• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bilanț sumbru la un an de la scandalul cărnii de cal. Deputatul Liviu Harbuz: Exporturile de carne de vită au scăzut cu 40%, iar cele la carne de cal, cu 25%

    agrointeligenta.ro -

    Scandalul cărnii de cal a izbucnit în februarie anul trecut și, deși s-a dovedit clar, cu documente, că producătorii români nu au avut nici o vină, imaginea afectată în urma falselor etichetări continuă să bântuie și astăzi sectorul de carne din România. Potrivit vicepreședintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, medicul veterinar Liviu Harbuz, din cauza scandalului, exporturile de carne de vită au scăzut în 2013 cu 40%, iar cele la carne de cal, cu 25%.

    Anul trecut, în data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă, a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal. Alerta se referea la anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg, din materii prime provenite din Franţa.

    ”Deși în acea notificare a Comisiei Europene nu se făcea niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa, în cazul acestui scandalul, vina a căzut pe o firmă românească de la care a fost obţinută carnea de cal. Aşa cum s-a descoperit ulterior, marfa fusesese livrată în ianuarie 2013 cu etichetarea corespunzătoare, fapt ce rezulta clar şi din facturile companiei olandeze. În ciuda acestor dovezi, daunele aduse industriei cărnii din România nu au fost reparate nici astăzi”, a declarat deputatul Liviu Harbuz în cadrul activității sale parlamentare.

    Compania olandeză, nesancționată

    ”Companiile care au furnizat carnea etichetată corespunzător şi ulterior fals reetichetată în afara țării au intrat în turbulenţe economice, iar, în prezent, acești producători nu mai vor să comenteze incidentele şi încearcă să își canalizeze energiile pentru a depăşi scandalul ce le-a zdruncinat afacerea din temelii. În același timp, compania olandeză implicată a scăpat nepedepsită”, a mai spus social-democratul.

    Între anii 2011 și 2013, comerciantul olandez a livrat carne de vită fals etichetată la peste 500 de firme din toată Europa, livrări ce aveau în conținut și carne de cal. Pe 10 aprilie 2013, autoritățile olandeze au făcut cunoscut că firma de import-export cu ridicata Willy Selten a vândut, în cei doi ani, 50.0000 tone de carne fals declarată. Numai în Germania sunt 124 de firme de comerț, de prelucrare a cărnii și măcelării care au cumpărat carne de la furnizorul din Olanda. Procedurile judiciare sunt încă în desfăşurare, iar managerul companiei nu a fost deocamdată condamnat. La un an de la scandal, doar societății de prelucrare a cărnii din Franţa, implicată în afacere, i s-a retras licența şi a dat ulterior faliment.

    Unitățile românești au etichetat corect

    ”Cu toate că ancheta Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a relevat faptul că unităţile din România au respectat legislaţia în vigoare, au livrat produse corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată, de la declanşarea scandalului, exporturile de carne de vită au scăzut cu 40%, iar cele la carne de cal, cu 25%. Un bilanţ terifiant pentru ţara care are al doilea cel mai mare număr de cai după Rusia”, a subliniat Habuz.

    În încheierea cuvântării sale, deputatul PSD a dorit să atragă atenția asupra unui aspect important. ”O lecție învățată din scandalul alimentar al cărnii de cal (și nu numai) și pe care ar trebui să nu o uităm: trebuie să fim mult mai determinați pe viitor în susținerea serviciilor veterinare din Romania, servicii care au dat, încă odată, dovadă de profesionalism și eficiență”.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu