• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polenizarea manuală a roșiilor pentru o producție de trei ori mai mare

    agrointeligenta.ro -

    Polenizarea manuală a roșiilor este o tehnică pentru a crește productivitatea tomatelor cultivate în spații protejate – în sere sau solar, dar poate fi aplicată și la roșiile din grădină sau din câmp. Polenizarea artificială se poate face cu ajutorul unei pensule și necesită o atenție sporită.

    La roșiile cultivate în spații închise pot apărea o serie de probleme, mai ales dacă nu aveți experiență în cultivarea legumelor. Iată care pot fi aceste probleme și cum pot fi ele depășite:

    Alegerea greșită a soiului

    Când alegeți sămânța sau răsadurile, aveți în vedere și modul de cultivare la care se pretează soiul sau hibridul de tomate. Optați de la început pentru roșii care sunt recomandate pentru spații protejate, astfel veți avea mai puține probleme și tomatele se vor adapta mai ușor la mediul din solar, din seră sau chiar din balcon.

    Distanța prea mică între plante

    Când cultivăm roșiile la solar nu trebuie să facem rabat de la regulile de plantare. Nu înghesuiți mai multe plante, ci păstrați distanțele recomandate la plantarea răsadurilor. Ideal ar fi ca fiecare plantă de tomate să beneficieze de un metru pătrat pentru a avea acces la resurse, iar spațiul să permită aerarea zonei de creștere.

    Probleme de aprovizionare cu apă a plantelor

    Nu uitați să udați roșiile, dar nici nu le înecați. În spații protejate, plantele depind în totalitate de aportul de apă pe care îl primesc din udări.

    Lipsa polenizatorilor

    Un mare minus al culturilor de roșii în solar este că polenizatorii – în special albinele – nu au acces la plante pentru a poleniza florile. Fără polenizare nu veți avea nici recoltă.

    Pentru a depăși problema polenizării, grădinarii cu experiență practică o metodă de polenizare manuală a plantelor folosind o pensulă.

    Cum se polenizează roșiile

    De subliniat că roșiile conțin atât părți masculine, cât și feminine și se autopolenizează. Astfel, dacă nu se intervine asupra polenizării, roșiile vor avea o rată fructificare de 20% – 30% din potențialul de producție.

    Pentru a avea o producție mai mare de roșii puteți apela la bondari pentru polenizare sau puteți să polenizați manual plantele de tomate.

    Polenizare artificială la roșii

    Metodă de polenizare manuală a roșiilor

    Când un polenizator vizitează o floare de roșii, el folosește vibrațiile pentru a face ca polenul să cadă din partea masculine a florii (androceu – stamine) în partea florii feminine (gineceu  pistil). Duplicarea vibrațiilor este o modalitate excelentă de stimulare a polenizării.

    Polenizarea artificială a florilor de roșii se poate face cu o pensulă mică folosită în pictură pentru detalii. Vârful pensulei simulează instrumentul de colectare a nectarului polenizatorilor în natură.

    Pașii de urmat la polenizarea manuală a roșiilor:

    1. Se ridică ușor floarea de roșii.
    2. Pensula se mișcă ușor în interiorul florii (înainte și înapoi) pentru a ajuta polenul să coboare în partea feminină a florii.

    Polenizarea manuală a roșiilor se recomandă să fie executată la prânz, la fiecare două până la trei zile, în perioade de înflorire. Florile se vor ofili și fructificarea va începe atunci când polenizarea are succes.

    Pentru o polenizare artificială de succes, utilizați câte o pensulă diferită sau spălați bine pensula cu alcool înainte de a trece de la o varietate de roșii la alta. Dacă nu veți respecta aceste reguli, veți avea polenizare încrucișată.

    Alte metode manuale de polenizare artificială a roșiilor și a altor legume:

    Alte metode de a ajuta polenizarea roșiilor din solar


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”