• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: 142,08 lei/cap și 232,3 lei/tonă – cuantumuri minime la Ajutorul COVID pentru bovine

    Roxana Dobre -

    Plata pe cap de bovină și pe tona de lapte în cadrul schemei de ajutor de stat pentru Covid anunțată de Ministerul Agriculturii pentru acest an. Conform draftului de act normativ care include atât plafoanele alocate cât și efectivele eligibile la plată și cantitățile de lapte livrat în luna ianuarie, sumele care ar urma să ajungă la fermieri sunt de minim 142,08 lei pe cap de bovină și de 232,3 lei pentru tona de lapte.

    Sumele pe cap de animal și tona de lapte urmează să fie achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. Conform cuantumurile publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), crescătorii de bovine urmează să primească minim 142,08 lei/pe cap de animal și 232,3 lei/tona de lapte. În prezent, proiectul de Ordonanță de Urgență nu a fost aprobat de Guvern astfel că APIA nu a putut demara nici campania de primire a cererilor!

    Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), postat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea ajutorului de stat pentru efectivele deținute la data de 31 ianuarie 2021 s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 182.708.014,97 lei la efectivul total de bovine înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE)  de 1.285.977 capete, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, rezultând un cuantum de 142,08 lei/cap.

    Aceeași sursă precizează că valoarea ajutorului de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct se calculează la cantitatea de lapte livrată și/sau vândută direct în luna ianuarie 2021, astfel încât să se acopere o parte din pierderile estimate pentru întregul an.

    ”Cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232,3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021”, se mai arată în documentul aflat încă în dezbatere pe site-ul MADR.

    Plata maximă – 225.000 de euro per exploatație

    Conform sursei citate, cuantumul ajutorului de stat se calculează în funcție de efectivul de bovine eligibile și de cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile pentru fiecare beneficiar, cu condiția de a nu se depăși echivalentul în lei a 225.000 euro/beneficiar.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713,79 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

    Proiectul care prevede ajutorul pentru fermieri, ”blocat” între ministere

    Adrian Oros, ministrul agriculturii a anunțat recent că proiectul care prevede Ajutorul COVID pentru bovine se află la Ministerul Finanțelor pentru avizarea inter-ministerială. Mai rapid a venit chiar și ”girul”  Comisiei Europene care a transmis pe 21 mai că a aprobat schema de ajutor pentru crescătorii de vaci din România. Despre acest subiect, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ajutorul de Covid pentru crescătorii de bovine – aprobat de Comisia Europeană!

    Pentru a intra în vigoare proiectul are nevoie de aprobarea Guvernului și ulterior publicarea în Monitorul Oficial. Doar după aceea APIA poate demara campania de depunere a cererilor urmând ca, după cum se precizează în documentul aflat pe site-ul MADR, în termen de 30 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat, centrele judeţene / locale ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, să efectueaze controlul administrativ al tuturor solicitărilor și stabilesc efectivul de bovine și cantitatea totală de lapte care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și transmit la APIA central situația centralizatoare cu beneficiarii și efectivele/cantitățile eligibile.

    După centralizarea datelor din situațiile centralizatoare APIA central calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafoanelor alocate pentru cele două schemela efectivul total de bovine eligibile și respectiv  tona de lapte.

    Ce fermieri pot depune cereri la APIA, după aprobarea proiectului 

    Conform MADR, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
    a) să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021 înregistrate în RNE. Plata ajutorului de stat se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de 31 ianuarie 2021;
    b) să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de lapte în luna ianuarie 2021. Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine deținut la data de 31 ianuarie 2021 pot solicita și ajutor de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct în luna ianuarie 2021.

    Citiți și: Ajutor COVID bovine 2021: condiții, documente, sume și plăți

    De menționat că acest ajutor este parte din schema de Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) pentru care MADR prin APIA a plătit o sumă simbolică de 1 euro pe cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor