• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermă lovită a doua oară de pestă! 8.300 de animale – ucise din cauza unui singur porc confirmat!

    Roxana Dobre -

    Focar activ de Pestă Porcină Africană (PPA), la o exploatație de îngrășarea a porcinelor unde boala lovește pentru a doua oară. Peste 8.300 de animale urmează să fie sacrificate după ce analizele au arătat că un singur animal, din zece, este pozitiv la virus iar exploatație urmează să fie închisă temporar.

    ”În ultima săptămână au mai apărut încă două focare, respectiv într-o exploatație comercială aparținând unei societăți, cu sediul în Glodeanu Siliștea, unde se află peste 8.300 de capete de porci care vor fi uciși în perioada următoare. Sunt 20 de focare active la această dată, plus trei suspiciuni, urmând să primim rezultatele de laborator”, a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău pentru www.sansanews.ro.

    Exploatația din județul Buzău se află în localitatea Glodeanu Siliştea iar focarul a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploataţiei. Acesta a cerut testarea a zece animale, iar când au venit rezultatele s-a descoperit că o parte dintre acestea erau bolnave. În exploataţie sunt peste 8.300 de porci de îngrăşare, cu o greutate de la 40-50 de kg şi până la 110 kilograme. ”Focarul a fost descoperit ca urmare a recoltării de probe în cadrul programului propriu de control. Proprietarul a recoltat probe de sânge și le-a adus la laborator. Au fost expediate la Laboratorul Național de Referință.  Rezultatul a fost pozitiv la un singur animal, din zece probe recoltate”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

    În exploatație sunt peste 8.300 de animale și, din păcate, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a decis uciderea tuturor. Este vorba despre porci de îngrășare, cu o greutate de până la 110 kilograme. ”Sunt peste 8.300 de capete. Sunt porci grași, cu o greutate de la 40 -50 kilograme până la sacrificare,  respectiv  la100-  110 kilograme”, a spus Iulian Moca.

    De altfel, proprietarul acestei ferme este cel mai mare crescător de suine din Buzău, deținând alte șase ferme pe teritoriul județului dar și alte exploatații comerciale în județul Ialomița. Din păcate, deși în urma controalelor periodice efectuate de DSV nu au fost constatate abateri în ceea ce privește măsurile de siguranță impuse de pesta porcină, nu este prima dată când fermele acestui crescător sunt declarate focare.

    ”Ancheta se află în curs de desfășurare. Vă pot spune că proprietarii au exploatații și în Ialomița, unde a fost confirmat un  focar de pestă porcină. El a fost verificat anterior, în cadrul Programului Național de Control, nefiind constatate neconformătăți în ceea ce privește normele sanitar-veterinare la momentul respectiv”, a mai spus Iulian Moca.

    Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, în judeţul Buzău, sunt active în acest moment 20 de focare de pestă, existând în lucru şi 3 suspiciuni. La nivel național, 53.542 de porcine sunt afectate în prezent de Pesta Porcină Africană (PPA). Datele ANSVSA arată că în data de 12 august erau active 401 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 53.542 de porcine (animale afectate din focarele active).

    Potrivit unui comunicat al Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în topul județelor unde sunt active focare de PPA se află Teleorman cu 120 de focare, Ialomița cu 98 de focare și Bihor cu 22 de focare.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații