• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ferma de capre: afacerea de succes în care o tânără din Iași a investit toate economiile familiei

  agrointeligenta.ro -

  Ferma de capre poate fi una dintre acele afaceri agricole profitabile, cu condiția ca munca și grija pentru animale să fie împletită cu pasiunea și seriozitatea față de clienți. Aceasta este rețeta succesului descoperită de Irina Ciochină, o tânără ieșeancă de 29 de ani, care, alături de soțul ei, a decis să investească toate economiile familiei într-un proiect inspirat de copilăria la țară.

  Ferma ”Caprele Irinucăi” este situată la opt kilometri distanță de Iași, în satul Sorogari din comuna Aroneanu, și a fost înființată în septembrie 2012, când soții Ciochină, după mai mulți ani în care au lucrat în străinătate – în Olanda și Belgia, au decis să își construiască un viitor acasă, în România.

  Inspirată de copilăria la bunici

  Au pornit la drum inspirați de o idee mai veche a Irinei care, deși a studiat contabilitate și informatică, a simțit că viața o trage spre agricultură. ”Am avut o copilărie frumoasă, cu bunici la țară care aveau multe animale. Dintre toate, căprițele mi se păreau cele mai vesele, mai pline de viață. Din acest motiv am ales să facem ferma de capre și am început cu pași mici, dar siguri. Am cumpărat prima dată pământul, am luat și un vagon gen container pentru îngrijitori, apoi am început să căutăm animale”, povestește Irina pentru Agrointeligența.

  caprePrimele piedici le-a întâmpinat încă de la cumpărarea caprelor. ”Am descoperit că sunt mulți crescători neserioși, care mă luau în glumă: ce-ți trebuie ție capre, domnișoară, îmi spuneau. Animalele pe care le vindeau nu aveau nici un fel de act, nu puteau să îmi spună vârsta lor, cât lapte produc sau detalii despre istoricul lor de boli. Nu căutam exemplare de rasă, care sunt mai scumpe, noi fiind la început”, își amintește fermiera.

  Animalele, mai ieftine toamna

  Ieșeanca a descoperit pe pielea și pe buzunarul ei că este mai ieftin că cumperi animale toamna decât primăvara. ”În prag de iarnă, animalele au un preț mai bun, dar când încep producția, primăvara, prețurile sunt mai sus. Cred că prețul mediu cu care am cumpărat o capră a fost de 300-400 de lei. Cele de rasă ajung la 400 de euro”, vorbește proprietara Fermei ”Caprele Irinucăi”, ajunsă deja la un efectiv de 60 de capete.

  ferma caprele irinucaiConvinși că vor pune pe picioare o afacere profitabilă, tinerii Ciochină au investit în fermă toate economiile, inclusiv banii de la nuntă, cum își amintește Irina, zâmbind. ”Avem 16 hectare și am construit treptat tot ce aveam nevoie la fermă. Dacă am trage linie, socotesc că am investit peste 100.000 de euro, parte economiile noastre, altă parte sprijin de la părinții mei. Soțul meu lucrează încă în IT, dar eu am decis să mă dedic fermei, deși este o muncă grea, dar cu multe satisfacții”, spune antreprenoarea care se gestionează nu doar activitatea agricolă, ci și relația cu clienții.

  irina ciochina ferma caprele irinucaiÎn prezent, pe lângă laptele proaspăt, produs bio, ferma ”Caprele Irinucăi” oferă caș, urdă și vrea să extindă și cu iaurt. ”La început, vindeam doar prin vecini. Apoi ni s-a dus vestea și pe măsură ce am crescut și noi, s-au înmulțit și clienții. Vindem direct familiilor, ducem produsele fie acasă, fie la serviciu sau la puncte de livrare”, explică Irina partea de desfacere a afacerii agricole.

  Reclama din om în om i-a adus cei mai mulți clienți

  Când vine vorba de găsirea de noi clienți, tânăra spune că a ajutat mult activitate pe internet, pe Facebook și mai puțin distribuirea de flyere în oraș. Totuși, clienții cei mai mulți au venit pe baza recomandărilor celor deja cuceriți de bunătățile căprițelor vesele. ”În zona noastră sunt mulți crescători de capre, dar noi am ales să ne promovăm ca fermă, ca o afacere prietenoasă. A contat mult că am pus mereu la dispoziție, chiar și pe pagina de Facebook  – Ferma Caprele Irinucăi, documentele noastre de producători, analizele laptelui și toate informațiile legate de igiena și siguranța alimentară. Cred că avantajul nostru în fața altor afaceri similare este seriozitatea. Este ușor să câștigi încrederea oamenilor, dar este greu să o păstrezi dacă nu ești sincer, nu îți ții cuvântul dat și faci rabat de la calitate”, dezvăluie ieșeanca secretul fermei ”Caprele Irinucăi”.

  stila de lapte de capraProprietara fermei ”Caprele Irinucăi” are în vedere, pe viitor, accesarea unor fonduri europene pentru modernizarea afacerii agricole, deși în trecut a avut o experiență neplăcută în acest domeniu. După ce a investit timp și bani în pregătirea unui dosar, a așteptat peste un an să primească răspunsul din partea autorităților. Condiția impusă pentru a accesa finanțarea era înființarea unei ferme de capre pentru carne, nu pentru lapte, ceea ce își doreau de fapt, astfel că au renunțat la proiect. ”Sper ca noile măsuri să fie mai clare și procesarea cererilor să fie mai rapidă. Dacă vom mai aplica, vom căuta o măsură care să nu ne blocheze activitatea, să nu putem face nimic până când nu ni se apobă proiectul. Am vrea să obținem bani pentru niște utilaje mai performante”, este optimistă Irina.

  Ferma ”Caprele Irinucăi” este membru al MiciProducatori.ro. Datele de contact și oferta de produse lactate a fermei din Iași sunt disponibile aici.


  Te-ar mai putea interesa

  Erbicide pentru ceapă. Cum scăpăm de buruieni la ceapă TuYV și dăunătorii au făcut ravagii la rapița acestui an. Pierderile pot ajunge la 1,5 tone/ha Prețul negociat de fermieri pentru a livra sfeclă de zahăr la fabrica de la Luduș

  Ultimele știri

  Bursă orz 2023, recolta nouă. Prețuri pe tonă la fermieri în câmp și în portul Constanța Atenție la dăunătorii din culturile agricole și horticole! Cum arată rapița lui Teodor Pătroi și ce părere are despre hibrizii aleși