• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul George Mihai și-a cumpărat propriul tun antigrindină pentru a-și proteja culturile

  Angelica Lefter -

  Investiția într-un tun antigrindină îl ajută pe fermierul George Mihai să doarmă mai liniștit, știind că poate să își protejeze culturile din câmp de ploile cu gheață. Tunul antigrindină l-a costat circa 45.000 de euro, a fost adus din Belgia și include o mini-stație meteo pe baza căreia se pot face activa tragerile direct din telefonul mobil.

  George Mihai lucrează 110 hectare de pepeni în județul Ialomița, aproape de Slobozia, în drum spre Iazu. Cultura în care a investit în ultimii 9 ani este una ce presupune investiții serioase, așa că după ce, în 2019, a pierdut o mare parte din recoltă într-o vijelie cu piatră, fermierul a decis să investească în propriul tun antigrindină.

  Cultură de pepeni în câmp, aproape de Slobozia

  Tunul sonic achizi­ționat de fermierul ialomițean este primul din județul Ialomița, anunță publicația locală Independentonline.ro. Sistemul a fost adus din Belgia și a costat peste 45.000 de euro. George Mihai îl caută din 2018 însă a reușit să găsească unul potrivit abia anul acesta. ”Mai există un fermier la Iași, care are unul la fel… L-am văzut la televizor și povestea că numai popa nu a fost la el să se minuneze… Pare neobișnuit, dar nu e! Lucrăm cu toate lanțurile de supermarketuri din România. Avem comenzi care trebuie onorate… În aceste condiții, investiția într-un astfel de dispozitiv este absolut necesară!”, a explicat fermierul publicației locale.

  Pepeni recoltați

  Cultivatorul de pepeni a hotărât, după ce în 2019 o vijelie i-a provocat o pagubă de 250.000 de lei, să facă ceva pentru a nu mai depinde de nimeni și pentru a nu mai înregistra pierderi ale culturilor, în contextul în care, spune el, firmele de asigurări nu au planuri de asigurare pentru acestea.

  Tun antigrindină montat în ferma de pepeni

  Tunul antigrindină din județul Ialomița este un soi de cilindru conic ce a fost instalat în plin câmp, într-un container. Sistemul de tragere poate fi activat oricând, prin intermediul telefonului, iar o stație meteo de mici dimensiuni oferă permanent informații în baza cărora poate fi luată decizia. De la instalarea lui, George Mihai a activat tunul anti-grindină de mai multe ori.

  ”Nu există garanții, evident… Grindina se formează între două tipuri de nori, acolo unde se întâlnește frontul de aer cald cu cel rece. Pâlnia propagă niște unde de șoc până la 10.000-12.000 de metri, alimentată fiind de 12 butelii de oxiacetilenă. Este un procedeu similar celui din copilărie, când trăgeam cu carbid… Doar că acum protejăm culturile. Nu există garanții, evident. Dar, de exemplu, fabrica Volkswagen din Mexic a folosit astfel de tunuri pentru a proteja stocurile de autoturisme!”, a vorbit fermierul despre sistemul antigrindină pe care l-a achiziționat.

  Hală pentru depozitarea pepenilor

  Investiția în tunul antigrindină nu exclude asigurarea culturilor. Și nici investițiile conexe. George Mihai produce aproximativ 12.000 de tone de pepeni anual, iar onorarea contractelor la standarde mai bune de calitate a devenit o necesitate: ”Aparent, piața e saturată… Piața supermarketurilor înghite undeva la 140.000 de tone. Iar piața liberă alte 170.000 de tone. Dar consumul e în continuă creștere. Și putem exporta, de ce nu?!». Următoarea investiție pe care George Mihai o prognozează pentru ferma lui este o instalație de spălat pepenii. Costă 75.000 de euro și trebuie să se gră­bească. Prima recoltă bate la ușă. În așteptarea acesteia, George Mihai caută oameni cu care să lucreze. Sunt tot mai puțini și rareori serioși… Dar nu-i pare rău. Știe că într-o zi va reuși! Și că decizia de a cumpăra în urmă cu o lună primul tun antigrindină din Ialomița este una corectă și responsabilă”.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale! Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!