• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul porumbului cu rată variabilă a funcționat perfect cu Climate FieldView

    Adrian Radu -

    Cultura porumbului are o mare însemnătate în Moldova. Pentru ca fermierii să aibă un randament crescut al acestei culturi, o tehnologie care prinde tot mai mult teren, și la propriu și la figurat, este cea a semănatului cu rată variabilă. Specialiștii Bayer au mers în primăvară la Vlădeni, județul Iași, pentru a vedea cum se aplică această tehnologie pe terenurile fermei Panifcom.

    Ferma din Vlădeni este printre cele mai importante din zonă. Acolo s-au investit bani mulți pentru a avea terenuri irigate, utilajele agricole sunt noi, iar digitalizarea și-a făcut loc din ce în ce mai mult. Una din aplicațiile utilizate de cei de la Panifcom este Climate FieldView, utilizată pentru crearea de hărți de semănat variabil.

    Și în acest an, acest instrument a fost folosit la Panifcom. Harta construită alături de specialiștii FieldView a dus la densități cuprinse între 68.000 și 78.000 de boabe germinabile pe hectar. ”Încercăm să optimizăm spațiul de nutriție între plante și să beneficiem de aportul de apă adus prin stațiile noastre de pompare și pivoți, pentru a obține un spor de producție cât mai mare pentru ferma noastră”, a explicat Eduard Atodiresei, inginer la Panifcom.

    Ce i-a determinat pe cei din Vlădeni să continue cu folosirea Climate FieldView? Simplu. Sporul de producție înregistrat anul trecut s-a ridicat la 20%, adica undeva spre 65 de tone de porumb siloz la hectar. Semănatul variabil a început la Panifcom în urmă cu 3 ani. Înaintea acelui moment, densitatea folosită era uniformă, adică între 75.000-78.000 de boabe pe hectar. ”FieldView este o aplicație ușoară, intuitivă, cred că avem nevoie de a petrece cât mai puțin timp în birouri și cât mai mult timp în câmp”, a declarat Cătălin Parii, Inginer-șef la Panifcom.

    Nu doar folosirea Climate FieldView a dus la performanțele din ultimii ani de la Vlădeni. Hibrizii Dekalb sunt nelipsiți de pe terenurile fermei. De altfel, la hibridul 5031 s-a obținut în urmă cu 3 ani o producție excepțională, de peste 18 tone la hectar. Cei de la Panifcom au o atenție deosebită la tratamentele fitosanitare. “Eu personal folosesc după semănat sau câteodată înainte de semănat, depinde cum mă încadrez și cu timpul, o erbicidare totală. Dacă folosim preemergența, atunci și de corecturi cu siguranță va fi nevoie, pentru că nu toate buruienile răsar o dată, le avem etapizat. Ca și fertilizare, anul acesta este primul an în care mergem 100% pe lichide. Da, e o inovație. Noi o testăm de ceva vreme”, a completat Parii.

    Bayer are în portofoliu toate produsele necesare unor tratamente eficiente la cultura de porumb. Pentru preemergență, vedeta Bayer este Adengo. “Este singurul produs din piață care acționează sincronizat asupra buruienilor, atât prin intermediul acțiunii sale foliare la nivelul buruienilor răsărite, dar și a buruienilor în curs de răsărire, asigurându o protecție îndelungată în cultura de porumb. Adengo ne oferă această flexibilitate, de a fi aplicat din preemergență până în postemergență timpurie până la 3 frunze”, a spus Mariana Enache, reprezentant Bayer.

    Pentru postemergență, soluția Bayer este Capreno, ce poate fi aplicat de la 2 până la 6 frunze. Capreno combină două dintre substanțele active prezente în Adengo și Laudis, astfel că menține terenurile curate o perioadă lungă de timp. Acest erbicid acționează atât asupra buruienilor monocotiledonate, cât și asupra celor dicotiledonate. Laudis, menționat anterior, poate fi aplicat după stadiul de 6 frunze și are o selectivitate extrem de ridicată asupra plantelor de porumb. Problemele cu buruienile graminee din lanurile de porumb pot fi rezolvate cu un alt produs Bayer, și anume Equip. Toate detaliile despre produsele de protecție folosite în cultura de porumb pot fi găsite pe www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE