• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Gabriel Mațoi a dat startul campaniei de recoltat la orz. Norocul lui – solul nisipos!

  Angelica Lefter -

  Ploile care nu mai contenesc încurcă planurile multor ferme. În unele părți ale țării a plouat numai cât să fie bine, iar precipitațiile s-au oprit la timp ca să lase orzul să se usuce bine înainte de a fi ”înghițit” de combine.

  În timp ce alți fermieri așteaptă oprirea ploilor cu combinele ”parcate” la marginea parcelelor, fermierul Gabriel Mațoi din județul Teleorman a început secerișul la orz. Prima suprafață recoltată cu păioase o are în Islaz, iar în zilele următoare combinele se vor muta pe suprafețele localizate în județul Olt.

  Dintre cele 750 de hectare lucrate de Gabriel Mațoi, 92 de hectare au fost cultivate cu orz, în județele Teleorman și Olt. Fermierul a început recoltarea la această păioasă pe suprafața aflată pe raza localității Islaz, din județul Teleorman – 24 de hectare, și va continua în zilele următoare pe terenurile cultivate cu orz din județul Olt.

  Ploile abundente din ultima perioadă nu au pus probleme în recoltarea orzului timpuriu Simbol

  Gabriel Mațoi a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că solul în zona Teleormanului este mai nisipos și chiar dacă a plouat abundent, nu a reținut apa, ca urmare a putut intra astăzi – 22 iunie, cu utilajele pentru a recolta.

  ”Este un sol mai nisipos, dar altul este secretul, noi pe zona aceasta semănăm primii. Ca în fiecare an, am pus orz din soiul timpuriu Simbol, soi românesc, de care eu am fost foarte mulțumit de fiecare dată. Dacă intră devreme în vegetație, e normal să și recoltăm primii. Au fost ploi în ultima perioadă, a plouat și la noi, ne-a dat 150 de litri în 3 zile, e cam mult, dar am putut intra pe teren că e nisipos. Astăzi a plouat, ziua următoare am intrat pe teren”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Combină la recoltat orz

  Producție record în fermă la cultura de orz

  Gabriel Mațoi spune că are cea mai bună producție de când face agricultură, aproape că nu i-a venit să creadă că media măsurată din combină a fost de 8 tone la hectar. ”Este o recoltă foarte bună. Și mie mi s-a părut exagerat de mult, la mine în fermă este record, n-am avut niciodată producția asta în fermă și am zeci de ani de când fac agricultură, din 1998-1999. Mai am orz cultivat în județul Olt, acolo mâine bag combina”, a explicat fermierul.

  Ulterior discuției telefonice, fermierul Gabi Mațoi a revenit și ne-a precizat că potrivit ”tichetelor de cântar s-a făcut un calcul exact aseară și a rezultat o producție de 6.350 kg/ha, deoarece am avut greutatea hectolitrică de 58,5 fata de 62 cât este stasul”.

  Recolta de orz va fi vândută către trader cu 0,86 lei/kilogram

  Orzul recoltat de Gabi Mațoi va lua drumul către traderul cu care lucrează fermierul la un preț destul de bun, 0,86 de lei pe kilogram.

  ”Am un trader local cu care lucrez de mai bine de 15 ani, totul pe încredere, nu închei contract, dar știu că îl voi da.Anul acesta voi lua un preț pe kilogram între 0,85 lei și 0,86 lei. Nu pot să estimez cât voi avea profit, căci nu am terminat recoltarea, dar am investit undeva la 2.500 de lei pe hectar. Anul trecut am avut o producție mult mai slabă, dar am avut, nu ne comparăm cu zona de Est a țării. Eu orzul îl dau către traderi, e prima cultură pe care o scot și mai sunt cheltuieli, nu merită să ții orzul, căci după campanie nu va crește prețul. Noi oprim toată producția de grâu în schimb, cine dă cel mai bun preț în iarnă, acela îl va obține”, spune Gabriel Mațoi.

  Ploile au ajutat porumbul din ferma lui Gabi Mațoi

  Fermierul a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că intenționează să mărească capacitatea de stocare care în prezent este de 3.000 de tone. Pe viitor fermierul teleormănean spune că ca investi pentru a putea stoca încă 2 celule a câte 1000 de tone celula, adică pentru 2000 de tone.

  ”Mai avem cultivate grâu și floarea-soarelui. Rapiță nu mai pun de 3 ani. Avem utilaje noi. Pentru această recoltare am mobilizat 6 oameni, nu mulți, dar suficienți”, a încheiat Gabriel Mațoi .


  Te-ar mai putea interesa

  Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Strategia unui fermier din Prahova pentru a fenta samsarii care profită de supraproducția de roșii Preț cartofi 2023. Cât va costa în acest un kilogram de cartofi la poarta fermei Buzău, județul cu cea mai mare suprafață de usturoi. Ce soiuri locale aleg fermierii

  Ultimele știri

  Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina