• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier bruscat de primar și lăsat fără atestat de producător după ce a luat cuvântul în fața ministrului Oros!

    agrointeligenta.ro -

    Acum o săptămână, fermierul Toma Zerestea reprezenta satul și prezenta produsele locale în cadrul unei vizite oficiale la care au luat parte ministrul Agriculturii Adrian Oros și ministrul Muncii, Raluca Turcan. Câteva zile mai târziu, același fermier a fost scos cu forța din Primărie unde edilul-șef i-a comunicat că nu îi mai semnează certificatul de producător.

    Ce a făcut ca micul fermier să devină din mândrie locală în dușmanul personal al primarului? 

    Edilul a refuzat să-i semneze actele pentru reînnoirea atestatului de producător, pe motiv că fermierul ar fi vorbit public despre problemele cu care se confruntă în comună. Mai mult, primarul l-ar fi dat afară din birou pe crescătorul de animale, iar întregul conflict s-a desfășurat de față cu fiica de 6 ani a fermierului.

    Toma Zerestea din localitatea Sebeșul de Jos, comuna Turnu Roșu, din județul Sibiu este crescător de vaci din rasa Angus și deține atestat de producător. Are în prezent 21 de vaci și un cal, iar animale de carne crește de numai 3 ani, în trecut fiind axat pe capre, însă cu punct de lucru în județul Timiș.

    Crescătorul de animale nu a mai avut liniște după ce în data de 18 iunie a participat la un eveniment, ca reprezentant producător al comunei sale, alături de alți 39 de producători din zonă, și ar fi luat cuvântul pentru a menționa o problemă cu care se confruntă, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Toma Zerestea, membru al Asociației Forța Fermierilor.

    Toma Zerestea a reprezentat Sebeșu de Jos la o întâlnire cu doi miniștri

    La manifestare au fost prezenți și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, alături de ministrul Muncii si Protecției Sociale, Raluca Turcan și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

    ”Săptămâna trecută am participat la o acțiune de prezentare de produse la care a fost și ministrul Agriculturii, Adrian Oros. După prezentarea de produse a avut loc o mică luare de cuvânt, cine dorea putea să-și exprime problemele. Eu când am luat cuvântul, am vrut să susțin o cauză pe tema cadastrului. Aș fi vrut ca pe viitor să introducem la măsurile de pe fondurile europene, să avem noi fermierii posibilitatea să avem niște sume pentru cadastru. Toată lumea are această problemă cu cadastrul. Asta a fost ce am spus, în jur de un minut am vorbit”, a declarat fermierul.

    Acest gest, de a vorbi în public despre problemele fermierilor, s-a dovedit a fi unul neapreciat de autoritățile locale, mai exact de către edilul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate.

    Toma Zerestea

    Fermierul Toma Zerestea a aflat pe propria piele ce înseamnă să cutezi a vorbi public despre nevoile tale, ca agricultor. O eroare în atestatul de producător avea să aducă furtuna între crescătorul de animale și edilul comunei, care a fost profund deranjat că ”de la centru” i s-a spus că nu ar face treabă în comună.

    ”Din cauza unei erori făcute în atestatul meu de producător, a fost nevoie să-l reînnoiesc. Ieri (n.r 24 iunie) m-am dus la primărie să-mi fac un nou atestat de producător, pentru a putea merge la bancă să-mi deblochez contul. La primărie, doamna agent agricol, foarte amabilă mi-a făcut toate hârtiile, iar când a terminat am fost la domnul primar să le semneze. La scurt timp a venit jos să-mi spună că domnul primar a refuzat să-mi semneze hârtiile pentru că eu am fost la domnul ministru să-l vorbesc de rău. Eu știam că nu am zis nimic de el, așa că m-am dus în biroul dânsului să lămuresc problema. I-am explicat exact ce am vorbit și i-am spus că am intervenit un minut pe tema cadastrului, temă care a fost susținută și de alți primari. I-am spus că nu am zis nimic rău despre dânsul, dar este adevărat că nu face nimic pentru satul nostru. M-a luat și m-a dat afară din biroul lui deși eram cu fetița de 6 ani de mână, m-a bruscat, ceea ce nu e normal!”, a spus fermierul Toma Zerestea, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Vechiul atestat era greșit

    Problemele cu atestatul de producător au pornit de la faptul că atestatul anterior era făcut la comuna Brestovăț, în județul Timiș, unde autoritățile i-au greșit fermierului un număr din codul numeric personal, dar și durata valabilității, în loc de 7 ani, actul era valabil doar 6 ani.

    ”Când m-am mutat în județul Sibiu m-au chemat de la bancă pentru a verifica atestatul de producător. Acolo, constatând neregulile, mi-au blocat conturile. Este adevărat că nici eu nu am fost atent, nu am verificat, însă nu văd ce legătură are atestatul cu contul, eu nu am accesat fonduri europene, doar subvențiile care se dau pe cap de animal”, mai spune crescătorul de vaci Angus.

    Primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate (foto: ziaristii.com)

    Fermierul a fost anunțat astăzi că poate să meargă să își ridice noul atestat

    La nici o zi după conflictul cu edilul sibian, Toma Zerestea a primit înștiințare, prin viceprimarul comunei, că poate merge să-și ridice actele semnate de primar, cu toate acestea, omul spune că a fost vorba mai mult despre modul în care primarul a gestionat situația, dând dovadă de agresivitate față de el în prezența unui minor.

    În localitate sunt probleme și cu pășunea

    Mai mult crescătorul de vaci Toma Zerestea spune că primarul refuză să repartizeze terenul pentru pășunat, spunând că sunt animale multe și teren puțin, motiv pentru care niciun crescător din zonă nu deține propria pășune.

    ”Nu vrea să ne împartă pășunea, ne spune să mergem toți grămadă să mâncăm, dacă vrem! Domnul primar nu vrea, că el nu face nimic pentru că în localitate nu îl votează lumea, dar este la al 5-lea mandat și cum să îl voteze dacă nu face nimic? Dar împărțirea pășunii ce legătură are cu asta?”, se întreabă crescătorul de animale.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au vrut să afle și opinia edilului în legătură cu nemulțumirile fermierului și cu discuția aprinsă care a avut loc la sediul Primăriei.

    Din păcate, numărul de telefon fix de la Primăria Turnu Roșu este deranjat, iar când, în cele din urmă, jurnaliștii au aflat numărul personal al edilului, acesta avea telefonul închis. Până la această oră nu a răspuns nici la mesajul în care a fost informat despre problema în legătură cu care a fost contactat. Suntem în continuare deschiși dialogului și îl rugăm pe primarul Stelian Istrate să ne contacteze pentru a ne prezenta și poziția sa, pe numărul de telefon al redacției: 0744.311.359 sau să ne scrie la e-mail redactia@agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte