• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor la tomate: cauze, tratament

    agrointeligenta.ro -

    Îngălbenirea frunzelor la tomate este o problemă ce poate avea mai multe cauze posibile, iar tratamentul trebuie aplicat la roșii în funcție de sursa problemei.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate, ofilierea, veștejirea și uscarea frunzelor apare atât la roșiile în solar sau seră, cât și la tomatele de grădină. Dacă în spații protejate, cultura este mai ușor de monitorizat, în aer deschis trebuie să fim atenți la toți factorii care pot cauza îngălbenirea frunzelor. Dacă fenomenul este extins, atunci și pierderile de producție vor fi însemnate, chiar totale.

    Îngălbenirea frunzelor la tomate – cauze posibile

    Cauzele care produc îngălbenirea, veștejirea și uscarea frunzelor la tomate pot fi în primul rând cele care țin de aspectul climatic – aportul de apă și temperatura. Fie ați udat prea mult sau a plouat cu cantități prea mari de apă, fie în seră sau afară a fost prea cald o perioadă mai îndelungată. Aceste situații pot declanșa îngălbenirea frunzelor, dar și apariția unor boli virale sau fungice la nivelul aparatului foliar.

    De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Am întocmit o listă cu posibile cauze ale îngălbenirii frunzelor la tomate:

    Tratamentele pe care le aplicăm plantelor de roșii cu frunze îngălbenite trebuie să aibă în vedere cauza fenomenului.

    De ce îngălbenesc frunzele la roșii

    Roșiile din solar sau seră sunt predispuse îngălbenirii frunzelor dacă plantelor nu li se asigură mediul optim de dezvoltare. Temperatura trebuie să fie între 23 și 30 de grade Celsius, cu o umiditate constantă de 60-70%, cu udări regulate și cu un aport suficient de lumină solară, dar fără exces de căldură. Dacă oricare dintre acești factori lipsește sau este în exces, apare și fenomenul de îngălbenire a frunzelor la tomate.

    Ca să evitați îngălbenirea frunzelor la tomatele cultivate în solar, se pot lua de la început o serie de măsuri. Structura ar trebuie să nu fie ridicată într-un spațiu complet deschis, cu preferabil într-un loc care să asigure solarului și câteva ore de umbră pe zi, când afară este caniculă. O investiție într-o plasă de umbrire este de asemenea utilă, la fel ca și alte metode de a reduce aportul de căldură – văruirea foliei, spre exemplu. Este esențial că țineți temperatura aerului din interiorul solarului cât mai aproape de nivelul superior de 30 de grade Celsius.

    În fiecare primăvară, dezinfectați solul din solar și seră. Dezinfecția se face și pentru pereții solarului și pentru structura din lemn sau fier.

    Folosiți numai semințe de roșii obținute din plante sănătoase sau pe care le achiziționați din surse sigure.

    Dacă aveți prea multă umiditate în solar, frunzele pot să se îngălbenească. Creșteți nivelul de umiditate cu recipiente cu apă pe care să le puneți în solar sau chiar folosiți un umidificator de aer.

    Îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii

    Îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii

    Îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii este un fenomen considerat normal. Când se transplantează plantele tinere din ghiveci sau alveole direct în sol, frunzele din partea de jos adesea îngălbenesc și se usucă. Fenomenul ține de adaptarea răsadurilor la noul mediu, care vine cu un stres pentru plante.

    La transplantare, răsadurile au un moment în care întâmpină dificultăți la aprovizionarea cu substanțe nutritive, iar modul în care reacționează roșiile este că aleg cea mai bună variantă pentru a rezista: sacrifică aprovizionarea cu hrană a frunzelor din partea inferioară pentru a le hrăni corespunzător pe cele din partea superioară.

    Dacă observați fenomenul de îngălbenire a frunzelor la răsadurile abia plantate, așteptați câteva zile pentru ca plantele să depășească faza de acomodare. Frunzele galbene și care s-au uscat se îndepărtează manual dacă nu cad singure.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza excesului de umiditate

    Îngălbenirea frunzelor de tomate din cauză de deficit sau exces de umiditate

    Prea multă apă sau prea puțină umiditate cauzează îngălbenirea frunzelor la roșii. Dacă plantele trec printr-o perioadă de secetă, ele tind să își reducă evaporarea la nivelul foliar și resping o parte din frunze, care se îngălbenesc și se usucă. Veți observa o curbare a frunzelor, o răsucire a lor în primă fază, apoi ele se fac galbene și mor.

    Dacă tomatele au prea multă umiditate, atunci ele formează o masă vegetativă abundentă, mulți lăstari, iar sistemul radicular cu poate susține această ”explozie”. Ca urmare, apare o lipsă de substanțe nutritive la nivelul plantei, ceea ce duce la îngălbenirea frunzelor. Pe perioadele ploioase se recomandă să oprim udarea roșiilor și să venim cu o fertilizare cu azot sub formă de uree dizolvată.

    Udarea roșiilor trebuie făcută atent, ținând cont și de perioada de maturitate – plantele tinere se udă mai des. Nu se udă excesiv roșiile care au fructe pe rod și la care multă apă duce la crăparea tomatelor. Udarea roșiilor pe timp de sectă se face moderat și se poate veni cu îngrășăminte cu fosfați pentru a preveni crăparea fructelor.

    Ca reguli de udare, dați apă roșiilor dimineața sau seara – arsurile solare prin picături de apă pot declanșa îngălbenirea frunzelor și pierderea producției. Udați plantele de roșie la rădăcină, nu pe tulpină sau pe frunze – pentru a evita apariția bolilor fungice.

    Deficit sau exces de căldură – posibile cauze pentru îngălbenirea frunzelor la roșii

    Din păcate, când îngălbenirea frunzelor apare la roșiile de grădină din cauza temperaturilor de afară, sunt puține opțiuni pentru legumicultori. Se recomandă instalarea plaselor de umbrire care protejează parțial tomatele de caniculă. Dacă este prea rece, puteți face focuri în grădină, dar efectul lor este limitat.

    Probleme la nivelul rădăcinii plantelor

    O rădăcină cu probleme va cauza și o îngălbenire ulterioară a frunzelor de tomate. Problemele radiculare pot apărea de la dăunători, de la răni ce apar la nivelul rădăcinilor când se face transplantarea sau pur și simplu de la răsaduri slab calitative, obținute în spații prea mici (alveole prea mici) ce limitează dezvoltarea unor rădăcini puternice inclusiv pe viitor.

    Principala cauză pentru care îngălbenesc frunzele la tomate sunt deficiența sau excesul unor elemente necesare plantei. Observați mai ales care sunt frunzele predispuse la veștejire – cele din partea superioară sau cele din etajul inferior.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de azot

    De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. La roșiile care au deficit de azot, frunzele se pot decolora, frunzele tinere rămân mici, iar planta cu totul arată slăbită. Pentru a suplini necesarul de azot se recomandă fertilizarea cu uree – o lingură la o găleată de 10 litri de apă, ca normă de fertilizare pe un metru pătrat de grădină. Se poate aplica rețeta de fertilizare cu gunoi de păsări sau se poate veni cu cenușă pentru fertilizarea solului sărac în azot.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de fosfor

    Tomatele care suferă de deficit de fosfor se luptă cu îngălbenirea frunzelor, decolorarea lor și îndoirea marginilor. Adesea tulpinile devin violet sau un verde mai închis. Frunzele de la baza plantei sunt cele care îngălbenesc primele.

    Pentru a rezolva deficitul de fosfor la roșii se aplică o fertilizare cu 15 g de superforsfat pe metru pătrat de grădină.

    Superfosfatul se poate dizolva în 10 litri de apă. O practică a unor grădinari este de a îngropa un pește în sol lângă plantele de roșii, pentru a crește aportul de fosfor.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de potasiu

    Când există un deficit de potasiu, roșiile devin galbene, iar apoi frunzele situate în partea inferioară a tulpinii se usucă. Uscarea frunzelor începe de pe margini, arată ca o necroză tisulară. Îngălbenirea și uscarea frunzelor este, de asemenea, însoțită de formarea de frunze noi, care sunt de obicei nefiresc de groase și de mici. În același timp, tulpinile devin lemnoase. Înainte de a muri, frunzele se îndoaie spre interior.

    Pentru a compensa deficitul de potasiu, cel mai bine este să tratați mai întâi plantele cu potasiu dizolvat în apă. Pentru a face acest lucru, utilizați sulfat de potasiu într-o cantitate de 8-10 g pe găleată de apă. După 2-3 tratamente cu un interval de 4-5 zile, este necesar să adăugați sulfat de potasiu în cantitate de 15 g pe metru pătrat în sol, de preferință sub formă dizolvată în apă.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de zinc

    Când se confruntă cu un deficit de zinc, frunzele roșiilor încep, de asemenea, să devină galbene. În plus, lipsa de zinc determina ca pe frunze să apară pete maronii și cenușii. Toate acestea duc la moartea plantelor.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de magneziu

    Îngălbenirea frunzelor de tomate. Deficitul de magneziu face ca frunzele de roșii să își schimbe culoarea în galben în locurile dintre vene, în plus, se pot ondula spre interior, iar frunzele vechi devin, de asemenea, acoperite cu pete maronii cenușii. Aceste frunze cad.

    Este recomandă rezolvarea deficitului de magneziu cu o fertilizare foliară pe bază de azotat de magneziu (5 g / 10 l).

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de calciu

    Când roșiile au deficit de calciu apare și îngălbenirea frunzelor superioare. Frunzele inferioare cu deficit de calciu, în schimb, pot deveni nefiresc de verzi.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de bor

    Cu o deficiență de bor, frunzele superioare ale plantelor de tomate devin adesea galbene, în timp ce planta avortează nefiresc florile de rod. În cazul unei deficiențe de bor, plantele trebuie pulverizate cu o soluție de acid boric 1% seara.

    Îngălbenirea frunzelor de tomate de la deficitul de sulf

    Când au deficit de sulf, frunzele de roșii situate pe vârful plantei devin inițial galbene, după care frunzele inferioare îngălbenesc și ele. Acest lucru este, de asemenea, însoțit de formarea de frunze extrem de subțiri și fragile.

    Lipsa oligoelementelor trebuie compensată prin aplicarea îngrășămintelor corespunzătoare în concentrațiile indicate pe ambalaj. Cu o ușoară deficiență a oligoelementelor, care poate fi găsită folosind o analiză la scară completă a solului site-ului dvs. în laborator, este permis să adăugați cenușă de lemn, funingine sau îngrășământ în sol, care este buruieni fermentate.

    Boli ale roșiilor care cauzează îngălbenirea frunzelor

    Bolile foliare la roșii cauzează și îngălbenirea frunzelor. Cele mai frecvente boli sunt cele virale sau fungice.

    Frecvent, îngălbenirea frunzelor la tomate este determinată de mană, o boală care apare mai ales în verile cu multă umezeală și cu perioade de temperaturi ridicate. Contra manei se recomandă stropirile cu lapte și iod (vezi rețeta AICI) sau cu bicarbonat (rețeta AICI). Dacă apelați la produse profesionale pentru a preveni și combate bolile la tomate, între produsele recomandate se numără: Cabri Top de la BASF, Dithane M-45 de la Corteva Agriscience, Previcur Energy de la Bayer Cropscience sau Ridomil Gold MZ de la Syngenta. Mai multe recomandări pentru comabaterea manei la tomate găsiți în articolul: Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenirea bolii la tomate

    Fusarium roșii

    Fuzarioza la roșii poate fi de asemenea o cauză pentru veștejirea frunzelor – boala cauzată de ciuperca Fusarium oxysporumsp. lycopersici este cunoscută și sub numele de

    De regulă boala atacă frunzele de la bază, iar apoi îngălbenirea treptată a plantei este însoțită de ofilire. Ofilirea fiind din ce în ce mai accentuată, duce la moartea plantei. Atacul ciupercii Fusarium la roșii poate fi evitat prin dezinfectarea solului, prin alegerea unui soi sau hibrid rezistent la boală și prin cultivarea unor răsaduri sănătoase. Pentru a combate fuzarioza roșiilor se pot folosi produse pentru agricultura bio precum fungicidul bio Serenade ASO, sau, în culturi ce nu sunt bio, se pot aplica fungicide precum Topsin WDG. Primul tratament se va executa la 10 zile după plantare, cu o concentrație de 0,05 %, apoi următoarele 2 la intervale de 25 – 30 zile.

    Ofilirea frunzelor de roșii pot avea și o cauză bacteriană. Ofilirile sunt produse uneori de bacteria fitopatogenă Clavibacter michiganensis p. michiganensis. Mai rar au fost întâlnite cazuri când ofilirile tomatelor, cultivate în spații protejate, au fost produse de ciuperca Verticillium dahliae aceste ofiliri având, frecvent, o evoluție mai lentă, uneori, de peste 25 de zile.

    Concluzii despre îngălbenirea frunzelor la roșii

    Îngălbenirea frunzelor la tomate poate avea mai multe cauze. De la lipsa sau, dimpotrivă, excesul de apă și căldură, la probleme radiculare, carențe de elemente în sol, până la boli fungice precum mana tomatelor. Monitorizarea culturii și tratamentele preventive vă ajută să preveniți problemele și să limitați extinderea lor. Nu ignorați veștejirea frunzelor, îngălbenirea lor, întrucât această problemă poate conduce la probleme grave ce pot merge până la pierderea culturii în totalitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!