• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenirea bolii la tomate

    agrointeligenta.ro -

    Mana la roșii: cauze și semnele bolii, tratamente eficiente și măsuri de prevenire a apariției acestei boli periculoase pentru cultura de tomate. În acest articol veți afla care sunt cauzele care favorizează apariția manei la roșii, ce puteți face pentru a proteja roșiile de mană, dar și care sunt cele mai bune tratamente – stropiri naturale sau cu fungicide profesionale.

    Mana tomatelor – informații complete despre boala roșiilor și combaterea ei:

    Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenire

    Ce este mana

    Mana roșiilor este una dintre cele mai periculoase boli ale acestei culturi. Mana este cauzată de o ciupercă – Phytophthora infestans. Aceasta se dezvoltă pe partea inferioară a frunzelor, dar apare și pe alte organe ale plantei – tulpină sau fructe.

    De ce apare mana – cauze

    Cauzele apariției manei la roșii sunt cele care favorizează dezvoltarea ciupercii Phytophthora infestans. Mana apare la tomate atunci când există umiditate ridicată – peste 80%, dar și temperaturi ridicate, peste 18 grade Celsius.

    Ciuperca poate apărea în cultura de tomate adusă de vânt sau prin picături de apă, fiind purtată de la alte plante.
    Roșiile de grădină sunt mai puțin vulnerabile la mană în comparație cu tomatele din solar. În spațiul protejat, temperaturile sunt mai ridicate, la fel și umiditatea. În plus, fenomenul de condens creează un mediu propice apariției manei.

    Mana la tomate – semne

    Cum recunoaștem mana la roșii – semne

    Semnele manei la roșii sunt vizibile prima dată pe frunze care prezintă pete de dimensiuni între 3 și 15 mm în diametru. Petele pot fi de un verde mai deschis până la galben, cu un aspect umed.

    În timp, petele de mană se fac maronii sau cenușii și au în jur o zonă decolorată. Când umiditatea este ridicată apare și un puf, care semnalizează că ciuperca se înmulțește.

    Roșii afectate de mană

    Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenire. Semnele de mană pe tulpina roșiilor apar de regulă ca o extindere a bolii de la frunze. Petele devin vizibile și pe tulpină, care începe să putrezească și apoi se rupe.

    Tulpină afectată de mană la roșii

    Semnele manei pe fructe, adică pe roșii care sunt atacate din cele mai fragede stadii, până la stadiul de pârgă. Boala se manifestă și la tomate sub forma petelor neregulate de culoare verde închis. În timp, petele cresc și devin brune, iar pe suprafața lor apare acel puf alb. Roșiile afectate de mană se strică și cad.

    CITIȚI ȘI: Tratament pentru mana la roșii în solar: când și cum stropim pentru ”a vindeca” tomatele afectate

    Tratamente naturale contra manei la roșii

    Tratamentele naturale sunt o alternativă la stropirile cu produse profesionale. Se recomandă mai ales stropiri cu rol preventiv și la primele semne ale bolii.

    Tratament cu lapte la roșii contra manei

    Tratamentul cu lapte este cel mai cunoscut pentru mana roșiilor. Se pune o parte de lapte și 5 părți de apă (mai diluat o parte lapte și 9 părți de apă) și se stropesc plantele de tomate o dată la 7-10 zile în perioadele lipsite de ploi. Se recomandă folosirea laptelui crud, nepasteurizat. Tratamentul trebuie reluat după un episod de precipitații care ”spală” plantele.

    Mai multe despre tratamentul cu lapte la tomate, în articolul Stropirea roșiilor cu lapte. Cum se aplică tratamentul cu lapte la tomate

    Tratament cu lapte și iod contra manei

    Tratamentul cu lapte și iod este de asemenea eficient contra manei. La un litru de lapte crud și 9 litri de apă se pune în amestec și o lingură de iod. Plantele se stropesc o dată pe săptămână în scopul de a le proteja de mană.

    Mai multe despre stropirile cu lapte și iod în articolul: Stropirea roșiilor cu lapte și iod

    Tratamente pentru mana roșiilor

    Tratamente cu fungicide pentru mana la roșii

    Mana roșiilor – combatere, tratamente eficiente. Când observați semnele de mană în cultura de roșii este necesar să interveniți rapid pentru combaterea bolii. Stropirea tomatelor previne extinderea manei și salvarea culturii.

    Mana roșiilor se combatere prin aplicarea tratamentelor cu fungicide. Pe piață sunt disponibile mai multe produse care dau rezultate.

    Iată câteva fungicide pentru combaterea manei la tomate:

    Fungicid pentru mana roșiilor. Acrobat MZ 69 WG este un fungicid de la BASF care combate mana roșiilor. Tratamentul combatere extinderea bolii și oprește procesul de formare a sporilor ciupercii. Se recomandă cel mult trei tratamente cu acest produs pe an, de la apariția frunzelor până la coacerea lor.

    Un alt fungicid BASF contra manei este Cabrio Top. Produsul este eficient și împotriva altor boli ale tomatelor precum făinarea, alternarioza și pătarea albă și cafenie.

    Dithane™ M-45 din portofoliul Corteva Agriscience este cel mai folosit fungicid pe plan mondial, omologat pentru combaterea a mai mult de 400 de boli, în peste 70 de culturi. Este eficient și în combaterea manei la cultura de tomate.

    Previcur Energy este un fungicid de la Bayer CropScience care combate mana roșiilor. Produsul are acțiune preventivă, inhibând germinația sporilor și dezvoltarea miceliului. Totodată, el prezintă un mod particular și unic de acțiune, stimulând sistemul de autoapărare al plantelor. Plantele tratate cu Previcur Energy sunt mai viguroase datorită dezvoltării deosebite a sistemului radicular.

    Fungicid pentru mana roșiilor. De la Syngenta puteți aplica Ridomil Gold MZ – un fungicid pentru combaterea manei, cu acţiune dublă: sistemică ascendentă (acropetal) şi de contact. Produsul prezintă un tip de formulare – „pepite” – granule dispersabile în apă, cu caracteristici îmbunătăţite în ceea ce priveşte eficacitatea şi uşurinţa în utilizare.

    Tot de la Syngenta, pentru combterea manei puteți opta pentru fungicidul Ortiva Top cu acţiune preventivă şi curativă.

    Măsuri de prevenire a manei la roșii

    Cum sa previi apariția manei la tomate

    Prevenirea manei la tomate este cea mai sigură metodă de a avea o recoltă sănătoasă de roșii.

    Rotația culturii este cea mai importantă – nu se plantează răsaduri de tomate după cartofi, nici în lângă aceștia. De regulă, mana atacă prima dată cultura de cartofi și apoi se extinde și la roșii.

    Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenire. Umiditatea este un factor favorizant pentru mană, așa că păstrați frunzele cât mai uscate. În loc să stropiți plantele, apelați la un sistem de irgare rin picurare și udați plantele la rădăcină.

    Plantele afectate de mană trebuie scoase din cultură. Se smulg cu totul din pământ și se ard. Frunzele se rup și ele pentru a preveni extinderea bolii la tulpină și fructe.

    În cazul culturilor de roșii în solar, pentru a preveni apariția manei se impune o aerisire bună și temperaturi constante care să nu conducă la apariția condensului.

    Mare grijă și de unde cumpărați semințele și răsadurile. Înainte de plantare, dezinfectați semințele cu fungicide speciale.


    Te-ar mai putea interesa

    Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China Data de la care pot fi vândute animalele care primesc subvenții APIA Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții