• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Studiu: Elevii liceelor agricole vor să se facă fermieri sau să urmeze o facultate de profil

  Angelica Lefter -

  O treime din tinerii elevi ai liceelor agricole intenționează să-și înceapă propria afacere sau să o continue pe cea a familiei, conform unui studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene pentru Consorțiul ”Creștem prin Educație Agricolă” (CEA). Analiza a arătat și că unul din zece elevi alege liceul agricol motivat de intenția de a face afaceri în agricultură, în timp ce 18% dintre elevii care au efectuat stagii de practică și-au găsit singuri firmele unde să exerseze meseria pentru care se pregătesc. 31% dintre elevi doresc să-și continue studiile la facultate sau obținând noi calificări, iar cel mai puternic predictor al intenției de a-și continua studiile este participarea la ore de educație antreprenorială. Acesta triplează șansa ca un elev să-și dorească să-și continue studiile!

  Liceele tehnologice cu profil agricol reprezintă o opțiune de carieră și pentru un viitor mai bun pentru elevii din mediul rural, conform unui studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene la comanda Consorțiului Creștem prin Educație Agricolă (CEA), consorțiu de organizații care militează pentru sprijinirea învățământului preuniversitar agricol, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența. AGROINTEL.RO.

  Aproximativ un sfert dintre elevii liceelor și școlilor profesionale cu profil agricol și-au egalat sau și-au depășit deja părinții din punctul de vedere al nivelului de educație, prin simplul fapt de a promova în clasa a IX-a. Astfel, cercetarea arată că liceele tehnologice cu profil agricol reprezintă o șansă a acestor copii – printre puținele care li se oferă – de a avea un viitor mai bun decât cel al generației părinților lor, potrivit informării.

  De ce aleg copiii liceele agricole: își doresc o calificare și să continue munca familiei

  Patru din zece elevi au ales să se specializeze în agricultură datorită implicării familiei în agricultură și/sau în domenii conexe, pentru 2 din 10 elevi acest motiv fiind important și foarte important.

  Peste jumătate (54%) dintre actualii elevi ai liceelor agricole au cel puțin un membru al familiei care lucrează într-o formă sau alta în agricultură, iar 8% dintre elevi au cel puțin un membru al familiei care a accesat fonduri europene pentru activități agricole și/au domeniu conex, conform studiului; majoritatea relativă o reprezintă aceia ai căror familii practică agricultura pe exploatații cu suprafețe mai mici de 4 hectare (41%).

  În urma inițiativelor consorțiului CEA de a îmbunătăți campaniile de promovare ale liceelor prin targetarea elevilor care provin din familii care lucrează în agricultură, liceele au început să atragă elevii care înțeleg că agricultura este un domeniu interesant și de viitor și că, după terminarea studiilor, ar putea duce mai departe afacerea familiei.

  Elevii liceelor agricole, motivați de perspectiva de a se lansa în afaceri

  Elevii liceelor agricole sunt puternic impulsionați de perspectiva antreprenoriatului, arată studiul. Astfel, 1 din 10 elevi au menționat, ca motiv pentru care au ales un astfel de liceu, posibilitatea de a-și deschide propria afacere după absolvire.

  Ponderea celor care declară că intenționează să își deschidă o afacere în domeniu, dacă sunt adăugați și pe cei care nu se gândiseră la această opțiune atunci când și-au ales liceul, este însă dublă (21%). Motivul este că pe parcursul liceului mai mulți elevi descoperă ”gustul” antreprenoriatului, în mare măsură grație contactului cu practica reală a agriculturii.

  Cursurile de educație antreprenorială sunt bune dar nu și suficiente. Elevii ar prefera ca acestea să includă sesiuni de mentorat, dar și cum se leagă locul potrivit de muncă cu diverse finanțări.

  Această înclinație către antreprenoriat este confirmată de dorința elevilor de a insista asupra aspectelor practice ale studiilor liceale. De exemplu, 18% dintre elevii care au efectuat stagii de practică și-au găsit singuri firmele unde să le facă, fără sprijin din partea școlii. Pe de altă parte, este clară nevoia de a le asigura acestor copii oportunitățile de a face practică: 42% dintre elevi și-au îndeplinit stagiile de practică doar la școală, iar 23% preponderent la școală. Numai 22% dintre copii au făcut practică preponderent la un operator economic și doar 12% doar la firme.

  Conform datelor studiului, intenția de a începe o afacere în agricultură sau într-un domeniu conex este mai probabilă în rândul băieților, a elevilor de liceu de la profilele de agricultură și agroturism, a elevilor care au participat în vizite de studiu, precum și a elevilor ale căror familii dețin o afacere în agricultură și a celor cu abilități antreprenoriale. Pentru a începe o afacere în agricultură, elevii declară că au nevoie de mai multă experiență practică, mentorat și sprijin material.

  Aproximativ 70% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți de calitatea predării și conținutul materiilor studiate. Patru din zece elevi au beneficiat de educație extra-curriculară, educație antreprenorială (complementară orelor de antreprenoriat obligatorii) și au participat la vizite de studiu pe lanțul valoric, o inițiativă a programului CEA. Utilitatea percepută a vizitelor de studiu pentru înțelegerea funcționării unui agribusiness este relativ crescută în rândul elevilor chestionați, pe ansamblu 53% dintre respondenți declarând că au dobândit multe cunoștințe noi.

  Un element recurent, care a reieșit din interviuri, este faptul că elevii își doresc cel mai mult să aplice noțiunile teoretice în laboratoarele, atelierele și fermele didactice ale liceelor, ca și mai multe activități de învățare bazată pe muncă relevante pentru specializarea lor (de exemplu horticultură, medicină veterinară etc.).

  Practica în ferme reale triplează șansele ca un elev să își continue studiile la următorul nivel

  După terminarea liceului sau a școlii profesionale, o majoritate relativă a respondenților (45%) intenționează să se angajeze. Factorul determinant este, pentru acești copii, experiența de practică la un operator economic. „Această experiență”, notează studiul, „crește cu 86% șansele ca un elev să intenționeze să se angajeze în domeniul în care s-a pregătit pe parcursul liceului.”

  Copiii care doresc să își continue studiile (la nivel universitar sau obținând noi calificări) reprezintă o treime (31%) din totalul respondenților. Cu privire la aceștia, studiul notează impactul puternic al orelor de antreprenoriat.

  ”Cel mai puternic predictor al intenției de a-și continua studiile în domeniu este participarea elevului la ore de educație antreprenorială. Aceasta triplează șansa ca un elev să-și dorească să-și continue studiile în domeniul agricol. Și participarea la vizite de studiu pe lanțul valoric influențează semnificativ, dar în mai mică măsură această intenție”, se arată în cercetare.

  În general, opțiunea de continuare a studiilor la nivel universitar vizează centrele universitare din proximitate (Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași, București) și este legată de specializarea studiată în liceu, cu precădere medicină veterinară, inginerie zootehnică sau agronomie.

  ”Dacă nu înveți, ajungi la agricol”, o idee preconcepută care pierde teren

  ”Rezultatele acestei cercetări reflectă dorința copiilor de la țară de a-și construi un viitor”, afirmă Crenguța Bărbosu, senior program manager Agricultură şi Dezvoltare Economică al Fundației World Vision România, organizație membră CEA.

  ”Iată că 4 din 10 elevi au ales o specializare agricolă ca primă opțiune. Ei provin din familii care sunt implicate în agribusiness și vor fie să lucreze în fermele părinților, fie să-și construiască propria afacere. Este un succes pentru liceele agricole care încep să atragă tineri motivați și o satisfacție pentru noi, deoarece efortul nostru de 6 ani produce rezultate. Dar cel mai important este că tinerii și părinții încep să întrevadă beneficiile educației în agricultură”, a menționat Crenguța Bărbosu.

  Deși, în ultimii ani multe școli și-au îmbunătățit relația cu comunitatea locală, consorțiul CEA consideră că o relație mai strânsă poate fi o soluție pentru recrutarea elevilor cu adevărat interesați de domeniul agricol și pentru asigurarea unor experiențe mai bune de învățare. Pe de o parte, școlile trebuie să se implice în informarea familiilor care au afaceri în agricultură despre avantajele educației agricole. Pe de altă parte, relația cu agribusinessul devine esențială pentru asigurarea experiențelor practice de învățare pentru elevi – internship, vizită de studiu sau practică.

  Conform comunicatului transmis, studiul a avut o componentă cantitativă (un sondaj) și una calitativă (interviuri). Sondajul a fost efectuat online, pe un eșantion de 882 de elevi din anii terminali (clasa a XI-a și a XII-a) de la 51 de unități de învățământ. Datele calitative au fost colectate prin intermediul a 36 de interviuri semi-structurate cu elevi din șase școli.

  În prezent, în România au mai rămas doar 57 de licee cu profil tehnologic și agricol, față de 120 câte erau în urmă cu 20 de ani. Pentru învățământul liceal de zi, la admiterea din acest an, la clasa a IX-a, sunt disponibile 3.318 locuri, în vreme ce pentru școala profesională sunt disponibile 2.380 de locuri, mai multe detalii despre specializări și ofertele educaționale fiind publicate pe site-ul consorțiului educatieagricola.ro.

  Absolvenții claselor a opta vor completa fișele de înscriere la liceu în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc pe 24 iulie.

  Creștem prin Educație Agricolă, un consorţiu pentru toate cele 57 de licee agricole

  Consorțiul Creștem prin Educație Agricolă (CEA) pune la aceeași masă învățământul agricol, noile tehnologii și mediul de business, pentru a susține performanța profesorilor și managerilor din licee și pentru a crește reputația educației agricole atât în rândul elevilor, cât și în rândul partenerilor privați.

  În ultimii șase ani, campaniile CEA și-au propus să îmbunătățească metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitățile extrașcolare sau soluțiile de e-learning. Prin campanii de comunicare aducem tineri talentați și dedicați în liceele înscrise în program. Inițiativele consorțiului CEA se adresează tuturor celor 57 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară.

  Creștem prin Educație Agricolă (CEA) este un program finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații din care fac parte Fundația World Vision România, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Centrul Român de Politici Europene.


  Te-ar mai putea interesa

  Salarii în agricultură – Ucraina. Un agronom bun are un salariu mediu de 2.300 de euro Reorganizare totală la MADR: 300 de funcţii de conducere – desfiinţate; economii la buget de 10 milioane de euro Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură

  Ultimele știri

  APIA – anunț oficial pentru fermierii care nu au luat niciun leu din subvenție! AGROTAIFAS cu Ana-Maria Andrei | S.2 EP. 6 | AUREL SIMION Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani