• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perspective pentru piața uleiurilor vegetale – analiză Agriportal.ro

    agrointeligenta.ro -

    Piața globală a uleiului vegetal este segmentată în funcție de tipul de produs (ulei de palmier, ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline și altele) și în funcție de scopul folosirii lor (produse alimentare, produse industriale și furaje pentru animale). Pandemia de COVID-19 a declanșat o serie de evenimente fără precedent care a afectat industria alimentară (și nu numai), supraîncărcând-o cu responsabilitatea de a îndeplini cerințele consumatorilor în timp de urgență, în special în perioada de lockdown. Prin urmare, uleiurile vegetale folosite de industria alimentară au fost consumate în cantități mari, iar piața a înregistrat o creștere substanțială a cererii și, implicit, a prețurilor.

    Piața uleiurilor vegetale însă este condusă în primul rând de folosirea industrială robustă a uleiurilor pentru fabricarea produselor industriale organice, inclusiv produse cosmetice și articole de toaletă, a căror utilizare a crescut la nivel global. În plus, politicile de sprijin ale organismelor internaționale de reglementare susțin, de asemenea, utilizarea pe scară largă a uleiului vegetal în industrii variate, inclusiv biocombustibili, alimente, furaje pentru animale sau produse cosmetice. La nivel mondial, structura producției de uleiuri vegetale pentru 2021 se prezintă astfel:

    Între timp, penuria globală de soia a determinat creșterea prețurilor uleiului de soia. Aprovizionarea cu soia din SUA este mai strânsă decât a fost vreodată, iar seceta a afectat recolta de soia din Argentina, principalul exportator de ulei și șrot de soia. A scăzut și producția altor uleiuri comestibile, inclusiv uleiul de floarea-soarelui în Ucraina și cel de rapiță în Ucraina și Canada. În plus, creșterea impozitului la export în Rusia pentru semințele de floarea-soarelui, pentru a combate inflația, a redus aprovizionarea mondială.

    Uleiul de rapiță domină piața europeană datorită producției abundente pe piața regională și a aplicării sale largi în industria biodieselului, alimentară și ca hrană pentru animale. Germania și Franța sunt principalii consumatori de ulei de rapiță pe piața regională. În Europa, folosirea uleiului vegetal în biocombustibili a fost în mare parte determinată de Directiva privind energia regenerabilă (RED), instituită în 2009, care afirma ca până în 2021 10% din consumul de combustibil pentru transportul rutier și feroviar să provină din surse regenerabile.

    Regiunea Asia-Pacific se prezintă ca regiune dominantă pentru piața globală a uleiurilor vegetale, în care China deține cea mai mare pondere a consumului, precum și a producției. Deși volumul de producție este ridicat, consumul depășește producția, prin urmare volumul importului depășește cu mult pe cel al exportului. Piața uleiului vegetal chinez cuprinde în principal ulei de palmier, soia, rapiță, arahide, ulei de floarea-soarelui și ulei de măsline. În ultimii cinci ani, soia și uleiul de palmier au avut cele mai mari cotații pe piața chineză a uleiului vegetal. Japonia este un alt jucător major în industrie.

    În Statele Unite, standardul privind combustibilul regenerabil impune consumul unui volum în creștere, de la an la an, de biocombustibil, iar politica actuală a Administrației Biden sprijină producția internă de ulei vegetal prin oferirea de stimulente fiscale producătorilor, chiar și în mod retroactiv, ceea ce va conduce și mai mult la creșterea producției. Producția de uleiuri vegetale la nivel mondial aproape s-a dublat din 2005, așa cum se poate observa și pe graficul de mai jos:

    De asemenea, prețurile uleiurilor vegetale au avut o mare ascensiune. Indicele FAO al prețului uleiului vegetal în luna mai a înregistrat o creștere de 7,8% față de luna aprilie, marcând a douăsprezecea creștere lunară consecutivă. Puterea continuă a indicelui reflectă în principal valorile în creștere ale uleiului de palmier, soia și rapiță. Cotațiile internaționale la uleiul de palmier au rămas pe o traiectorie ascendentă în luna mai și au atins cel mai înalt nivel din februarie 2011, întrucât creșterea lentă a producției în țările din Asia de Sud-Est, împreună cu creșterea cererii globale de import, au menținut stocurile în țările exportatoare la niveluri relativ scăzute. În ceea ce privește uleiul de soia, perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au oferit sprijin prețurilor, în timp ce valorile internaționale ale uleiului de rapiță au fost susținute de scăderea ofertei la nivel mondial.

    Conform proiecțiilor Băncii Mondiale, se așteaptă ca prețurile globale ale uleiurilor vegetale să continue să crească pe parcursul anului 2021, din cauza deficitelor de aprovizionare și a modelelor de consum mai puternice decât se aștepta, datorită pandemiei. Mai mult, revigorarea producției mondiale de biocombustibili, cu o tendință ascendentă în principal în SUA, Indonezia, China și Brazilia, va agrava lipsa de aprovizionare cu uleiuri vegetale și va contribuit la creșterea prețurilor acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere