• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APRCR – mesaj pentru Guvern. Fermele de porci – pierderi de 900 de milioane de euro, 750.000 de porci uciși

    Angelica Lefter -

    Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită Guvernului să își mențină angajamentele luate față de fermierii corecți din România. În cadrul unei conferințe de presă susținută, astăzi, joi -8 iulie, APRCR a cerut autorităților clasificarea exploatațiilor de creștere a suinelor, respectarea normelor de biosecuritate în toate tipurile de ferme și o campanie mult mai amplă de informare în ceea ce privește efectele devastatoare ale pestei porcine africane.

    Totodată, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), prin membri săi prezenți la eveniment, a punctat că așteaptă decizia Guvernului de a-și asuma proiectul de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, aducând reglementări pentru controlul și combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) și solicită aprobarea sa în regim de urgență.

    Pentru a evidenția importanța unor măsuri urgente, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a prezentat presei un info-grafic menit să arate dezastrul creat de pesta porcină africană în acest sector greu încercat.

    65.000 de scroafe au fost ucise din cauza pestei porcine africane – România va produce anul acesta și cel viitor cu peste 1.500.000 mai puțini porci

    În intervenția sa, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a punctat că sectorul porcului în România este grav afectat de PPA, mai ales că 65.000 de scroafe pentru reproducție au fost ucise din cauza maladiei.

    ”Aș vrea să atrag atenția asupra câtorva aspecte, să le subliniez, pentru că din ce am observat sunt lucruri care scapă puțin din radarul presei și care ar trebui analizate într-o formă mai amănunțită. În primul rând aș face referire la una dintre realitățile pe care noi le transmitem prin acest info-grafic și anume că în acești 4 ani, la sfârșitul acestei luni se vor fi împlinit 4 ani de la declanșarea Pestei Porcine Africane (PPA) cu adevărat în România, un dezastru care, la început, noi am sperat că lucrurile vir fi abordate cu mult mai multă responsabilitate de autorități, ceea ce acum, după 4 ani, nu putem să spunem asta! Vreau să mă refer la dispariția din fermele românești la dispariția a aproximativ 65.000 de scroafe. Nimeni nu prea vorbește despre acest lucru. Se vorbește despre porci eutanasiați, despre despăgubire, despre câți porci au fost incinerați, dar uităm de cele 65.000 de scroafe care sunt practic dispărute la acest moment de pe harta de producție de carne de porc a României, ori acest lucru ne arată cu adevărat dimensiunea dezastrului. E ca și cum am vorbi despre faptul că au fost incendiate 100 de mașini, dar nu vorbim despre faptul că practic a luat foc fabrica în care se făceau mașinile respective. Efectul acesta este cel dezastruos din punctul nostru de vedere pentru că asta înseamnă că fermierii români practic vor produce cu cel puțin 1.500.000 mai puțini porci în anul acesta și în anul următor”, a menționat președintele APCPR.

    Intervenție online a președintelui APCPR, Ioan Ladoși

    În contextul în care România importă majoritatea cărnii de porc de consum, refacerea unui efectiv în fermă este foarte greu de făcut, mai ales în perioada de restricții, a menționat Ioan Ladoși.

    ”Dacă cineva își închipuie că este ușor să refaci un efectiv macro, un efectiv de scroafe într-o fermă, se înșală, pentru că e vorba, pe lângă restricțiile care se impun, mai ales după ce o anumită fermă este afectată. Este vorba de identifica animalele respective, de a le găsi undeva, de a investi extrem de mult în repopularea fermei. Un alt aspect pe care aș vrea să-l subliniez este cel al faptului că este puțin pus deoparte faptul că noi ca asociație, în afară de faptul că contribuim la balanța alimentară a țării, că aducem carnea de porc proaspătă în galantarele românilor, mai contribuim și cu peste 2 milioane de euro prin taxe și impozite în fiecare an la bugetul de stat, este un lucru peste care se trece ușor cu vederea. ”, a declarat președintele APCPR.

    În cadrul conferinței s-a discutat despre așteptările pe care sectorul de creștere a suinelor din România îl are de la Guvernul actual. Sunt chestiuni care țin de respectarea angajamentului luat față de fermierii corecți, care vizează totodată implementarea, în regim de urgență, a măsurilor legislative necesare și solicitate de Comisia Europeană în rapoartele misiunilor de audit efectuate în România.

    Ioan Ladoși: ”În acești 4 ani, autoritățile române practic putem spune că nu au făcut nimic eficient”

    APCPR menționează că rapoartele pun accent pe înregistrarea și trasabilitatea efectivelor de porcine, respectarea normelor de biosecuritate în toate exploatațiile și, nu în ultimul rând, pe elaborarea unei strategii privind controlul populației de porci mistreți.

    Alte cerințe ar fi stabilirea cadrului legal pentru reglementarea uniformă a condițiilor de biosecuritate în vederea diminuării efectelor negative ale PPA și elaborarea Ghidului de Creștere sunt măsuri ce trebuie luate cu celeritate pentru salvarea sectorului suin, obiective care nu au fost realizate timp de 4 ani, după cum a specificat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

    ”În toți acești 4 ani, autoritățile române practic putem spune că nu au făcut nimic eficient și ceva care să poată fi implementat. Trebuie să recunoaștem că există în agenda autorităților, un document, un proiect de OUG care se dorește a fi un act normativ care să reglementeze din toate punctele de vedere controlul acestei boli. Este un proiect de ordonanță de urgență, dar nici nu mai știm de ce îi mai spune ordonanță de urgență din moment ce au trecut câteva luni bune de la momentul inițierii acestui proiect. Ordonanța de Urgență într-adevăr se referă și vrea să pună într-un singur document care ar fi atribuțiile și obligațiile ministerelor în privința controlului acestei boli, dar în același timp, proiectul de ordonanță la care noi ne-am adus contribuția de fiecare dată când s-au făcut modificări în forma postată pe site, este destul de complicat aș spune și cu multe reguli care realmente vor fi greu de pus în practică, mai ales în ceea ce privește regulile de biosecuritate în gospodăriile populației. Suntem în continuare în așteptarea finalizării acestui document, în publicarea lui și mai ales, sau în primul rând, în aplicarea acestuia”, a mai explicat Ioan Ladoși.

    Pandemia de COVID-19 a afectat major sectorul cărnii de porc din România

    La rândul ei, în deschiderea evenimentului, Stanca Tudor, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Carne de porc din România, a punctat că sectorul cărnii de porc a fost afectat de evoluția pestei porcine africane în ultimii 4 ani, dar și de apariția pandemiei de COVID-19.

    ”Apariția pandemiei de COVID-19 ne-a schimbat viața total, a redus în mod semnificativ numărul de beneficiari pentru carnea de porc, a mai presupus și cheltuieli neprevăzute și foarte mari pentru respectarea condițiilor sanitare din starea de urgență și starea de alertă și care au fost parțial compensate și despre care nimeni nu mai vorbește acum. De evoluția pieței cărnii de porc ca urmare a apariției cazurilor de pestă porcină africană la mistreți și a faptului că din Germania nu s-a mai putut exporta carne de porc în China, Germania fiind cel mai mare producător de carne de porc din Europa, și nu în ultimul rând de lipsa de interes a autorităților de a lua măsuri de protejare și de redresare a sectorului de creștere a porcilor din România, deși balanța comercială nu este deloc un factor care să încurajeze acest lucru, ci din contră”, a opinat Stanca Tudor, care a punctat că și-ar dori ca întâlnirile în care să fie puse pe masă problemele din sector să se permanentizeze, întâlniri la care ar urma să participe și reprezentanți ai autorităților.

    Sorin Lupașcu, Membru în Consiliul Director al APCPR: ”Domnul ministru Oros, când era în opoziție, a avut o luare de cuvânt pe tema PPA absolut de aplaudat, de care a uitat complet când a ajuns în scaun!”

    Sorin Lupașcu, membru în consiliul director al APCPR și directorul societății Tebu Consult Invest din Brăila, afectată de pesta porcină africană, a punctat că singura măsură concretă pentru combaterea pestei porcine africane l-a reprezentat un ordin de dimensionare dat la plecarea din funcție a fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea și că de 4 ani se așteaptă ”să se miște ceva”.

    ”Este surprinzător că nu se mai vorbește de marile focare. A fost confirmat un mare focar iarăși în România. Chestia asta a devenit absolut obișnuită. Este destul de trist. Vrem ca presa să ne sprijine să convingem politicul, au trecut alegerile, măsurile populare nu vor fi niciodată, dar modul acesta păgubos la un moment dat se termină. Este probabil ca acea cofinanțare pentru despăgubiri de la Comisia Europeană să dispară, să greveze doar bugetul României. Este o treabă post factum. Lipsesc de 4 ani orice măsuri de combatere, de prevenire. (…) Nici de la momentul trist de când a intrat și s-a manifestat violent pesta porcină africană în România nu s-a făcut nimic. Nu cred că este rea voință, cred că nu sunt oamenii potriviți acolo unde trebuie. A fost o mare speranță pentru mine și pentru noi instalarea unui ministru la Agricultură de profesie medic veterinar. Am crezut că l-am apucat pe Dumnezeu de un picior. Cu mare tristețe, domnul ministru când era în opoziție a avut o luare de cuvânt pe tema pestei porcine africane absolut de aplaudat, de care a uitat complet când a ajuns în scaun. Are 2 ani și noi n-am simțit nimic în acest sector, nu am simțit că este medic veterinar. Poate sunt interese politice, dar cred că pur și simplu nu-i interesează, trebuie să ne dăm foc în fața Ministerului, ce trebuie să facem?”, a menționat Sorin Lupașcu.

    România, focarul Europei de pestă porcină africană

    Despre Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, Sorin Lupașcu a menționat că ar trebui să fie implicată direct în combaterea pestei porcine africane, ba chiar inițiator de legi, nu să se plângă de faptul că nu are legislație, pe care chiar aceasta ar trebui să o facă.

    Adrian Balaban, proprietar de fermă de porci și medic veterinar, a spus la rândul său că în desele sale întâlniri cu autoritățile, chiar din 2016, ar fi tras un semnal de alarmă asupra acestui virus care deja făcea pagube în alte state, însă nu a fost luat în seamă. După intrarea pestei porcine africane în România, țara noastră a devenit un focar la nivel european.

    ”90% din focarele de pestă porcină africană au fost în România în ultimii 5 ani de zile. De la începutul anului și până acum avem 517 focare raportate, asta înseamnă cu 15% mai mult decât am avut în ultimii 4 ani. Sunt absolut convins că până la sfârșitul anului vom înregistra peste 500 de focare. Vom face aproape 25% din numărul de focare pe care l-am avut. Statistica nu ne ajută deloc și cu siguranță nu ne ajută nici perioada următoare când cu siguranță se va încălzi și este o perioadă favorabilă răspândirii virusului ”, a avertizat fermierul.

    Reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România au menționat, la finalul conferinței, că și-ar dori ca autoritățile să poarte o campanie mai amplă asupra informării a ceea ce înseamnă pesta porcină africană, prin care să arate fermierilor întocmai pașii, fie ei și cei simpli, pe care ar trebui să-u urmeze în fermă, pentru ca focarele să nu se înmulțească și pentru a stopa acest flagel.

    Despre Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România

    Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.

    Fondată în anul 1991, APCPR este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România. Potrivit reprezentanților săi, în cei 30 de ani de activitate, asociația a contribuit la dezvoltarea filierei cărnii de porc din România prin implicarea activă în elaborarea strategiilor sectoriale și a legislației, dezvoltarea de parteneriate cu organizații de profil și ca membru fondator a unor organisme de reprezentare și de piață, dintre care amintim: membră fondatoare a Organizației Interprofesionale ”Carne de Porc”, membră fondatoare a Federației Naționale Pro Agro, membră în Comisia de Clasificare a Carcaselor, membră în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA, membră a UECBV și reprezentare prin experți pentru Grupele de Dialog Civil al UE prin intermediul UECBV.

    APCPR asigură circa 70% din producția națională de porcine vii livrate la abatoare și reunește în prezent 76 de membri – ferme de creștere a suinelor și 12 membri – societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri