• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANZ și Bela Vaida – calitate de pârâți într-un nou proces deschis de oieri!

    Roxana Dobre -

    ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie -, în centrul unui noi proces deschis de oieri. După ce Ordinul nr. 180/2020 a fost atacat în instanță, o altă decizie a autorității competente a fost contestată de o asociație de crescători de ovine. Este vorba despre decizia ANZ de a cere asociațiilor să inactiveze certificatele de origine la berbeci,  care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

    Nicolae Cioranu (sursa foto: youtube.com, revistafermierului.ro)

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: ANZ a notificat asociațiile să inactiveze certificatele de origine ”neactualizate”

    Asociația Păstorul Crișana din județul Arad a chemat în instanță atât ANZ cât și pe directorul instituției, Bela Vaida.

    ”Noi am deschis un proces la Judecătoria Timiș pentru că Autoritatea competentă, în speță Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), condusă de domnul director general Bela Vaida, ne-a trimis o notificare prin care dumnealui spune că noi trebuie să inactivăm un număr de berbeci. Noi la această notificare, toate registrele în unanimitate am făcut o contestație. Culmea ne gândeam că fiind două documente care se contrazic, ne va chema cineva la masa dialogului. Nu s-a întâmplat așa ceva, nu s-a ținut cont de contestația noastră și ne-am trezit cu o adresă că autoritatea competentă va trece la controale și la sancțiuni. Și atunci ca să nu mai mergem în contradicție unii cu alții noi am făcut plângere în Instanță ca să lămurim odată lucrurile”, ne-a precizat președintele Asociației, Nicolae Cioranu, care este și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF).

    S-a invocat nerespectarea legislației

    Nicolae Cioranu a mai subliniat că săptămâna aceasta a fost primul termen al procesului iar oierii așteaptă decizia Instanței.

    ”Rămâne să vedem ce se hotărăște de către Instanță. Noi am invocat nerespectarea legislației și că nu suntem de acord să inactivăm acei berbeci pentru care Ministerul Agriculturii și-a spus punctul de vedere și a spus clar, într-o adresă către ANZ, după care ANZ ne-a transmis-o și nouă la Registre, că un mascul odată ce a primit un certificat zootehnic acest animal rămâne recunoscut și certificatul pe toată durata vieții. ANZ nu vrea să țină cont, iar mie la Registru, după verificare dumnealor, trebuia să inactivez vreo 16.000 de berbeci. Dacă facem 16.000 de berbeci înmulțit cu 35 mi se pare că se adună jumătate de milion de oi. Ce fac fermierii aceștia? În contextul în care domnul director Bela Vaida spune că certificatele sunt eliberate legal dar sunt neconforme. Nu se aștepta nimeni ca după contestația noastră să nu avem un dialog”; a mai semnalat Nicolae Cioranu.

    Acesta a reamintim că oierii mai au un proces deschis pe un ordin emis de ANZ. ”Cred că se știe deja că am fost în Instanță și pe Ordinul 180/2020 în care la prima decizie a tribunalului ni s-a dat câștig de cauză și este suspendat pe acele prevederi. Autoritatea competentă a făcut recurs și s-a respins. Deci a rămas pentru anularea ordinului în luna septembrie. Lucruri pe care noi eram obișnuiți să le tranșăm și să le discutăm amiabil la masă, trebuie să le disputăm în instanță”, a conchis crescătorul de ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție