• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții pe suprafață și cap de animal 2022: De astăzi se poate completa cererea unică pentru banii APIA!

    Roxana Dobre -

    Start pentru completarea cererii unice aferentă subvențiilor agricole și zootehnice din 2022. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a dat o veste bună fermierilor care vor să beneficieze de plăți și în 2022: aplicația pentru depunerea cererii unice este funcțională de marți – 15 februarie astfel că producătorii agricoli pot completa documentul pentru subvenții.

    ”Chiar acum în weekend (12-13 februarie n.r) au fost făcute toate testele de către colegii mei de la IT și împreună cu dezvoltatorul nu avem niciun fel de problemă. Suntem pregătiți pentru a demara această campanie și după cum deja fermierii noștri știu că după 2007 și până-n prezent, campania de primire a cererilor unice de plată debutează la data de 1 martie până la data de 15 mai fără penalități, dar anul acesta la data de 15 mai fiind într-o zi nelucrătoare se prelungește cu încă o zi campania de primire a cererilor fără penalități, respectiv până în data de 16 mai inclusiv”, a anunțat șeful APIA luni – 14 ianuarie, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea ”Forța Fermierilor”, cu Vlad Macovei, difuzată pe platforma Agrointeligența.

    Aplicația se poate accesa la adresa: www.lpis.apia.org.ro

    Fermierii au nevoie de un user și o parola pentru a intra în aplicație. Pentru prima logare în aplicația IPA Online, Campania primire Cereri Unice de Plată 2022, daca nu aveți adresă de e-mail înregistrată în sistemul informatic, contactați responsabilul de dosar sau solicitați resetarea parolei pe adresa ipa.asistenta@apia.org.ro.

    Noutăți pentru depunerea cererii unice pentru subvenții

    Directorul APIA a enumerat și noutățile de care trebuie să țină cont fermierii pentru subvențiile din 2022. ”Am zis totuși hai să facem cumva mai dulce trecerea asta de la agricultura, de la conformitate spre performanță și atunci am decis că sloganul campaniei de anul acesta să fie: alături de fermieri pentru agricultură performantă. Acesta este sloganul APIA să-i spun așa pentru anul 2022, depunerea cererilor va începe, v-a debuta la data de 1 martie și să-i spun așa că avem câteva noutăți și anume, știm că toate cererile se depun în aplicația IPA online și-n data de 1 martie fermierii puteau să-și depună, dar tot așa din întrebările fermierilor din întâlnirile cu aceștia, mi-au spus: nu s-ar putea deschide mai repede aplicația IPA online pentru a-și digitiza acele parcele și atunci am luat hotărârea, au reușit colegii mei să facă în acest weekend trecerea intra-net unde aveau acces doar salariații APIA la versiunea internet.

    Astfel încât începând din 15 februarie, ora 12.00, versiunea internet a APIA online este deschisă pentru toți fermierii care doresc să își digitizeze percelele să-și vadă cererea, ea este în stagiu de proiect, categoric să pregătesc cererea tocmai pentru a putea să o depună, cu precizarea că aceste cereri nu se pot închide astăzi, cererile se închid doar după data de 1 Martie”, a mai explicat Adrian Pintea.

    Conform șefului, campania de depunere a cererii unice se va desfășura la APIA (centre județene, centre locale), de la 1 martie 2022 până la 16 mai 2022 inclusiv (fără penalizări). Ulterior datei de 16 mai 2022 se mai pot depune, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, până la 10 iunie 2022 inclusiv.

    APIA nu va mai trimite ”fizic” invitația pentru fermieri

    O altă noutate anunțată de șeful APIA pentru anul 2022, este faptul că la nivel de instituție s-a luat hotărârea să nu mai fie trimise invitațiile pentru depunerea cererii unice, în format letric. ”Pentru că știm că în fiecare an pentru dânșii aceia care nu-i avem în baza de date, respectiv cei 815.000 de fermierii care au depus cererea de plată în anul 2021, aceștia primeau invitație în 2022, dar deja sunt în al treilea an în care acest lucru se realizează să-i spun așa online, deci obligația fermierilor este doar să răspundă la telefonul funcționarului.  Fiecare funcționar are în portofoliul său între 400 sau 600 de fermieri de care răspunde”, a mai spus Adrian Pintea.

    Modelul de invitație pentru anul 2022 poate fi descărcat de aici, dacă există fermieri interesați: Invitatie fermieri depunere cerere 2022

    Fermierii vor putea semna cererea unică și digital

    Directorul APIA a mai venit cu o veste bună pentru fermieri: acești pot semna pentru subvențiile din 2022 și digital cererea unică, cu semnătură electronică. ”Noi luăm din sugestiile fermierilor și asta spun că anul trecut am avut fermieri care a solicitat să semneze cererea electronic, dar APIA nu a fost pregătită și atunci ne-am străduit ca pentru anul 2022 aceste cereri se pot semna și electronic de către acei fermieri care doresc. Este implementată în sistemul informatic, astfel încât fermierul va fi întrebat de către funcționar în momentul în care va depune cererea, dacă dorește să semneze electronic, de ce va fi această întrebare: pentru că fermierul, funcționarul trebuie să știe că o cerere care este semnată de către fermieri să spun așa că va avea ultima semnătură, va fi semnată electronic, atunci pe tot fluxul trebuie să fie semnate electronic”, a mai subliniat șeful APIA.

    Acesta a adus precizări în plus și a completat cu o informație extrem de utilă: restul documentelor depuse de fermieri nu trebuie semnate tot electornic. ”Nu documentele, documentele se pun la dosar și ele se încarcă doar în sistem, doar de semnătura funcționarilor care va fi tot electronică și a fermierului este nevoie pentru că astea au un regim special, se păstrează electronic aceste cereri. De ce? Tocmai pentru a putea verifica dacă semnătura este validă și a fermierului și a funcționarului, categoric, nu este obligatoriu, dar cine are să fie un plus și să poată face și acest lucru, m-am străduit ca marea majoritate a funcționarilor din cadrul APIA să dețină aceste semnături electronice”, a mai spus Adrian Pintea.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a explicat într-un amplu articol cum se obține semnătura electronică în 2022: Semnătura electronică: cum se obține, costuri și instituții care o utilizează


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații