Stelian Fuia: Soiul românesc de grâu PG 102 are o rezistență bună la bolile foliare și ale spicului!
Angelica Lefter -PG 102, soi românesc de grâu, a reușit să aducă producții și profit chiar și acolo unde altă genetică s-a dat bătută în fața bolilor și a arșiței. Fiind un soi pe care mulți fermieri au decis să îl cultive și pe care îl au deja în câmp, am vrut să vedem cum se ”simte” grâul PG 102 în acest an, unul în care ploile au și ajutat, dar au și încurcat calculele fermierilor.
Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și doctor inginer în domeniul agricol, le recomandă fermierilor de la noi soiul de grâu românesc PG 102. Acest grâu a fost cultivat în cadrul loturilor semincere ale companiei Peteka de la Fundulea, un important distribuitor de sămânță de grâu atât la nivel național cât și internațional.
Soiul PG 102 are o rezistență bună la bolile foliare și ale spicului, dar și la rugina galbenă
Despre soiul PG 102, specialistul Stelian Fuia spune că este caracterizat printr-o genetică foarte bună, cu capacitate de înfrățire și o mare rezistență la boli foliare și ale spicului.
Citiți și: Soiul românesc de grâu PG 102 a bătut Glosa! Producție de 11,2 tone/ha cu tehnologie de fermă!
”Ne aflăm într-un câmp de producere sămânță de pre-bază cu soiul PG 102. Este un câmp unde noi am aplicat o tehnologie specială despre care o să și vorbim. Dacă începem cu genetica în primul rând, soiul PG 102 este un soi românesc care ne aparține, un soi cu o foarte bună capacitate de înfrățire și cu o foarte bună rezistență la boli, bolile foliare și ale spicului, dar în primul rând la rugina galbenă care se manifestă cu preponderență în anii cu ierni mai blânde așa cum și noi am avut în ultimii ani”, a explicat Stelian Fuia, administratorul companiei Peteka.
Soiul de grâu PG 102 – 10,5 tone la hectar în România și 11 tone în Ungaria și Polonia
Stelian Fuia a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că performanțele soiului de grâu românesc PG 102 sunt demne de luat în seamă, atingând în România producții de 10,5 tone la hectar, iar peste graniță chiar 11 tone la hectar.
”Performanțele soiului sunt deosebite. În România am atins producții de 10,4 – 10,5 tone la hectar, în condiții normale de producție, nu vorbim de anii cum a fost 2020 de exemplu, soiul depășind în alte țări producții de 11 tone, așa cum este Ungaria și Polonia unde clima este mai favorabilă și îi permite să se exprime la potențialul maxim. Aici avem o tehnologie am zis un pic mai specială având în vedere capacitatea crescută de înfrățire, el se pretează a fi semănat cu un norme mai mici de sămânță, cum ar fi 150 până în 200 de kilograme la hectar și este un grâu semănat în rândurizare, în rânduri la 30 de centimetri. Ceea ce ne-a permis să reducem un tratament foliar cu fungicide având o mult mai bună rezistență la boli pentru că aerul circulă printre rândurile acestea rare și îmbunătățește starea fitosanitară a culturii”, a menționat fostul ministru al Agriculturii.
Prebaza de sămânță pentru soiul de grâu românesc PG 102 se vinde cu 7 lei pe kilogram
Stelian Fuia a vorbit și despre stabilirea prețurilor la sămânță, chiar dacă în exemplul de față este vorba despre o pre-bază, care poate fi vândută cu 7 lei pe kilogram.
”Compania Peteka vinde către partenerii din țară și de afară prebază. Nefiind cantități foarte mari și fiind o calitate a seminței și genetică și ca puritate înaltă, noi vindem prebaza la prețul de 7 lei pe kilogram, urmând ca partenerii care multiplică sămânță să o multiplice, să facă sămânța și să plătească redevențe ulterior. La celelalte categorii biologice pe care partenerii noștri le produc, la bază, la C1, fiecare stabilește prețul, dar la categoria bază prețurile sunt undeva șa 3,8 și 4 lei pe kilogram la ora actuală, având în vedere și norma mai redusă de sămânță care se folosește la hectar. Pe fermieri îi putem îndruma către partenerii noștri care produc bază și C1”, a afirmat specialistul Stelian Fuia.
Citiți și: PG 102 – soiul de grâu românesc cu potențial să detroneze apreciatul Glosa!
Un extras pe bază de polen de rapiță care poate reduce stresul plantelor – folosit în lotul semincer
Fondatorul Peteka a vorbit și despre tehnologia aplicată lotului semincer, dar și despre combaterea stresurilor care pot să apară.
”Am încercat să folosim o tehnologie optimă în care să nu fie costuri foarte, foarte mari. În acest câmp estimăm în jur de 8,5 – 9 kilograme la hectar de prebază, noi am folosit 150 de kilograme de complexe înainte de semănat, am intervenit după aceea cu 80 de kilograme de uree în primăvară și 2 tratamente cu azot lichid în diferite faze, ultimul tratament aplicat după ce s-a încheiat înfloritul ajutând planta să acumuleze mai mult în bob, după înflorit. În același timp am folosit și folosim în câmpurile noastre un accelerator de fotosinteză, un hormon pe care noi îl producem bazat pe un extras din polen de rapiță și ajută planta să treacă, accelerând fotosinteza, să treacă peste momentele de stres, că sunt termice, că sunt chimice, că sunt hidrice. Stresul chimic vine din tratamentele pe care le aplicăm, pentru că niciun produs pe care îl aplicăm în cultură nu este 100% selectiv. Eu am zis de multe ori, și noi luăm o aspirină pentru ceva, dar undeva, acolo și o aspirină ne cauzează la sănătate. Așa și la plantă, orice produs chimic i-am da, ceva, ceva, are un efect secundar. La fel, am avut stresul hidric, foarte multe ploi anul acesta. Cu acest produs, pe bază de extras de polen de rapiță, Quick Grow, am reușit să aducem cultura la nivelul actual de producție de 8,5 – 9 tone la hectar, cu o foarte bună înfrățire, cu frați uniformi. Avem 3-5 spice uniforme pe fiecare plantă”, a conchis Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, despre soiul românesc de grâu PG 102.