• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul de Dărăști, în luptă cu usturoiul din China: Pariul câștigător al fermierului Ion Olteanu

    Angelica Lefter -

    Tradiția usturoiului de Dărăști – reînviată de fermierul Ion Olteanu Constantin. După un an de investiții și multe provocări pentru această nouă cultură de la Agromad Crops, usturoiul semănat de Ion Olteanu este la faza de recoltat. Sunt 25 de hectare în total, dar numai 7 hectare sunt cu soiul autohton din județul Ilfov. De ce? Numai pentru această suprafață a mai găsit fermierul sămânță pe plan local.

    În toamna anului trecut, Agrointeligența – AGROINTEL.RO anunța decizia lui Ion Olteanu de a intra în lupta pentru readucerea usturoiului autohton în marile magazine și pe mesele românilor. Vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor era și este încă supărat și dezamăgit de fiecare dată când în retail vede usturoi adus din China.

    A sosit momentul recoltatului la usturoi în ferma lui Ionuț Constantin Olteanu, o nouă cultură pe care agricultorul, administrator al Agromad Crops, a luat decizia să o înființeze, anul trecut. Pentru 7 hectare din cele 25 câte au fost cultivate cu usturoi în total, fermierul a reușit să achiziționeze sămânță 100% românească, restul a venit din Spania și Ungaria.

    Sămânța de usturoi de Dărăști achiziționată cu greu de la localnici

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au însoțit pe Ionuț Olteanu la Dărăști, județul Ilfov, pentru a surprinde la cald reacția fermierului când va scoate primele căpățâni de usturoi din pământ, mai ales că, după cum spune agricultorul, a făcut rost foarte greu de sămânță românească de usturoi.

    ”Acesta este usturoiul adevărat, românesc, care nu este mare, nu este imens și are o aromă absolut deosebită, nu este ca cel străin care este foarte iute. Usturoiul românesc, cel care se plantează în primăvară, este rezistent până după sărbători, adică poți să-l ții până în aprilie, mai, fără să se strice. Acesta, care seacă, trebuie consumat până de sărbători. Deocamdată acesta românesc l-am făcut rost foarte greu de la dărășteni, am luat câte 100 de kilograme, 200 de kilograme, din casă în casă. L-am găsit foarte greu, majoritatea pun din ăsta străin că e mai productiv cel străin, e dublu ca producție, dar acesta este mult mai fain”, spune Ionuț Olteanu.

    Sămânța de usturoi de Dărăști, preț de 20 de lei pe kilogram 

    El a explicat că nu sunt mici costurile, dacă vrei ca usturoiul cultivat să fie cu adevărat cel de Dărăști. Pentru că soiul este greu de găsit și numai la cei câțiva gospodari din zonă care l-au mai păstrat, kilogramul de sămânță a costat 20 de lei, costurile totale ajungând la 5.500 de euro pe hectarul de cultură de usturoi.

    ”Costurile nu sunt mici dacă cauți cu într-adevăr usturoiul de Dărăști pentru că am achiziționat cu 20 de lei kilogramul de sămânță. Aproximativ 5.500 de euro un cost de producție per hectar sau chiar un pic mai ridicat ca să faci o tehnologie foarte-foarte bună. Venitul, ar trebui să înmulțim 5 tone cu 2 euro, ar trebui să fie undeva între 9.000 și 10.000 de euro venitul dacă lucrurile merg perfect, dar încă o dată, acum 5-7 zile, aveam emoții și am avut câteva pierderi, undeva la 3-4% din cauza excesului de apă, pentru că usturoiul nu-l bagi pe tot pe care l-ai recoltat, nu-l bagi în pătul, cum spunem noi, la uscat, păstrezi absolut ce este sănătos, căci există riscul că dacă se strecoară o căpățână de usturoi cu probleme, să ți-l îmbolnăvească pe celălalt. Anul acesta, zic eu, ne-a ajutat Dumnezeu și avem un profit foarte, foarte ok”, a spus administratorul și fondatorul Agromad Crops.

    Producție mică la hectar, dar calitate mai bună a usturoiului de Dărăști față de orice alte soiuri străine

    Agricultorul spune că 2021 este un an productiv, însă producția la soiul de Dărăști este mai mică față de soiurile străine. Cu toate acestea, eforturile de pe tot parcursul anului, pentru a scoate o producție autohtonă, au meritat.

    ”Ca și producție, aceasta este mult mai mare la cel spaniol și unguresc, deci estimăm noi că undeva la 8-10 tone pe hectar după ce se va usca. La cel românesc este mult mai mică producția, deci practic se atinge undeva la 5-6 tone, dar este și alt nivel și de calitate și de capacitate de păstrare și de gust și de brand, de localitate și de țară. Este o cultură profitabilă, dar pe cât de profitabilă este, riscurile pot fi poate foarte mari, adică îți poți pierde și banii investiți, poți să pierzi chiar totul dacă nu faci tratamentele la timp și să ne aducem aminte, și de Paști, când toată lumea se gândea ce caută oamenii aceștia în câmp, poate părea anormal să vii în câmp să nu te duci la biserică, dar o plantă când are nevoie de un tratament, boala nu ține cont de sărbători, inginerul meu era în câmp și în zi de sărbătoare, în Sâmbăta Mare. Duminicile, al fel, când este cazul, să ne ierte Bunul Dumnezeu, că îl avem cu toții în suflet, dar când e de lucrat, lucrăm, că asta e. Deci pierderile pot fi la fel de mari precum câștigurile”, a punctat agricultorul.

    Avantajul usturoiului românesc de Dărăști: poate fi păstrat tot timpul anului spre deosebire de soiurile străine

    Deși cu o producție mai mică la hectar și cu dimensiuni mult mai mici decât cel din străinătate, este preferatul fermierului Ion Olteanu pentru că poate fi păstrat pe tot parcursul anului, nu consumat într-un timp anume, ca cel achiziționat din străinătate.
    ”Veți vedea că este mult mai mic comparativ cu cel făcut la Dărăști, dar adus din Spania și Ungaria, soiuri care sunt mult mai mari și mult mai productive, dar care au o capacitate mai mică de păstrare. Spre exemplu acesta din afară trebuie consumat până în decembrie. Cel românesc se poate păstra și un an de zile fără să sece, fără să se strice și bineînțeles cel românesc cu aromă absolut deosebită. Vă aduceți aminte din facultate când învățam despre ceapa de Dărăști, usturoiul de Dărăști. M-am apucat de pus usturoi anul trecut în toamnă, când am constatat că la hipermarket-uri, care sunt din păcate tot hipermarketu-uri străine. Am o problemă pe care o vom dezbate în Asociația Forța Fermierilor, de fapt nu e o problemă, ci e o provocare și e o idee foarte bună, că trebuie să mai vindem și în magazinele făcute de către români. În hipermarketuri vedeam usturoi ba din Ungaria, ba din Spania foarte mult usturoi din China. Și atunci conjunctura a făcut ca să am pepiniera aici la Măgurele, Dărăști, pepinieră care este situată chiar lângă șoseaua pe unde treceam zi de zi și vedeam tradiția cum moare și uitați-vă că în toate câmpurile astea de sute de hectare mai sunt eu cu vecinul care scoate acum la usturoi și încă vreo 10 vecini. Înainte, pe vremuri demult apuse erau sute de dărășteni care cultivau usturoi și care aveau o tradiție fantastică în această cultură, ceapa și usturoiul de Dărăști”, a explicat Ion Olteanu Constantin.

    Fermierul Ionuț Olteanu: Am cultivat usturoi din datorie, n-are cum ca în Dărăști, Măgurele, să se vândă usturoi de China!

    Agricultorul spune că este o mândrie să poată cultiva usturoi românesc și face asta inclusiv dintr-un naționalism foarte bine înțeles. Din cele 7 hectare cultivate cu usturoi românesc nu va vinde, ci îl va înmulți, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Am făcut asta și din mândrie de român, și din datorie, că trebuie să producem la noi în țară, că trebuie să producem mâncare bună și ieftină, că trebuie să reducem deficitul, că există o oportunitate în acest sens. Și atunci m-am hotărât că nu se mai poate, n-are cum în Dărăști, Măgurele, să se vândă usturoi de China. Este o rușine și o nedreptate făcută bunicilor noștri dărășteni, care au crescut pe câmpurile astea și au făcut case și au trimis copiii la școală din usturoi. Și am hotărât să pun usturoi și pentru început am pus 25 de hectare de usturoi. Am reușit să pun doar 7 hectare de usturoi românesc, soi de Dărăști, și acesta cu mare greutate, umblând din casă în casă și cumpărând câte 100-200 de kilograme, de la fiecare cum a avut. Și am strâns în acest fel 7 hectare, din care nu voi vinde deloc, voi da așa, la câțiva prieteni, cunoștințe din acest usturoi, pentru că vreau să-l înmulțesc, vreau să devenim un mare producător de usturoi și să ducem această cultură acolo unde îi este locul și vreau să eliminăm total importurile din China, Spania și Ungaria”, a mărturisit fermierul.

    Soiul de usturoi de Dărăști are o aromă specială și nu este la fel de iute ca cel din China

    Usturoiul românesc, indiferent de dimensiuni are calități evidente, spune Ionuț Olteanu, care face o comparație între soiul românesc și cele achiziționate din alte țări.

    ”Este destul de mare diferența și la gust și am dus la birou și dacă cineva stă cu ochii închiși și cineva îți dă o căpățână de usturoi, sau un grăunte, cum spuneau bunicii noștri, îți dai seama după formă care e românesc și care e străin. Îl deosebești pe cel făcut aici, acel soi de Dărăști, de oricare soi din lumea asta. În primul rând pentru că are o aromă specială și nu este atât de iute cum este cel chinezesc”, a spus Ionuț Olteanu.

    Toată recolta va fi folosită ca sămânță pentru cultura următoare

    Agricultorul se gândește serios la o suprafață cultivată cu usturoi românesc mult mai mare, de 70 de hectare pentru anul acesta, iar pentru viitor are deja în minte un business-plan, care să îl aducă în fruntea cultivatorilor de usturoi din Europa.

    ”Tot ce e produs din usturoiul românesc anul acesta, așa cum am spus, o să ajungă din nou în sol, în pământ. Nu îl vom vinde deloc pe cel românesc, îl vom înmulți, și planurile sunt foarte ambițioase zic eu, dar în același timp și realiste. Anul acesta ne-am propus să avem 70 de hectare de usturoi din care sper eu, de data aceasta, să avem cel puțin jumătate din suprafață cu usturoiul românesc, soiul românesc, și în următorii 3 ani, ca și business-plan, pentru că deja am trecut la etapa de business-plan, căci chiar dacă suntem la Dărăști și într-o tradiție de fermieri, mici fermieri, nu ai cum la suprafețele acestea să nu vorbești de business-plan. Trebuie să amintesc că în următorii 3 ani, 4 ani, ne-am propus ca să devenim cel mai mare producător de usturoi din România. Și cred eu că dacă revenim din România, așa cum s-a întâmplat cu rapița acum câțiva ani, când am fost cel mai mare cultivator de rapiță din Europa, cu 6.000 și ceva de hectare, așa se va întâmpla și cu usturoiul nostru poziționat undeva la 200-300 de hectare, e posibil să fim cei mai mari cultivatori de usturoi din Europa. Cred că va fi un plan destul de realizabil și cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși”, a declarat Ionuț Olteanu.

    Cultura de usturoi de Dărăști are nevoie de sol nisipos, care să nu rețină apa

    Agricultorul a vorbit și despre caracteristicile unei asemenea culturi, care nu suportă exces de apă și care depinde foarte mult de solul în care crește.

    ”Nu este o cultură deloc ușoară, este o cultură care se face mult mai bine, poți să dirijezi foarte bine factorii și cultura în sine când ai un an secetos, dar când ai un an ploios, cu multă ploaie cum a fost anul acesta, este destul de dificil să poți să ai un usturoi de calitate. Este și caracteristica acestui sol, unde am pepiniera de plante ornamentale de 100 de hectare, acea caracteristică că este un pământ situat în inter-fluviu, între 2 râuri, și este un pământ nisipos că oricât de mult ar ploua, oarecum ai siguranța că cultura nu ți se strică. În mod normal, la câte ploi au fost, usturoiul este o cultură care are mari probleme cu excesul de apă și practic există fenomenul de clocire, putrezirea bulbului. Uitați-vă, după 200 de litri în ultimele 30 de zile, că totuși, am obținut un usturoi curat, un usturoi sănătos, care va putea fi folosit fără doar și poate atât în alimentație cât și material semincer”, a explicat fermierul Olteanu.

    Usturoiul de Dărăști, păzit zi și noapte

    Acesta nu este singur în această aventură pornită pe calea usturoiului românesc, ci alături de inginerul său, Gigi, care muncește zi și noapte nu doarîn efectuarea lucrărilor agricole, ci și în paza culturii, care după cum spune Ionuț Olteanu, ”poate face picioare”.
    ”Usturoiul are multe calități și multe atracții. Una dintre calitățile lui este că este un antibiotic natural, are și gust bun, este și împotriva virusurilor precum Coronavirus, este și tentant și destul de iute, folosind un dublu sens, iute și la figurat dar și la propriu, că uneori poate face picioare și băieții care veneau pe aici și făceau baie prin Sabar, au luat câteva căpățâni. Câteva căpățâni este permis să ia, dar atunci când vii cu căruța, este mai dificil. Și de asta spuneam că uneori și noaptea inginerul meu este prezent aici, în câmp, pentru că uneori este necesar să scoatem un hectar, 2-3 hectare și să îl lăsăm să se usuce. Oricum, nu suntem organizați, suntem la început, nu avem acele hale de uscare și oricum oricât de multe hale ai avea, momentan nu poți să usuci decât pe partea de orizontală și atunci îți trebuie mult spațiu și îl uscăm în câmp. Am venit și eu noaptea, au venit și oamenii mei noaptea, a venit și inginerul”, a arătat Ionuț Olteanu.

    Secretele vechilor cultivatori de usturoi, de mare folos

    Potrivit inginerului care s-a ocupat de cultura de usturoi, proiectul propus de Ionuț Olteanu a fost foarte atractiv, ceea ce a motivat activitatea ulterioară. El s-a declarat mulțumit de treaba efectuată în primul an de cultură.

    La rândul său, Ionuț Olteanu spune că inginerul are o capacitate mare de comunicare și deja s-a împrietenit cu producătorii locali de usturoi.

    ”Deja este prieten (n.r. inginerul care are în grijă cultura de usturoi) cu producătorii locali și întotdeauna, chiar cu toată inginerimea și doctoratele noastre, avem ce învăța de la vechii producători și îi vedeți pe câmp, și sunt chiar femei drăguțe la 85 de ani pe care le vezi cu basmale, îmi amintesc de bunica mea, în mijlocul câmpului cum îngrijesc cultura. Tot timpul avem și Gigi a avut abilitatea să se împrietenească cu localnicii de aici și să învețe din micile marile secrete ale usturoiului care de cele mai multe ori pot face diferența între profit și pierdere. Aveam întâlnire cu un inginer tătar, un om deosebit, lucrează pentru o firmă, care îți permite prin calitatea tratamentelor să reduci cantitatea de îngrășământ substanță activă la hectar și să creezi un produs mai aproape de partea de eco. Și îmi spunea că: ”Eu după 30 și ceva de ani de inginerie nu am curajul să fac usturoi. Fac și eu pe 1 – 2 hectare, dar tu în nebunia ta, pe 25 de hectare de usturoi, mă înfioară!”, spunea el. Încă o dată, cultura dacă o stăpânești și dacă ești zi de zi și uneori seară de seară lângă ea, îți poate da rezultate. Dacă nu o stăpânești și o scapi din mână ai putea să te duci la bancă să mai amâni creditul”, declară amuzat fermierul curajos Ionuț Olteanu.

    ”E ca în Moromeții, moare o lume! Moare lumea producătorilor de usturoi!”

    Mai mult, inginerul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că i-a ajutat pe localnici cu experiența în tratamentele fitosanitare, iar ei la rândul lor au împărtășit tehnicile de lucru învățate de ei de-a lungul timpului care au dat rezultate cu costuri minime, dar muncă multă. Ionuț Olteanu a mărturisit că localnicii nu i-au privit niciodată ca pe niște concurenți.

    ”Nu ne-au privit ca pe niște concurenți pentru că lumea more. E ca în Moromeții, moare o lume! Moare lumea producătorilor de usturoi! O să vedeți că sunt destul de învârstă cei care produc, tinerii nu mai au…fie că au servicii profitabile. Suntem foarte aproape de București aici. Salariile sunt oarecum mari, se duc la București la firmă, se duc la muncă. Nu este greu să lucrezi în poziție incomodă, dar la usturoi practic ții fundul la soare și muncești și la sapă, cum se spune. Nu este ușor și de asta tinerii abandonează ceea ce bătrânii, înaintașii lor au făcut. De asta și acești producători mici care au rămas, 10-20 în tot câmpul acesta, ne-au privit nu ca pe niște concurenți, ci ca pe niște oameni care cumva le-ar continua și consolida principalul lor mod de viață. Este un mod de viață al dărăștenilor. Când spui dărășteni spui ceapă și usturoi de Dărăști!”, a concluzionat agricultorul de cultură mare Ionuț Olteanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!