• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: Păşunatul este interzis în perioada 15 octombrie – 15 martie pentru subvenția de 250 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Fermierii care nu au voie să lase animalele la pășunat în intervalul 15 octombrie – 15 martie. Agenția de Plăți și Intervenție pentru agricultură (APIA) anunță că pentru pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), schemă ce primește 250 euro/ha/an, fermierii au de respectat o serie de condiții obligatorii.

    Gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) este o specie migratoare pe cale de dispariţie, protejată la nivelul Uniunii Europene

    Conform condițiilor impuse de APIA, transmise pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fermierii care au bifat acest pachet în cererea pentru subvenții au avut ca condiție principală ca în fiecare an de angajament, după data de 15 septembrie, să înfiinţeze o cultură de cereale de toamnă (grâu, orz, secară, triticale) sau de rapiţă. ”Însămânţarea cerealelor de toamnă (grâu, orz, secară, triticale) sau a rapiţei trebuie finalizată înainte de data de 15 octombrie”, precizează sursa citată.

    Mai mult, APIA menționează în lista de condiții că pe perioada de 5 ani a angajamentelor este obligatorie înfiinţarea în cel puţin 2 ani a culturii de porumb pe timpul verii. ”În situaţia în care se înfiinţează o cultură de porumb, în anul respectiv, pe parcela angajată, cultura de toamnă este încorporată în sol până cel târziu la finalul lunii martie. Parcelele angajate vor putea fi însămânţate cu porumb, dar nu mai târziu de data de 15 mai, iar porumbul nu va fi recoltat înainte de data de 15 septembrie. La recoltarea culturii de porumb este lăsată o suprafaţă nerecoltată de minimum  5 % şi maximum 10 % (cultura este lăsată în picioare sau culcată) sau în situaţia în care nu este înfiinţată o cultură de porumb, în anul respectiv de angajament fermierul este obligat să asigure o cantitate de 100 kg de porumb boabe pe hectar, în cel puţin un punct de hrănire situat pe suprafaţa fiecărei parcele angajate”, mai arată APIA.

    În plus, fermierii  care beneficiază de 250 euro/ha/an, au interdicție să folosească pesticidele şi fitostimulatorii (îngrăşămintele) care nu pot fi folosite în perioada cuprinsă între însămânţarea culturii de toamnă şi 15 martie.

    Pentru crescătorii de animale este interzis pășunatul

    Potrivit sursei citate, se interzic lucrările agricole şi/sau păşunatul în perioada 15 octombrie – 15 martie și este este interzisă folosirea metodelor de alungare a păsărilor în perioada cuprinsă între 15 octombrie şi 31 martie.  Mai mult, este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare.

    Această schemă care face parte din plățile compensatorii va intra la plata avansului care este programată să înceapă la 18 octombrie. Fermierii vor primi subvenția în lei, la un un curs de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03, adică 1.217,075 lei. Avansul se plătește în procent de 85 la sută, adică 1.034,513 lei,  din acest cuantum urmând ca începând din 2 decembrie când începe plata finală să fie virați și restul de 15 la sută din totalul sumei pe hectar. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunțat că îşi propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    Reamintim că pentru restul crescătorilor rămâne în vigoare legea care interzice pășunatul pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie-24 aprilie, publicată în Monitorul Oficial pe 15 aprilie 2021. Pe larg despre acest subiect citiți aici: Lege în vigoare: Pășunatul pe terenuri agricole – interzis din 6 decembrie până pe 24 aprilie


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție