• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandalul cărnii expirate miroase a făcătură: Marfa de la Brașov era sub sechestru din aprilie 2013, cu risc zero de a ajunge pe raft

    agrointeligenta.ro -

    Sutele de tone de carne găsită ”miraculos” prin depozite și raportată cu surle și trâmbițe de către Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) începe să prindă miros…de făcătură sau de exagerare voită. În cel puțin un caz, cantitățile anunțate erau, de fapt, sub sechestru din aprilie 2013 şi nu erau destinate comercializării. Este vorba despre nouă tone de picioare de porc descoperite, ieri, într-un depozit aparţinând unui hipermarket situat la ieşirea din Braşov spre Ghimbav.

    Dezvăluirea a fost făcută de către o publicație locală din Brașov – Transilvania Express, și conține declarații asumate de către directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, informații probate cu documente.

    Astfel, inflamând opinia publică referitor la deja sute de tone de carne găsite în stare alterată, Marius Dunca, directorul interimar al Agenției Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a început o adevărată campanie  de imagine pentru a-și asigura scaunul în fruntea instituției. În realitate, cel puțin nouă tone din cantitățile raportate de Dunca la televizor nu reprezentau nici un pericol, nu aveau de-a face cu evaziunea, ci erau depozitate  – sub sechestru, din cauza unui litigiu.

    Informații relevante privind scandalul cărnii ”alterate” au fost oferite de către Direcţia Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.

    Marfa, blocată din cauza unui litigiu

    „Inspectorii au prelevat probe, au făcut proces verbal în care au constatat modificări de miros, de aspect, motiv pentru care s-a impus reţinerea oficială a cantităţii de marfă. Ulterior, proprietarul depozitului a început un litigiu cu cel care a livrat marfa şi nu s-a mai mişcat nici un gram din marfă. Am sigilat-o şi am depozitat-o într-un colţ. Avem toate documentele privind acest caz”, a explicat dr. Dorin Enache, directorul DSVSA Brașov, pentru o publicație locală. El a adăugat că marfa fusese mutată din colţul în care o puseseră ei, pe motiv că din aprilie 2013 şi până în prezent pe acolo au trecut sute de tone de carne congelată, dar că nu s-a scos la vânzare din acele picioare de porc.

    „Garantez că este aceeaşi cantitate cu cea sechestrată în aprilie 2013 şi că este vorba despre acea marfă, nu a fost înlocuită. Trebuie menţionat şi că în momentul în care a fost sigilată, marfa nu era expirată, fiind produsă în noiembrie 2012, cu valabilitate până în noiembrie 2013”, a spus dr. Enache.

    Nici un risc de contaminare

    Întrebat dacă nu există riscul să contamineze produsele ce urmează să fie vândute, sursa citată a precizat următoarele: „Marfa a venit congelată, în cutii, fiind depozitată la minus 20 de grade Celsius. La această temperatură, fiind şi ambalată în pungi de plastic, în folii şi în cutii de carton, nu se pot produce modificări care să afecteze celelalte produse”.

    Scandalul cărnii stricate a izbucnit săptămâna aceasta. În urma verificărilor de joi, ANPC a anunțat că 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, găsindu-se depozitată inclusiv marfă expirată din noiembrie 2013.

    Astăzi, preşedintele interimar al ANPC, Marius Dunca, a anunţat că, în urma controlului de joi în magazinele din toată ţara, au fost oprite definitiv de la vânzare 19 tone de carne şi au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, găsindu-se produse expirate, precum şi etichetate necorespunzător.

    Foto: Mediafax


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă