• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culegători de fructe de pădure amendați de jandarmii montani cu 4.000 de lei

    Angelica Lefter -

    Cei care se îndeletnicesc cu culesul fructelor de pădure trebuie să știe că pot fi amendați dacă intră ilegal pe raza ocoalelor silvice. Deși sunt încurajați de autoritățile locale să desfășoare această activitate, legislația nu îi ajută pentru că normele legislative nu sunt finalizate.

    Mai multe persoane au fost amendate, după ce au fost depistate de jandarmii montani la cules de afine și ciuperci. Cele 12 persoane au fost surprinse de oamenii legii pe un drum forestier din județul Bistrița-Năsăud, pe care intraseră ilegal cu 4 autoturisme. Oamenii au primit o amendă de 4.000 de lei, dar și 8 avertismente scrise.

    Jandarmii din cadrul Postului Montan Colibița au fost sesizați cu privire la faptul că în fondul cinegetic, pe drumul forestier Repedea, în zona numită Tănoguri, județul Bistrița-Năsăud, au intrat ilegal mai multe autovehicule, potrivit timpulonline.ro.

    Oamenii legii s-au deplasat la fața locului unde au depistat patru autoturisme aflate pe raza fondului cinegetic, încălcându-se astfel prevederile legii nr. 407 din 2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

    Jandarmii au depistat 12 persoane care recoltau produse nelemnoase, afine și ciuperci, încălcându-se astfel prevederile legii nr. 171 din 2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, transmite Jandarmeria.

    În acest caz au fost aplicate amenzi în valoare de 4.000 de lei pentru circulația cu mijloace auto în fondul cinegetic fără acordul gestionarului și 8 avertismente scrise pentru recoltarea ilegală de produse nelemnoase specifice.

    Vidul legislativ, cea mai mare problemă

    Deși unii dintre locuitorii așezărilor de munte își câștigă traiul zilnic din culesul fructelor de pădure, muncă destul de dificilă, aceștia s-ar putea alege cu amenzi usturătoare, din cauza unui vid legislativ, de fiecare dată când intră în pădure.

    Pe de o parte, Codul Silvic spune că produsele pădurii aparțin proprietarilor acesteia, iar pe de alta nu există documentul final în baza căruia oamenii pot să meargă liniștiți la cules. Amenzile pot ajunge chiar la 5.000 de lei.

    De regulă, proprietarii sau administratorii de pădure îi cunosc pe oamenii care culeg fructele de pădure. Unii își valorifică produsele prin centrele de colectare din județ, alții prin piețe sau chiar la marginea drumurilor. Între cei care culeg fructele și cei care le valorifică s-au creat relații bazate pe tradiție, nu pe legislație, scrie bistriteanul.ro.

    Culegătorii ar trebui să înștiințeze proprietarul sau administratorul pădurii

    Directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan, a explicat că oamenii care culeg fructe, ar trebui să înștiințeze proprietarul de pădure sau ocolul silvic care asigură administrarea și serviciile silvice și să obțină autorizația pentru colectare.

    ”Oamenii ar trebui să știe că, înainte de a urca pe munte la cules de fructe de pădure, este necesar să înștiințeze proprietarul de pădure sau ocolul silvic care asigură administrarea și serviciile silvice și să obțină autorizația pentru colectare. Numai că aici avem o problemă: normele de aplicare pentru legislația privind activitatea de colectare și valorificare a produselor sunt sub formă de draft. Încă nu avem forma finală și nu avem cum să eliberăm documentele. Așteptăm și noi aprobarea normelor”, a spus directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan.

    Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei

    Până la definitivarea legii în baza căreia culegătorii pot merge liniștiți pe munte sau în păduri, ei trebuie să știe că pot risca amenzi destul de mari, între 2.000 și 5.000 de lei, dacă nu anunță reprezentanții ocoalelor silvice și nu obțin acordul scris.

    ”Până când vom avea forma finală a documentelor în baza cărora se pot duce liniștiți la cules, așa lucrăm. Anunțăm ocoalele silvice că avem un grup de culegători într-o anumită zonă. Ei culeg fructele de pădure și ciupercile. Apoi asigurăm transportul oamenilor și a recoltei spre centrele de valorificare din subordinea Direcției Silvice Bistrița-Năsăud. Din punctul meu de vedere, activitatea acestor oameni trebuie susținută”, a conchis directorul Gheorghe Ivan.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till