Ştiri agricole

Parlamentarii moldoveni sprijină producătorii locali: Exporturile de nuci, scutite de taxă

Taxa de 1,5 la sută la exportul de nuci din Republica Moldova va fi eliminată. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de către Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit viceministrului Economiei Dumitru Godoroja, citat de Moldpres, taxa reprezintă o barieră în stimularea exporturilor.

Până în prezent taxa la exportul de nuci era acumulată într-un fond din care erau finanţate activităţi de susţinere a sectorului. Între timp, fondul a fost lichidat, iar taxa a rămas.

Printre importatorii majori de nucă din Moldova se numără Franţa, Turcia, Austria, Grecia, Germania. În exportul miezului de nucă Moldova cedează numai în fața Statelor Unite, Chinei şi Mexicului. În 2012, Republica Moldova a exportat în peste 30 de ţări, nuci în valoare de 41,4 milioane de dolari, cu 17% mai puţin, decât în anul 2007. Cauza scăderii o reprezintă nu numai în condiţiile climatice dificile din ultimii ani,ci și scăderea cererii. Pe piaţa europeană preţul unui kilogram de nuci în coajă, este aproximativ egal cu cel al unuia de miez.

Sursa: agrobiznes.md 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!