• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a dat aprobare pentru vânarea ursului care a ucis un cioban și a mutilat un altul. Nu se știe dacă animalul e mascul sau femelă

    Angelica Lefter -

    Ursul care a ucis un cioban și a rănit un altul, la o stână din Harghita, va fi eliminat, deși deocamdată nu se cunosc semnalmentele animalului. Silvicultorii suceveni au obținut într-un timp scurt toate aprobările necesare pentru împușcarea exemplarului extrem de violent.

    Direcția Silvică Suceava este cea care administrează fondul de vânătoare din zona unde este amplasată stâna atacată de urs în seara zilei de vineri, 23 iulie.

    Inginerul silvic George Celsie, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Suceava, a explicat pentru adevarul.ro că Direcţia a obţinut derogare de la Ministerul Mediului, ca să extragă animalul, după care o autorizaţie de la Agenţia de Protecţie a Mediului Harghita. Ulterior, instituţia suceveană a eliberat o autorizaţie individuală de recoltare şi a desemnat un vânător ca să-l împuşte.

    Nu se știe dacă ursul care a atacat stâna era mascul sau femelă

    În zonă a fost montată o cameră de luat vederi, pentru a stabili care este exemplarul care a comis atrocitățile, deoarece pădurarii sunt siguri că ursul se va întoarce să recupereze leşul vacii pe care a omorât-o. Vânătorul a petrecut deja două nopţi în Poiana Boilor, aşteptând fiara, care nu şi-a făcut apariţia deocamdată.

    Silvicultorii nu ştiu în mod sigur nici cum arată animalul, nici cât cântăreşte şi nici dacă este femelă sau mascul. Cu toate acestea, George Celsie a mai explicat că urşii sunt animale teritoriale, care vânează pe o anumită suprafaţă de teren. Părăseşte zona doar în situaţia în care este fugărit de un alt urs mai mare şi mai puternic. De aceea, spun cunoscătorii, este puţin probabil ca silvicultorii să împuşte un alt urs.

    Ursul care a plecat cu o vacă a fost urmărit de cei doi ciobani, care au devenit rapid victime

    Totul s-a petrecut în seara zilei de vineri, 23 iulie, când ursul a atacat o stână situată la limita dintre judeţele Suceava şi Harghita, de unde a plecat cu o vacă, evaluată la 4.500 – 5.000 de lei.

    La stână se aflau trei ciobani, iar doi dintre ei au decis să se ducă după urs, cu topoarele, însă nu pentru a se lupta cu animalul săbatic, ci pentru a fotografia leşul vacii. Ciobanii voiau să dovedească prin fotografii că au fost păgubiţi de fiară, pentru ca ulterior să ceară sprijin financiar de la stat. Aceștia au găsit leşul, pe care, din păcate, ursul încă îl mai păzea.

    Animalul sălbatic i-a atacat pe cei doi. Bărbatul de 45 de ani a supravieţuit, deși a fost sfâșiat la nivelul feței, abdomenului și mâinilor, fiind transportat în timp util la spital, după ce ciobanul care a rămas la stână a sunat la 112. Celălalt bărbat atacat de urs, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort, a doua zi de către jandarmi.

    Statul îi poate despăgubi pe proprietarii de animale ucise de urs, însă trebuie urmate proceduri stricte

    În cazul atacului unui urs care ucide animalele din fermă, proprietarul păgubit depune o cerere la sediul primăriei de pe raza căreia se produce evenimentul. Primăria convoacă comisia care este formată din reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii Forestiere,  Direcţiei Agricole, Fondului Cinegetic şi, desigur, un reprezentant al primăriei.

    Totodată, se întocmeşte un dosar care trebuie să conţină: act de necropsie eliberat de doctorul veterinar, adeverinţă de la primărie din care să rezulte că animalele sunt deţinute legal, paşaportul animalului, un formular de mişcare (S3) precum şi fotografii doveditoare a atacului.

    Dosarul se înaintează la Garda Forestieră, care emite o decizie, iar ulterior, toate documentele sunt înainte Ministerul Mediului.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”