• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea anului în zootehnie: Exportul de carne și animale vii în China și Turcia, informații de ultima oră!

    Vlad Macovei -

    Vladimir Mănăstireanu, Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), a acordat un scurt în interviu pentru Agrointeligența în care vine cu noutăți exclusive, pentru crescătorii de animale care vor să exporte pe două piețe extrem de importante pentru noi – China și Turcia. Deschiderea acestor două piețe care ar putea însemna relansarea zootehniei în România, un sector care aduce valoare adăugată și care poate fructifica și producția vegetală.

    Toată lumea vorbește acum de relația cu China. Puteți face o fotografie de moment, unde suntem acum în privința exporturilor de animale vii și carne?

    România poate să exporte în acest moment carne congelată de porc și taurine vii pentru reproducție. Știu că se va întâmpla în această primăvara, probabil în luna aprilie, un trasnport de 5.000 de taurine din rasa bălțată românească, care vor pleca în China. Pe zona carne congelată de porc suntem în procedura de înregistrare a agenților economici la organismul sanitar-veterinar din China. Aceasta este o condiție în plus față de exportul de taurine vii.

    De ce durează atât de mult?

    Procedura implică foarte multe documente, cerute de către autoritățile chineze în baza legislației pe care ei o au cu țările din UE. Noi am finalizat această documentație, a fost trimisă la trei instituții din China care se ocupă de acest subiect și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie listate aceste societăți. După ce a fost listată prima societate, pleacă și primul transport.

    O estimare când se va întâmpla?

    Estimez că aceasta se va îmtâmpla în prima jumătate din acest an. Când a fost delegația din China la noi, pe această temă, l-am rugat pe șeful delegației să ne acorde sprijin pe această temă în accelerarea procedurile de înregistrare a agenților economic. Am vorbit și cu doamna ambsador a Chinei în România și am rugat-o pe relația tehnică dintre cele două autorități să ne acorde sprijin. Am primit asigurări că aceste lucruri se vor întâmpla.

     

    mansatireanu

    Avem vești pe relația cu Turcia pentru crescătorii de ovine?

    În legătură cu relația cu Turcia, suntem în situația de stabilire a fermelor de carantină în cele 19 județe de unde se pot exporta ovine pentru sacrificare. Estimez că în zilele următoare vom încheia această procedură și vom ști exact județele și numărul fermelor de carantină. Imediat după ce avem aceste decizii, voi face o invitație colegilor din Turcia să vină, să le inspecteze, și practic să dăm drumul la export. Noi anul acesta când am discutat cu autoritățile sanitar-veterinare din Turcia și s-a publicat pe siteul lor deschiderea comerțului cu România am și agreat și parafat certificatele sanitar-veterinare necesare schimburilor economice. După cum spuneam, tehnic mai avem de stabilit doar fermele de carantină, de inspectat aceste ferme și după aceea putem da drumul la comerț. Noi insistăm ca vizita colegilor turci să fie în luna aprilie, poate în luna mai-iunie să putem începe exportul și să avem primul transport.

    Și pentru bovine?

    Pentru bovine depindem de anunțul care se va publica în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii mai în Monitorul Oficial al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor că suntem țară cu risc neglijabil față pe Encefalopatia Spongiformă Bovină sau boala vacii nebune. Această boală nu a nu a evoluat şi nu a fost diagnosticată niciodată în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată