• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Dinu Șandru din județul Alba s-a înscris în Asociația Forța Fermierilor!

    Daniel Befu -

    Fermierul Dinu Șandru din județul Alba s-a înscris în Asociația Forța Fermierilor! Constantin Șandru (42 ani) deține o exploatație integrată în Mănărade, județul Alba, în imediata proximitate a Blajului. Pe partea vegetală lucrează 608 ha, a căror producție o direcționează înspre zootehnie, Dinu Șandru deținând în prezent un efectiv total de circa 450 capete de Jersey, Holstein și Bălțată Românească. O fracție din producția de lapte o comercializează prin intermediul celor 7 dozatoare automate de lapte, iar o alta o procesează în unitatea de producție proprie, de pe porțile căreia iese o gamă de 13 produse lactate.

    Totodată, producătorul deține și un magazin de desfacere a produselor lactate, fiind totodată furnizor și pentru o salbă de băcănii locale. Dinu Șandru și-a motivat decizia de a se înscrie în  Asociația Forța Fermierilor din nevoia de a se simți reprezentat, ca fermier, atât în problemele, cât și în aspirațiile sale.

    „Mă înscriu în Asociația Forța Fermierilor ca să fim mai bine reprezentați la nivel național. Avem nevoie să avem mai multă forță. Nevoile noastre, ale fermierilor sunt multe. Cu noua guvernare subvențiile au scăzut foarte mult, interesele noastre nu mai sunt reprezentate corect la nivelul instituțiilor europene și toate prețurile urcă în sus, fără să fim protejați de forurile naționale. În plus, e nevoie să ne luptăm pentru a construi organizații ale fermierilor funcționale”, a declarat fermierul.

    Acesta a împărtășit impresiile cu care a rămas în urma unei vizite pe care a făcut-o recent în Franța, de unde a achiziționat 66 de juninci.

    ”Am rămas surprins cât sunt de bine organizați. Am fost în 20 de ferme și doar în două dintre ele m-am întâlnit cu fermieri. În rest, toată interacțiunea era făcută de reprezentanții cooperativelor. Cooperativa se ocupa cu vânzarea de animale, cu negocierea prețului de lapte, cu aprovizionarea de inputuri. În schimb la noi cooperativele sunt preponderent nefuncționale atât în a ne reprezenta interesele, cât și a ne face mai eficienți în ferme. La Asociația Forța Fermierilor mă aștept să ne asigure o monitorizare la nivel juridic și să ne reprezinte atunci când apare vreo lege care ne afectează interesele. Vă dau doar exemplul porcului, care dacă dispare din gospodării, nu-l mai poate aduce nimeni înapoi, sau foarte greu îl va readuce. O tendință de renunțare la animale e și pe partea de bovine. Din toată zona noastră, se cară încontinuu animale pentru abatorizare înspre Botoșani. Asta se întâmplă nu numai din cauza subvențiilor descurajante, ci și din cauză că nu mai avem forță de muncă. Noi, fermierii nu ne putem permite să plătim oamenii mai bine și atunci ei pleacă în străinătate sau în alte ramuri de activitate. Eu, aproape 40% din forța de muncă din exploatația mea, o am în prezent din Nepal. Un motiv pentru care puterea noastră financiară e fragilă e și fiindcă ni s-a tăiat cu 60% subvenția pe cap de animal de către statul român. În străinătate fermierii și-au primit și subvenția de COVID și toate subvențiile. Noi stăm și ne uităm la domnul ministru al agriculturii și vedem că nu face nimic. Nu mai e nimic concret, nu te mai poți baza pe ce spune statul atunci când îți proiectezi bugetul și cash-flow-ul, fiindcă nu știi ce se va întâmpla la anul”, declară producătorul.

    Fermierii care doresc să se alături Asociației Forța Fermierilor – AFF – sunt rugați să dea e-mail la contact@fortafermierilor.ro sau să sune la numărul de telefon: 0733 528 655. Veți primi invitația de aderare la AFF, formularul de adeziune, precum și informații despre activitatea asociației.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till