• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Oros: ”Pentru porumb și floarea-soarelui, din cauza secetei, nu sunt previziuni prea bune”

  Roxana Dobre -

  Estimările privind producțiile agricole din acest an arată excelent pentru cultura de grâu unde se așteaptă recolte record dar mai puțin optimiste pentru floarea-soarelui și porumb, unde seceta a început deja să își facă simțite efectele. Adrian Oros, ministrul agriculturii a participat vineri, 30 iulie, la o vizită de lucru în județul Bihor.

  ”Din păcate în această parte a Europei apa va fi o problemă importantă, ca resursă. Îmi spuneau fermierii (din Bihor – n.r) că deși în primăvară au fost ploi abundente și recolta de grâu a fost una record, pentru porumb și floarea-soarelui, din cauza secetei care s-a instalat în ultima perioadă previziunile nu sunt prea bune privind producțiile la aceste plante. Aici trebuie găsite soluții locale, să vedem cum reușim să colectăm toata apa care în primăvară este în exces și să o utilizăm atunci când este nevoie. Din fericire să spun așa, în PNRR a rămas acest program de desecare/drenaj în cuantum de 326 milioane de euro, și aici sunt prinse lucrări și proiecte pentru județele: Timișoara, Arad și Bihor”, a anunțat Oros, vineri 30 iulie, în cadrul unei vizite de lucru care se desfășoară în județul Bihor.

  Și grindina a distrus 13.000 ha de culturi

  Adrian Oros a mai subliniat că până acum impactul grindinei asupra producțiilor a fost undeva la 12.000/13.000 de hectare care au fost afectate.

  ”Sistemul antigrindină oferă o protecție pentru 1,5 milioane hectare, deci nu acoperă toată suprafața agricolă a țării. Și acolo unde sistemul a fost funcțional cei de la antigrindină au avut o activitate intensă în această perioadă, mult mai intensă ca în anii trecuți. Sigur seceta anul trecut a fost cruntă, au fost afectate pe 2,4 milioane hectare, atât la culturile de primăvară cât ți cele de toamnă. Estimările pentru aceste culturi care acum se recoltează sunt foarte bune, unii spun că vom depăși 9 milioane de tone de grâu, dar sigur asta nu este meritul ministrului agriculturii și nici a cuiva din administrația agricolă, ci strict meritul este al fermierilor și norocul că am avut precipitații suficiente. Vom vedem cum vor evolua lucrurile în lunile următoare astfel încât producțiile de floarea-soarelui și porumb s-ar putea să fie afectate într-un anumit grad”, a mai spus ministrul.

  ANM: Secetă moderată în mai multe zone ale țării, mai ales în Banat

  Conform prognozei de specialitate a meteorologilor, La data de 30 iulie 2021, în cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm se situează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în aproape toate regiunile. Conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, în Banat și Maramureș, local sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei, sudul, izolat în estul Olteniei.

  În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp procesele vegetative vor fi stânjenite, starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă. De asemenea, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer şi de la suprafaţa solului deosebit de ridicate, se va înregistra în continuare ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului prin evapotranspiraţie al plantelor, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie a culturilor.

  La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de înflorire (70-100%) şi maturitate ceară (30-100%) în majoritatea zonelor agricole, precum şi maturitatea deplină (10-40%) în jumătatea de sud a ţării. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va continua fazele de înflorire a paniculului şi mătăsire (20-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii vor predomina maturitatea în lapte (10-100%) şi maturitatea ceară (10-50%).

  Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu medie şi slabă, îndeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Petria Tăușance, doamna-dealer de utilaje agricole, organizează un super-demo sâmbătă în Timișoara Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine! VIDEO: Bayer Agro Arena 2021 – Girov, județul Neamț

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?