• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum protejăm găinile de caniculă. Soluții pentru păsările care suferă de căldură

    agrointeligenta.ro -

    Protejarea găinilor de caniculă, de căldura de pe timpul verii, când temperatura aerului trece de pragul de 30 de grade Celsius, este o provocare pentru crescătorii de păsări de curte. Care sunt semnele că găinile suferă de caniculă, că păsările au făcut insolație, dar și ce metode puteți aplica pentru a proteja găinile de căldură, vă prezentăm în acest articol.

    Păsările nu tolerează deloc bine temperaturile ridicate, așa că au nevoie de ajutor pentru a trece cu bine de zilele caniculare.

    Pepenele, o gustare răcoroasă de vară pentru găini

    Când se atinge pragul de ”prea cald” pentru găini

    Temperatura de la care păsările încep să sufere fizic de căldură este când temperatura aerului de afară trece de pragul de 30-32 de grade Celsius. Din acel moment, găinile sunt stresate termic, apar afecțiuni declanșate de căldură și poate surveni chiar moartea păsărilor de curte.

    Rasele grele de găini, găinile pentru carne, tolerează cel mai greu stresul termic. La polul opus, rasele mai ”ușoare”, cele care se mișcă mai ușor.

    Păsările nu au posibilitatea de transpira pentru a-și regla temperatura corpului pe caniculă. Excesul de căldură este însă eliminat la nivelul zonelor fără penaj: cioc, picioare.

    Găină care suferă de căldură: gâfăie, ține ciocul deschis, iar aripile sunt ținute întinse, cât mai departe de corp (foto: homesteadandchill.com)

    Semnele că găinile și puii suferă de căldură sau au făcut insolație

    Primul semn că găinile și puii de găină suferă de căldură este respirația îngreunată. Păsările gâfâie, având o respirație grea, ținând ciocul deschis și plimbându-și des limba de sus în jos. Un alt semn al stresului termic este că găinile încep să depună eforturi pentru a-și întinde aripile cât mai departe de corp.

    Pe timp de caniculă, găinile își pierd din energie, au un comportamente letargic.

    Dacă este cald, găinilor le scade apetitul și ulterior și producția de ouă.

    Pe scurt, semnele care indică un stres termic la găini și pui:

    Găină la care i se face baie vara, fiind scufundată în apă curată, dar nu foarte rece

    Cum protejăm găinile de caniculă

    Combaterea căldurii la păsările de curte, mai ales la găinile ouătoare sau la puii de carne, se poate face cu câteva metode simple și deloc costisitoare. Se poate ajunge până la a face baie păsărilor în apă ușor răcită (dar nu rece), însă aceasta este o ultimă soluție la care să apelați. Luați în calcul următoarele recomandări pentru a proteja găinile de căldură pe perioada zilele caniculare:

    Refugiu la umbră pentru găini (foto: homesteadandchill.com)

    Refugiu la umbră pentru păsări

    Cea mai rapidă soluție pentru a proteja găinile de caniculă este să le asigurați un loc umbrit unde ele să se refugieze în zilele toride. Cel mai simplu este să le dați acces sub un pom mai mare, în livadă sau, dacă nu aveți această posibilitate, să le amenajați un umbrar. Este ușor să folosiți un material mai gros, de culoare mai închisă, pe care să îl prindeți între stâlpi, sau între copaci sau pomi mai tineri. În acest fel veți crea un loc cu umbră unde păsările de curte să se adăpostească de razele soarelui. În plus, acest refugiu le va ajuta pe găini să se și relaxeze pentru că se vor simți la adăpost de păsările răpitoare.

    Apă din plin!

    Asigurați găinilor și puilor apă rece în mod constant. În zilele toride, acest lucru înseamnă că va trebui să le împrospătați și schimbați apa de mai multe ori. Unii crescători adaugă cuburi de gheață în apa păsărilor pentru a se asigura că această nu se încălzește prea repede. Aveți posibilitatea ca în loc de gheață să completați apa păsărilor cu câteva delicatese congelate – precum fructe sau legume tocate.

    Vasele de apă ale păsărilor trebuie să fie ținute într-o locație umbrită, accesibilă păsărilor.

    Hrană pentru păsări care le ajută să se răcorească

    Pe perioada caniculei este important să faceți câteva schimbări în hrănirea păsărilor din curte. Porumbul are, spre exemplu, un efect periculos în această perioadă deoarece digerarea lui implică creșterea temperaturii corporale. Mai degrabă suplimentați alimentația găinilor și a puilor cu produse rece, cu umiditatea ridicată, cum ar fi pepenele roșu sau alte legume și fructe.

    Gustări înghețate pentru a ajuta găinile să se răcorească (foto: homesteadandchill.com)

    Gustări înghețate pentru găini și pui

    Gustările înghețate ajută găinile să treacă mai ușor peste zilele toride de vară. Puteți pune la congelator mazăre, porumb, bucăți de pepene verde sau căpșuni trecute pe care să le tocați și să le oferiți păsărilor.

    Aceste delicii înghețate trebuie să fie asigurate păsărilor cu măsură – maxim 10% din hrana zilnică, ținând cont de vârsta păsărilor. Puii de găină au nevoie de cantități mai mici de gustări înghețate, iar acestea nu trebuie să înlocuiască furajul. În caz contrar, păsările pot ajunge să sufere de subnutriție și sănătatea lor va avea mai mult de suferit.

    Furajul găinilor, răcit bine înainte de fi dat păsărilor

    Păstrați furajarea obișnuită a puilor, dar înainte de a le da de mâncare, țineți furajul la rece. Consumul amestecului răcit va provoca o scădere a temperaturii corporale din interior.

    Vopsirea cotețului găinilor în culori deschise

    Vopsirea cotețului de găini într-o culoare deschisă, eventual văruirea în alb, ajută la păstrarea unei temperaturi mai scăzute în interior. Se recomandă ca geamurile adăpostului să fie orientate spre sud, pentru a fi protejate de razele solare directe în miezul zilei.

    O ventilație bună în adăpostul păsărilor

    Este întotdeauna recomandat să asigurați o bună ventilație în interiorul adăpostului păsărilor, iar în perioadele caniculare, acest aspect este esențial. Asigurați-vă că adăpostul are ieșiri sau ochiuri de lumină care, lăsate deschise, permit crearea unei brize plăcute în interior. Puteți lua în calcul ca pe perioada caniculară, să înlocuiți schimbarea ușilor sau a pereților cu plasă de sârmă. O altă soluție este montarea unui ventilator care să funcționeze pe baterie solară.

    Măsurile pe care va trebui să le luați pentru a vă ventila și răcori coșul depind de cât timp petrec găinile în interior, precum și de cum sunt temperaturile de seară. De exemplu, dacă sunt afară toată ziua și serile se răcoresc frumos, este posibil să nu fie nevoie să faceți ajustări serioase. Un lucru pe care îl facem este să deschidem ușa principală a cotețului de păsări în zilele fierbinți pentru a permite găinilor să se adăpostească la răcoare pentru a depune ouă în interior – dar trebuie să fim atenți să nu uităm să închidem adăpostul pe timpul nopții.

    Evitați supraaglomerarea adăpostului

    Supraaglomerarea în adăpost trebuie mereu evitată, cu atât mai mult pe perioada lunilor calde de vară. Asigurați cel puțin 4 metri pătrați de spațiu interior pentru fiecare cuibar și 10 metri pătrați de spațiu exterior pentru fiecare pui.

    Curățenie temeinică în adăpostul de păsări

    Curățenia în adăpostul găinilor este important și în perioada zilelor foarte calde. Așternutul pe care stau păsările trebuie să fie mai subțire, ca să rețină mai puțină căldură. Se recomandă scoaterea cât mai des a gunoiului pentru că descompunerea acestuia este generatoare de căldură suplimentară în cuibar.

    Bazin cu apă pentru păsări

    Un bazin cu apă sau cu nisip pentru a ajuta găinile să se răcorească

    Amenajarea unei mici cu apă cu apă rece sau a unei bălți de noroi va ajuta găinile să se răcorească. Sunt crescători care sunt reticenți la această soluție și spun că a ei nu a funcționat și că păsările nu s-au dus la locul cu apă. Câteva pavele vor fi de ajutor păsărilor să se bucure din plin de mini-parcul acvatic.

    O altă soluție este să amenajați o băltoacă cu noroi. Udați pământul pentru a forma noroi de care păsările să se bucure în zilele toride.

    Ușor de amenajat cu și beneficii pentru găini este groapa cu nisip în care păsările să se îmbăieze în voie. Astfel, în zilele fierbinți, asigurați-vă că puii au un loc în care să facă baie de nisip la umbră. Dacă zona umbrită nu oferă condiții pentru acest scăldat în praf, umpleți câteva ligheane mari cu nisip. Puteți adăuga puțin var și cenușă de lemn pentru ca îmbăierea să le ofere găinilor și un tratament contra acarienilor și păduchilor. Dacă este posibil, faceți câteva găuri mari în fundul recipientului pentru a asigura drenajul în zilele ploioase.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius