• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modelul Grup Șerban. Agricultură de precizie cu sisteme inovatoare de irigat de la Netafim și Reinke

    agrointeligenta.ro -

    Companiile Netafim powered by EPRS Romania și Reinke powered by BNY Holding au organizat, în data de 19 august 2021, în ferma vegetală Grup Șerban, un seminar cu tema ”Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”.

    Seminarul a avut loc direct în câmp, lângă platforma de irigare prin picurare, unde se află stația de pompare, bateriile de filtrare, precum și instalațiile și bazinele de fertilizat. Nicolae Șerban, fondatorul Grupului Șerban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragoș Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, Marius Eftene, Directorul de Marketing al celor două companii și Isaac Tzarfati, consultant agricol, au prezentat soluțiile tehnice folosite în cadrul proiectului, precum și profitabilitatea unui astfel de sistem.

    În cadrul fermei vegetale a fost dezvoltat un proiect de legumicultură și un sistem de irigații pentru 5.000 de ha în Lunca Siretului. La momentul de față, în cadrul sistemului de 5.000 ha, în 2020 s-au irigat 700 ha, iar până la finele anului 2021 se va ajunge la 1.400 ha. Suprafața va continua să crească și în anii următori, astfel încât în 2022 vor fi irigate 2.100 ha și în anul 2023, 2.800 ha. Pe modelul celor 4 grupe de 700 ha dezvoltate de la an la an, Grupul are în plan dezvoltarea legumicolă în rotație, cartofi, cereale și alte legume inclusiv sfecla de zahăr, rezultând o capacitate de producție de 1.400 ha pe sectorul rădăcinoase, acesta fiind cel mai mare proiect de irigații din județul Bacău.

    Noutățile aduse de acest proiect nu se rezumă doar la dimensiunea și gradul de complexitate ridicat, ci și la faptul că pentru realizarea lui, împreună cu partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania și Reinke powered by BNY Holding, au fost integrate mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotație, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoți mobili, prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizări, senzori de sol, stații meteo, demonstrând că agricultura de precizie poate fi scalată și la ordinul de mii de hectare. Toate echipamentele au fost personalizate pentru cerințele specifice și s-au realizat chiar și niște tamburi de mari dimensiuni și utilaje speciale pentru întinderea liniilor de picurare.

    Deși Grup Șerban are o experiență vastă în culturile de câmp, proiectul din sectorul de legumicultură a reprezentat o nouă provocare, mai ales în cazul cartofului, care fiind destinat industrializării trebuie să respecte mai mulți indici de calitate și calibru. În susținerea proiectului, partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania au asigurat un consultant extern din Israel, care a fost relocat în România, direct în fermă, pentru a coordona tot procesul tehnologic de producere al cartofului, de la selecția materialului săditor, plantare, irigare și fertilizare, managementul fitosanitar și până la recoltare.

    Acest proiect complex ce include și culturi de câmp, dar și culturi legumicole (cartof, ceapă, morcovi, sfeclă) folosește toate tipurile de sisteme de irigații (pivot, picurare și aspersie) și toate sistemele au integrate componente de agricultură de precizie (stații meteo, senzori de sol) și digital farming (automatizări și control de la distanță) ce au ca scop creșterea eficienței irigării și fertilizării, dar și reducerea consumului de apă. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în nouă politică agricolă 2021 – 2027 și vor fi prioritizate de către MADR la acordarea granturilor din măsurile 4.1, ce vor fi lansate chiar din această toamnă.

    Evenimentul s-a bucurat de participarea unor fermieri români bine-cunoscuți, precum Mihai Solomei de la Agricost, Insula Mare a Brăilei, dar și a unor lideri ai organizațiilor profesionale de agricultori, cum ar fi Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale Cartoful din România sau Viorel Marin, Președintele ANAMOB – Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România și co-leader al SmartAgriHubs – un proiect UE de 20 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020, ce reunește un consorțiu format din peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. Obiectivul SmartAgriHubs este de a contribui la digitalizarea agriculturii europene prin încurajarea unui ecosistem de inovare agricolă dedicat excelenței, durabilității și succesului.

    Totodată, au mai fost prezenți și Gabriel Popescu, Specialist Comercial, din cadrul diviziei de agricultură a Ambasadei SUA în România; Marius Viorel Posa, Consilier al Secretarului de Stat pentru Relația cu Republica Moldova din Secretariatul General al Guvernului României, Coordonat de Primul Ministru al României, dar și Cezar Olteanu, Director, Centrul de Promovare Afaceri al Biroului din Onești al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Bacău.

    Companiile Netafim powered by EPRS Romania și Reinke powered by BNY Holding dețin echipe de profesioniști specializați în implementarea integrală a unui proiect de irigații, cu tot ce presupune acesta, de la sursa de apă (infrastructura de irigații, canale, stații de pompare) și până la rădăcina plantelor (proiectare, executare, integrarea de automatizări, sisteme de fertilizat, senzori de sol și stații meteo, dar și consultanță tehnică sau agronomică).

    Grup Șerban este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și leguminoase, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd