• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zeama californiană – preparare. Tratamente cu polisulfura de calciu la pomi și viță de vie

    agrointeligenta.ro -

    Polisulfura de calciu sau zeama californiană, cum mai este numită, este un tratament fungicid, acaricid și insecticid utilizat pe scară largă pentru tratamentele de combatere a bolilor și dăunătorilor la pomi, arbuști și viță de vie. Rețeta de preparare pentru zeama sulfocalcică și aplicarea ei au câteva particularități bine de știut.

    Ce este zeama sulfocalcică sau zeama californiană

    Zeama californiană sau zeama sulfocalcică este polisulfura de calciu. Aceasta mai este cunoscută și ca Zeamă de Grison, Polisol sau Sulka. Este un produs utilizat frecvent în horticultură la tratamente aplicate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor în livezile de pomi fructiferi, la arbuștii de fructe de pădure și la vița de vie.

    În România, polisulfura de Calciu este un fungicid de contact, cu acțiune preventivă, ce conține 3% sulf tiosulfuric și 12% sulf polisulfuric.

    Zeama californiană – beneficii la pomi și viță de vie

    Polisulfura de calciu sau zeama californiană este un fungicid care acționează direct prin descompunerea sulfului elementar ca fungicid de protecție. Sulful formează un strat protector care inhibă germinareea sporilor.

    Zeama sulfocalcică este recomandată pentru combatere unor boli precum rapănul la măr și la păr, uscarea tulpinilor de zmeur, făinarea la măr, păr sau gutui sau făinarea viței de vie.

    Polisulfura de calciu are și efect insecticid și combate dăunători precum păduchele de San Jose, acarianul roșu al pomilor. Stropirea cu zeamă californiană în perioada de repaus vegetativ distruge ouăle de iarnă ale diferiților dăunători din livadă.

    Rețetă de preparare pentru zeama californiană – polisulfura de calciu

    Polisulfura de calciu se poate cumpăra gata preparată din comerț, din fitofarmacii sau online. Reomandarea noastră este să achiziționați produsul care se vinde sub denumirea de Polisulfură de calciu tip MIF (sulf și calciu din seamă sulfocalcică).

    Polisulfura de calciu se găsește în fitofarmacii (foto: youtube.com/Doctorul Plantelor)

    Zeama californiană se poate prepara și în gospodărie.

    Cum se prepară zeama californiană:

    Aveți nevoie de:

    În oala smălțuită se pune praful de sulf, întreaga cantitate de 2,8 kg, cu varul nestins și cu 3 litri de apă fierbinte. Cu lopățica de lemn se amestecă ingredientele până se obține o pastă galbenă. Se mai adaugă 7-8 litri de apă fierbinte, moment în care se marchează pe vas nivelul produsului obținut.

    Oala se dă la fiert și se fierbe conținutul timp de 45 de minute, amestecând frecvent și completând cu apă pentru a se menține nivelul inițial.

    Înainte de fierbere, amestecul are culoarea galbenă, dar după fierbere zeama californiană capătă o culoare de la portocaliu la roșu închis, vișiniu.

    După cele 45 de minute de fierbere și transformarea culorii, vasul se ia de pe foc și se lasă zeama sulfocalcică să se răcească. La final se strecoară produsul, iar zeama obținută trebuie să aibă 30 de grade Beaume sau 1 litru trebuie să cântărească 1,25 de kilograme.

    Aplicarea tratamentului cu zeamă californiană

    Aplicarea tratamentului cu zeamă californiană

    Zeama californiană sau polisulfura de calciu se aplică la pomi în perioada de repaus vegetativ, după căderea completă a frunzelor și înainte de umflarea mugurilor. Stropirile de fac în uscat în lunile decembrie, ianuarie și februarie, când pomii nu au pornit deloc în vegetație.

    Zeama californiană se aplică în concentrație de 20%, adică 2 litri de zeamă sulfocalcică se pun în 10 litri de apă (pentru cantități mai mari se păstrează proporția: 20 de litri de zeamă sulfocalcică și 100 de litri de apă).

    Zeama sulfocalcică se aplică imediat sau se păstrează în sticle de plastic umplute complet. Se țin sticlele la răcorea și întuneric.

    Pentru o eficienta maximă, se recomandă ca după 7-10 zile de la tratamentul cu zeama sulfocalcică să se facă și tratamentul cu zeamă bordeleză, urmat la 5-7 zile de tratamentul cu ulei horticol. Toate tratamentele se fac prin îmbăiere.

    Polisulfură de calciu pentru tratamente în vegetație la măr

    Împotriva făinării la măr, Polisulfura de calciu tip MIF este omologată și pentru stropiri în vegetație, în mai multe fenofaze precum: dezmugurit, înfrunzirea mugurilor florali, înfoierea corolei (buton roz), începutul scuturării petalelor. Stropirile pot continua până la debutul maturării fructului.

    Zeama californiană nu se amestecă în soluție și nu se aplică în amestec cu alte produse!


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!