• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Investiția curajoasă a unui tânăr într-o fermă de purcei. Vrea să livreze 9.634 purcei/an cu o greutate de 20-25 kg!

    Roxana Dobre -

    În plină criză legată de virusul Pestei Porcine Africane (PPA) care închide lunar zeci de ferme de creștere a porcilor și ”lichidează” animalele din gospodării, ideea unui tânăr de a investi într-o exploatație de reproducție pare cel puțin curajoasă. În localitatea Frumoasa, județul Harghita urmează să fie construită o fermă de reproducție a porcinelor cu o capacitate de 375 scroafe și 3 vieri, cu care va fi populată exploatația după finalizarea investiției. Suma investită va fi de 8.077.852 lei, bani ce vor fi atrași din fonduri europene.

    ”O fermă de reproducție a porcinelor reprezintă o idee de afaceri demnă de luat în seamă, deoarece în ultima perioadă a crescut interesul fermierilor pentru purcei de calitate, numărul fermelor de reproducție atât în județul Harghita, cât și în județele limitrofe este redusă, achiziționarea purceilor se realizează preponderent din import. În România carnea de porc este cel mai important tip de carne, deținând circa jumătate din producția totală de carne, creșterea porcinelor fiind sectorul cu cea mai mare pondere în zootehnie. Caracteristicile constructive ale fermei zootehnice și utilizarea unor tehnologii performante, cu monitorizarea permanentă a calității produselor obținute și a stării de sănătate și bunăstare a suinelor asigură atingerea unui nivel ridicat de competitivitate pentru noua investiție în raport cu exploatații similare din alte țări ale Uniunii Europene”, se arată în cadrul unui memoriu depus la Garda de Mediu de către Fekete Alpar, administrator al firmei Green Szepviz SRL, companie care urmează să realizeze investiția.

    Investitorul care vrea să intre pe piața creșterii porcilor mai argumentează că în România carnea de porc este cel mai răspândit tip de carne consumată, deținând circa jumătate din producția totală de carne. Creșterea porcinelor este sectorul cu cea mai mare pondere în zootehnie, ceea ce face ca activitatea de creștere a suinelor să prezinte un mare avantaj economic.

    ”România dispune de aproximativ 4,9 milioane de porci la aproximativ 1,8 milioane deținători, pentru o populație de aproximativ 22 milioane de locuitori (0,22 porc/locuitor), în timp ce există state în care cresc anual peste 3 porci/cap de locuitor. Din totalul de 4,9 milioane porci crescuți anual în România, doar 950.000 capete sunt crescute în ferme şi complexe organizate, cu participare la realizarea PIBului și sub controlul serviciului sanitar-veterinar de stat. Restul capetelor (peste 80%) sunt crescute în cotețe gospodărești sau în stare de semi-libertate (în mod specific în zonele din sudul și estul țârii). Acești factori determină în mare parte aprovizionarea României cu carne de porc din surse externe”, se mai arată în documentul citat.

    Scroafele vor fi achiziționate de la cele mai cunoscute ferme de profil din Germania sau Danemarca

    În cadrul memoriului se mai menționează că necesitatea investiției a apărut în urma deficitului între cererea și oferta de porci pe piața internă și posibilitatea satisfacerii acesteia de pe piața internă iar conducerea companiei a identificat un segment de piață suficient de neacoperit, încât o asemenea investiție să devină rentabilă. În urma investiției se va asigura spatii special amenajate pentru a îndeplini cele mai înalte standarde din domeniu, se va face posibilă obținerea unor produse performante şi de înaltă calitate.

    Scroafele cu care se va popula ferma prima dată vor proveni de la cele mai cunoscute ferme de profil din Germania sau Danemarca, țări cu tradiție în producerea porcinelor de înaltă calitate genetică și care asigură 80% din necesarul de porcine de reproducție în Comunitatea Europeană, mai precizează compania.  ”Purceii livrați din producția proprie la fermele de creștere și îngrășare vor fi din rase de carne, care vor fi clasificați în proporție 80-90% în clasa de calitate superioară (clasa E) cu un procent de carne în carcasă de peste 65%.  Scroafele reformă vor fi înlocuite cu scrofițe tineret din producția proprie”, se mai arată în memoriu. Ferma ar urma să ”ocupe” o suprafață de 11.200 mp.

    Investiția urmează să se facă prin fonduri AFIR

    Aceeași sursă mai specifică faptul că oportunitatea investiției rezultă din posibilitatea accesării fondurilor nerambursabile prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 4.1 -Investiții în exploatații agricole. Investiția urmărește să se încadreze în domeniul de intervenție referitor la crearea de noi unități de procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanțurilor integrate, acțiuni care vor avea ca direct efect crearea de noi locuri de muncă (4), contribuind astfel la promovarea ocupării forţei de muncă.

    ”Oportunitatea investitei se justifică şi prin amplasarea acesteia într-o zonă, care permite dezvoltarea unor activităţi de procesare. Se consideră că investiția propusă este oportună și va avea succes, datorită faptului că în România carnea de porc este foarte populară, majoritatea preparatelor tradiționale au în compoziție carnea de porc, multe dintre ele fiind asociate cu sărbătorile de iarnă. De asemenea, în România nu se pune problema renunțării la carnea de porc și majoritatea oamenilor sunt consumatori de carne”, mai argumentează administratorul companiei decizia de a investi într-o fermă de suine.

    Firma preconizează că va livra 9.634 purcei/an

    Conform unui calcul prezentat în cadrul aceluiași memoriu, ferma ar urma să aibă o capacitate de circa 9.634 purcei/an cu o greutate de 20-25 kg.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!