• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • De ce a crescut prețul grâului. Adrian Oros: Noi am avut producție record, dar cea mondială a scăzut dramatic!

  Roxana Dobre -

  Preţul grâului din recolta anului 2021. Adrian Oros, ministrul agriculturii, a explicat miercuri, 25 august, în cadrul unei conferințe de presă, că prețul crescut pe tona de grâu panificabil, în contextul unui an cu producții record în țara noastră, este cauzat de recolta globală de grâu care a fost diminuată cu circa 15,5 milioane de tone.

  Adrian Oros a prezentat în conferința de presă informațiile despre prețul grâului pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO le-a publicat pe 16 august și care indică o majorare a prețului cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

  ”Aș vrea să vorbim puțin despre ce înseamnă producția de grâu la nivel mondial și prețul grâului. Pentru că am văzut în spațiul public discuții legate de creșterea prețului la grâul panificabil. Trebuie să știm că prețul grâului nu este dat doar de producția internă. Și cel mai bun argument a fost anul trecut când am avut o producție diminuată cu aproape 40 la sută iar prețul prețul grâului panificabil nu a crescut în mod drastic. Pentru că producția mondială a fost una foarte bună”, a explicat ministrul.

  Acesta a punctat că anul acesta, deși noi am avut producții foarte bune la grâu, 11,4 milioane tone, iar grâul panificabil pe care noi îl consumăm este de maxim 2,2 milioane tone, producția mondială a scăzut dramatic, adică 15,5 milioane tone mai puțin decât anul trecut.

  ”(…) Pentru că anul acesta a fost o secetă destul de severă în Ucraina, Rusia, Câmpiile centrale și de vest din SUA. Deci această producție mondială diminuată face ca prețul grâului să rămână crescut. Vedeți și cotațiile bursiere care indică o valoare mai mare cu 40 la sută comparativă cu perioada similară a anului trecut”, a mai spus Oros.

  Acesta a precizat anterior, într-o declarație pentru Agerpres, că pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, cotaţiile bursiere din această perioadă indicând valori cu circa 40% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut.

  Potențialul de export rămâne ridicat

  În ceea ce priveşte potenţialul de export în 2021, acesta rămâne unul ridicat în condiţiile în care consumul intern total se ridică la cel mult 4,5 milioane de tone.

  ”Ţinând cont de calculele pe care ni le-au dat cei care activează în industria de morărit şi panificaţie, noi consumăm cam 2,2 milioane de tone de grâu panificabil, circa 500.000 de tone de grâu furajer, 550.000 de tone de grâu pentru seminţe, 400.000 de tone de grâu pentru industria alcoolului, deci aproximativ 4 – 4,5 milioane de tone este consumul nostru total intern, restul este pentru export. Eu mă bucur că producţiile sunt bune, dar şi că preţurile sunt bune, iar fermierii noştri, mai ales cei din partea de sud a ţării care au avut anul trecut pierderi însemnate din cauza secetei, o să îşi recupereze anul acesta o parte din acele pierderi”, a mai spus Adrian Oros pentru Agerpres.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Mișcare neașteptată a marilor traderi de cereale! Sumele-bonus pe care le plătesc fermierilor! Rusia a reluat exporturile de grâu către Algeria. Prima livrare – 30.000 de tone Franța a cumpărat 45.000 de tone de grâu din România. Grânele ar putea fi revândute pe bursă

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?