• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: Proprietarii de terenuri trebuie să primească anual sprijin pentru suprafețele pe care le împăduresc!

    agrointeligenta.ro -

    Proprietarii de terenuri trebuie să primească anual sprijin financiar pentru terenurile pe care le împăduresc, arată europarlamentarul Daniel Buda într-un mesaj public în care dezvpluie schimbul de opinii pe care l-a avut, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, pe marginea prezentării susținute de către comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil cu agricultura, a Comunicării privind Noua strategie a UE privind pădurile pentru 2030.

    În luna iulie, Comisia Europeană a adoptat noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o inițiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030. Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și a neutralității climatice în UE până în 2050.

    Foto: Facebook/Daniel Buda

    ”Am subliniat în intervenția pe care am avut-o faptul că pădurile reprezintă „aurul verde”, iar o gestionare durabilă este extrem de importantă în acest sens, având în vedere că supraviețuirea noastră depinde de protejarea pădurilor. Mai mult, un sector forestier consolidat contribuie la creșterea economică a zonelor rurale. Astfel, toți fermierii și proprietarii de păduri trebuie sprijiniți financiar pentru a încuraja extinderea suprafețelor de păduri. Nu în ultimul rând, am ridicat o problemă alarmantă în domeniul construcțiilor, cu privire la creșterea îngrijorătoare a prețului materialelor de construcții, în speță, a lemnului”, a arătat Daniel Buda.

    ”Pădurile reprezintă pentru noi toți o preocupare majoră deoarece contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea biodiversității. În același timp, este foarte important să venim cu măsuri concrete pentru dezvoltarea acestui sector. Domnul Comisar, aș dori să vă întreb punctual dacă aveți în vedere ca fermierii sau proprietarii de terenuri să fie sprijiniți financiar pentru reîmpădurirea terenurilor care fie sunt degradate, fie improprii agriculturii sau fie că proprietarii doresc să le împădurească, cu forme de susținere similare cu plățile directe pe alte culturi? Fără să venim cu o formă de sprijin concretă pentru proprietarii de teren în vederea încurajării împădurii terenului, nu o să avem de-a face cu o extindere a suprafețelor de pădure la nivelul UE. Sectorul forestier are implicații majore în industria construcțiilor. Ieri, îmi spunea un constructor că a crescut prețul la materialul lemnos cu 300% în ultimele două luni. Domnule Comisar, aveți o explicație pentru această creștere îngrijorătoare? Mulțumesc”, a fost intervenția europarlamentarului român.

    Comisarul European Janusz Wojciechowski a transmis următoarele informații: „Încurajăm statele membre să includă în programele lor sprijin pentru împăduriri și încurajăm includerea împăduririi și în Pilonul II PAC, e nevoie de o finanțare mai mare decât cea dedicată în trecut pe acest subiect. Mulți dintre cei 60 de milioane de proprietari ai pădurilor sunt fermieri. 20% din economie e într-o anumită măsură legată de exploatarea pădurii. Vom încerca să îi sprijinim și pe cei care lucrează în acest sector.
    Pădurea are importanță economică, socială, reprezintă sursă de locuri de muncă, de venit, dar reprezintă și o formă de patrimoniu natural, de mare importanță pentru Europa.

    Noua inițiativă își propune să asigure faptul că vom avea păduri sănătoase. Pădurile sunt extrem de importante pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică și pentru menținerea biodiversității, dar și pentru menținerea unor zone rurale prospere. Noua strategie prevede un cadru pentru ca pădurile să își îndeplinească pe deplin rolul. Silvicultura durabilă e în nucleul strategiei. O mai bună implementare și monitorizare a sistemelor de gestionare a pădurilor va face ca aceste politici silvicole să fie mai adecvate pentru abordarea schimbărilor climatice. Avem inițiativa de a planta 3 miliarde de copaci până în 2030. Noua strategie pentru păduri trebuie să garanteze injecții de fonduri pentru acest sector. Strategia invită statele membre să creeze noi sisteme de plată în cadrul PAC. Cât privește viziunea pentru spațiile rurale, noi vom promova prezența masivă a pădurilor în mediul rural. Noua strategie pentru păduri propune o serie de politici coordonate bazate pe o serie de date științifice.”


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA