• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Cîțu la Agromalim 2021. A discutat cu agricultorii la standul Asociației Forța Fermierilor!

    Daniel Befu -

    Premierul Florin Cîțu a vizitat sâmbătă, 4 septembrie, Agromalim 2021, primul mare târg agricol organizat după declanșarea pandemiei. Șeful Guvernului s-a oprit la mai multe standuri amplasate la Expo Arad, inclusiv la cel al Asociației Forța Fermierilor unde a dialogat cu mai mulți producători, în special cu crescători de animale.

    Îmbrăcat casual, cu sacou, blugi și pantofi sport, prim-ministrul Florin Cîțu a vizitat Agromalim Arad 2021, primul târg de agricultură organizat de la declanșarea pandemiei de COVID-19. Evenimentul agricol s-a deschis joi, 2 septembrie, și se va încheia mâine, duminică – 5 septembrie.

    Premierul a făcut un popas la standul Asociației Forța Fermierilor (AFF), unde Nicolae Cioranu, Vicepreședinte AFF și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” din Arad, i-a explicat premierului, particularitățile creșterii ovinelor din rasele tradiționale, dificultățile cu care se confruntă aceștia în încercarea de a pătrunde pe piața occidentală cu carnea de miel din rasa Țurcană.

    Oierul Nicolae Cioranu i-a expus lui Cîțu și oportunitățile pe care țurcana le oferă crescătorilor prin exportul de miei și carcasă pe piețele din Orientul Mijlociu, în țările arabe.

    Delegația prim-ministrului a făcut și un scurt popas la o masă pastorală, unde a gustat carne de miel și brânză de oaie  alături de crescătorii de ovine.

    În cadrul vizitei, Florin Cîțu a fost însoțit de mai mulți reprezentanți reprezentanți ai PNL, dintre care îi amintim pe europarlamentarii Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă, dar și pe președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

    A degustat brânza de capră produsă de frații Șerban, membri ai Asociației Forța Fermierilor

    În periplul său în cadrul târgului, premierul a fost în special interesat de modul cum a debutat afacerea cu produse lactate a fraților Eduard și Alex Șerban din județul Dâmbovița, membri ai Asociației Forța Fermierilor. Din resurse proprii, cu fonduri asigurate din altă activitate, cea de construcții, cei doi tineri Șerban au pus bazele Șerban Caprifarm, o afacere de familie autosustenabilă. Când e vorba de un târg agroalimentar informația contează, dar și papilele, așa că simțind intenția premierului de a gusta din brânza de capră, europarlamentarul Gheorghe Falcă a fost proactiv, apucând cu agilitate o scobitoare înfiptă într-un cubuleț de brânză și i-a întins scobitoarea premierului aflat la 60 de centimetri de masă. Gustul micului deliciu l-a topit pe premier, care a recunoscut că această mică evadare dintre pereții Palatului Victoria și întâlnirea cu oamenii autentici, cei care trudesc pământul, precum și mica plimbare printre standurile cu vaci, capre, oi, găini și cocoși, reprezintă pentru el o relaxare autentică de care avea nevoie.

    Discuție despre cercetarea românească privată la standul Expert Agribusiness

    Premierul Florin Cîțu s-a oprit și la standul Expert Agribusiness din Fundulea, unde a auzit de la cercetătoarea Georgeta Dicu, povestea uneia dintre puținele companii românești private implicate în cercetarea agricolă, cu specializare îndeosebi pe dezvoltarea de hibrizi de porumb cu rezistență ridicată la secetă și cu conținut proteic ridicat.

    Presa prezentă la eveniment a încercat în cadrul vizitei premierului la Agromalim 2021 să abordeze și teme politice de actualitate privitoare la stabilitatea coaliției de guvernare, a Cabinetului pe care Florin Cîțu îl conduce și a altor posibile remanieri, atât din rândul miniștrilor USR-PLUS, cât și ai PNL și UDMR, însă prim-ministrul a evitat să speculeze pe această temă, susținând că înainte de orice demitere, va da un semnal partenerilor, așa cum a făcut-o și până acum. Ulterior, în una din sălile de conferințe din cadrul Arad Expo, a avut loc o consfătuire cu ușile închise a conducerii PNL, privitor la strategia din perioada următoare, de gestionare a crizei declanșate după demiterea ministrului USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion.

    În cursul vizitei de la Agromalim 2021, premierul Florin Câțu a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că marți va semna alocarea unei sume suplimentare la bugetul Ministerului Agriculturii, menită să vină în sprijijnul fermierilor, fără a detalia care va fi destinația exactă a fondurilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”