• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mici fermieri rămași fără despăgubirile pentru zeci de porci morți de pestă porcină africană!

    Roxana Dobre -

    Și cu porcii morți, și cu paguba în buzunare! Mai mulți crescători mici de animale rămân fără banii de la stat pentru despăgubirile acordate pentru porcii uciși din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) după ce autoritățile îi acuză că aceștia ar fi încălcat măsurile stabilite de Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a interzis circulația animalelor.

    În comuna Buza Cătun, județul Bistrița-Năsăud, virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a lovit luni, 22 noiembrie, două gospodării unde zeci de animale au început să moară ”pe capete”. Micii crescători însă au fost  informați că nu vor primi despăgubiri din partea statului fiindcă ar fi încălcat măsurile stabilite de Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a interzis circulația animalelor.

    Primarul spune că oamenii pot da statul în judecată

    Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, îi apără pe micii crescători și spune că prevederile sunt ”interpretabile” și pot fi atacate în instanță, nemulțumirea sa fiind aceea că abia vineri, 26 noiembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor condus de prefectul Stelian Dolha a declarat focar de PPA la Buza Cătun, după ce Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a trimis o echipă în zonă.

    În lipsa unei decizii a CLCB, veterinarii au apucat să întocmească procese verbale, informându-i pe proprietarii explotațiilor că nu vor fi despăgubiți. ”În urmă cu 4 zile au început să moară porcii în Buza Cătun. Au murit 15 în exploatația din Buza Cătun, unul în Jimbor și acolo s-au mai sacrificat încă 5. Au venit rezultatele de laborator și s-a constatat că e pestă porcină africană. Proprietarul explotației din Buza Cătun m-a informat că nu i se acordă despăgubiri motivându-se că sunt porci din două explotații. Una îi aparține lui Sergiu Moldovan, alta lui Radu Moldovan. Unul dintre proprietari avea domiciliul pe Manic și exploatația pe Manic. Eu am cerut declararea focarului de pestă porcină de către Centrul Local pentru Combaterea Bolilor și să întocmească documente pentru despăgubiri pentru că, în opinia mea, legea permite să se dea despăgubiri și pentru cei care au murit, nu numai pentru cei care sunt sacrificați. E un termen acolo, afectați sau uciși. Au venit aici medicii veterinari și vor să omoare toți porcii și le-au spus oamenilor că nu vor fi despăgubiți, lucru cu care eu nu sunt de acord. Sunt niște prevederi interpretabile pe care eu consider că le putem câștiga în instanță ca oamenii să poată beneficia de despăgubiri”, a spus, revoltat, primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași,  potrivit www.timponline.ro.

    Prefectul arată cu degetul spre micii crescători

    Prefectul Stelian Dolha a spus pentru aceeași sursă că proprietarii celor două exploatații au încălcat măsurile stabilite de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și au mutat porcii dintr-o exploație în alta.

    ”Ei nu aveau voie să mute porcii dintr-o exploatație în alta, era interzis. E vorba de localități diferite din care au fost mutați porcii. Noi acolo aveam deja măsurile instalate și trebuiau respectate. Trebuie să vedem care e numărul exact de porci morți, unii spun că e vorba de până la 20, alții că sunt 40, să vedem câți erau înregistrați. Indiferent câți ar fi, e o muncă de un an de zile a oamenilor și încercăm să-i ajutăm să fie despăgubiți. Când se face despăgubirea, se face pe cap de animal și pe exploatații. Mai precis, un anumit porc face parte dintr-o anumită exploatație, or acolo sunt 20 de porci înregistrați în exploatație, iar morți sunt mai mulți și atunci se ridică întrebarea de unde provin. Iată că provin de la altă exploatație, iar în această perioadă nu era voie să fie mutați. Medicii veterinari trebuie să fie și ei mai atenți. Înainte de a întocmi procesele alea verbale să ia în considerare că e vorba de munca omului de un an de zile. Când i-au murit atâția porci, cu ce intră el în sărbători? Le-am cerut celor de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să respecte legea, dar să fie atenți și cu crescătorii de animale fiindcă o astfel de situație îi descurajează foarte tare. Trebuie să ținem cont de lege și de măsurile pe care Centrul Local de Combaterea Bolilor le-a dat”, a spus Stelian Dolha.

    Întrebat de ce a fost declarat atât de târziu focarul de PPA la Buza Cătăn, prefectul a răspuns că abia vineri au sosit rezultatele analizelor de laborator. El a admis totuși că ”sunt o sumă de greșeli care s-au făcut acolo”.

    În ceea ce privește porcii morți, rămași în cotețe, prefectul a declarat că animalele trebuie îngropate de urgență, motiv pentru care i-a cerut directorului DSVSA, Romulus Bița, chiar dacă e în concediu să se implice și să rezolve urgent problema pentru ca boala să nu se răspândească și mai mult.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat