• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un comisar european a anunțat măsura care va schimba complet piața cărnii din România!

    agrointeligenta.ro -

    O măsură care va schimba complet piața cărnii din România invadată de importuri slab calitative venite din afara Uniunii Europene și care fac ca munca fermierilor locali să fie plătită cu prețuri mai mici. Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate, a anunțat într-un dialog avut europarlamentarul român Daniel Buda că la nivel european urmează să fie aprobată o listă de antimicrobiene interzise la animale și care sunt foarte utilizate în exploatațiile intensive din afara UE.

    Daniel Buda a participat ieri, joi – 9 septembrie, la reuniunea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte este, în cadrul căreia a avut un schimb de opinii cu Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate, privind campania de vaccinare, noua PAC, rezistența la antimicrobiene, dar nu numai.

    Foto: Facebook/Daniel Buda

    ”În intervenția pe care am avut-o, am ridicat problema asigurării necesarului de hrană în contextul implementării strategiei Farm to Fork. De asemenea, am atras un semnal de alarmă referitor la durabilitatea fermierilor, în condițiile în care vor opta pentru practicile agricole și vor întâmpina provocări privind producția redusă, dar și prețul mai ridicat la care sunt nevoiți să vândă aceste produse”, a arătat Daniel Buda într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    ”Aș dori să vă adresez câteva întrebări legate de o preocupare pe care o am și referitor la care nimeni nu m-a lămurit până acum, respectiv, cu privire la necesarul de hrană de la nivelul UE. A făcut Comisia Europeană o evaluare cu privire la necesarul de hrană, în contextul reducerilor de producție ca urmare a implementării strategiei Farm to Fork? Prin această abordare, nu vom delocaliza producțiile din interiorul UE către alte state terțe? Trebuie să vedem ce necesar de hrană avem și cum își asigurăm. Să venim astăzi și să le spunem să reducă de mâine utilizare îngrășămintelor este o chestiune care pune în pericol siguranța alimentară. Pe de altă parte, aș dori să vă aduc în atenția o altă chestiune foarte importantă cu privire la durabilitatea fermierilor. Doamna Comisar, să știți că fermierii cu care am interacționat, nu au niciun fel de problemă să producă mai puțin, în sistem ecologic deoarece aceasta înseamnă și o manipulare mai redusă a producției. Problema este alta, a durabilității acestor fermieri în timp. Până la urmă, dacă ei produc ecologic, se pune întrebarea cine le va cumpăra aceste produse care sunt mai scumpe? Pe de-o parte, producțiile lor se vor reduce, dar pe de altă parte, ratele la bancă pe care le au astăzi de plătit nu se vor reduce. Atunci, se pune întrebarea cum vor rezista ei pe piață? Haideți să ne ancorăm în realitate. Noi decidem o anumită chestiune la Bruxelles, dar fermierul trebuie să implementeze și trebuie să vedem în ce măsură acel fermier poate să implementeze acele decizii pe care noi le luăm la Bruxelles” s-a adresat Daniel Buda comisarului european.

    Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, i-a răspuns oficialului român: ”Domnule Buda, comentariul dumneavoastră este foarte relevant. Securitatea alimentară este importantă și a fost o prioritate pentru noi în timpul pandemiei. PAC va fi de un real sprijin pentru producători și presupune o serie de măsuri pentru tranziția la practicile durabile. În ce privește pesticidele, noi sprijinim utilizarea pesticidelor în mod durabil. Verificarea importurilor este foarte importantă pentru noi. Vă voi informa cu privire la situația pandemiei. Situația din ultimele săptămâni a fost stabilă în statele membre, asta înseamnă că încă avem un număr mare de cazuri noi, dar cifra s-a stabilizat. În ultimele 2 săptămâni, a crescut ușor rata mortalității. Mai bine de 75% din populația statelor membre este vaccinată, însă este foarte mare diferență între statele membre. Fac apel la dumneavoastră pentru a crește numărul vaccinărilor.

    În contextul pandemiei, am văzut care a fost efectul asupra lanțului alimentar. Trebuie să creăm un sistem de producție mai durabil care să aducă venituri agricultorilor. Am prevăzut sprijin pentru sectorul apicol. Noul cadru pentru sănătatea plantelor asigură o siguranță mai ridicată, avem 5 noi laboratoare de referință pentru siguranța plantelor. PAC stimulează tehnici mai bune de combatere a dăunătorilor. În ce privește bunăstarea animalelor, noua legislație funcționează bine. Am stabilit o perioadă de tranziție.
    Vă solicit sprijinul în legătură cu provocarea privind antimicrobienele. O să votați o moțiune de a respinge un act delegat la Strasbourg, săptămâna viitoare. Are implicații și asupra importurilor de produse alimentare. Poate să arate că UE ia măsuri ferme în ce privește asigurarea siguranței alimentare. Trebuie să avem curaj să pregătim o listă de antimicrobiene care ar trebui interzisă la animale.”


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA