• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Oros: De astăzi încep plățile APIA pentru ajutorul de Covid la bovine!

  Roxana Dobre -

  Anunțul ministrului agriculturii pentru toți fermierii, încep plățile așteptate de crescătorii de animale! Adrian Oros a anunțat marți, 14 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă că astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură demarează autorizarea la plată pentru Ajutorul COVID acordat pe cap de animal și tona de lapte.

  ”Tot de astăzi începe plata efectivă la Ajutor COVID bovine. Aș vrea să explic aici, pentru că presa de specialitate cunoaște. Ajutorul național tranzitoriu care se dădea pentru, sau raportat la o dată de referință din 2013, făcea ca să facem plăți pentru animale inexistente și la proprietari care nu mai aveau animale din 2013. Anul acesta, acea sumă dedicată ANT-ului am transformat-o într-o schemă de ajutor COVID , am notificat-o Comisiei, am elaborat o Ordonanță de Urgență, de aceea a durat mai mult și banii respectivi vor fi dați sub formă de ajutor COVID pe animale reale și la proprietari care chiar au la această dată animalele în ferme. Plafonul este de 225,5 milioane lei. Sunt 93.613 cereri, vor beneficia de aceste cereri 1,3 milioane capete de bovine și 81.000 de tone de lapte, pentru că se dă și pentru producția de lapte și pentru producția de carne. Plățile se vor face începând de azi!”, a spus Oros în cadrul conferinței de presă.

  De precizat că Adrian Oros nu a menționat care sunt cuantumurile care urmează să le fie virate fermierilor.

  Cuantumurile finale vor fi comunicate de APIA. Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au făcut un prim calcul folosind plafonul alocat și efectivele, respectiv cantitățile de lapte declarate în cererile fermierilor. Ne-au rezultat următoarele cuantumuri:

  Plata maximă pe fermă – 225.000 de euro

  Reamintim că APIA a comunicat că ajutorul de stat se cumulează, fără a depăși echivalentul în lei a 225.000 euro pentru același beneficiar, și cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu secțiunea 3.1 din Comunicarea CE respectiv:
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.19/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.20/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.21/2021;
  – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 205/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată prin Legea nr.122/2021,
  – Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepţional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID-19 din cadrul PNDR 2014-2020.

  Termen de plată la ajutorul de Covid Bovine: 31 decembrie

  Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021.

  Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră care sunt primele simulări pentru cuantumuri efectuate de APIA, raportate la cifrele înregistrate până la 9 august, cu o zi înainte de finalizarea campaniei.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Plățile pentru subvențiile APIA la bovine sunt încă blocate! Primii fermieri pe listele de plăți finale de la APIA!

  Ultimele știri

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele Victorie a eurodeputatului Daniel Buda! Exportul de animale vii nu va fi interzis!