• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SURSE. Primele calcule la APIA pentru Ajutorul Covid la bovine – 140 lei/cap și 519 lei/tona de lapte

    Roxana Dobre -

    Primele cuantumuri calculate de APIA pentru ajutorul de Covid la bovine, sprijin care vine în acest an să suplimentele Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), care se plătește crescătorilor de animale pentru anul 2020.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat pe surse că în ultima zi de depunere a cererilor, 10 august, agenția de plăți a făcut o serie de simulări cu privire la sumele pe care fermierii urmează să le primească, atât pe cap de animal cât și pe tona de lapte. Cum astăzi nu a fost aglomerație la centre – semn că fermierii nu au lăsat pe ultima sută de metri depunerea cererilor – simulările ar putea fi foarte apropiate de cuantumurile finale care vor putea fi bătute în cuie doar după închiderea controalelor și stabilirea numărului final de animale eligibile.

    Crescătorii de bovine ar urma să primească în acest an subvenția pe cap de animal achitată din bugetul de stat în cuantum de 140 lei/ cap. APIA a făcut deja primele simulări pentru plata subvenției către crescători, raportate la cererile depuse până la data de 9 august, penultima zi a campaniei. De precizat însă că un cuantum final va fi cunoscut de crescători doar după ce APIA finalizează controalele la fermieri astfel că putem spune că vorbim de o sumă minimă, ”brută” la care se pot aștepta fermierii. De asemenea, fermierii mai au timp până la orele 17.00, astăzi 10 august, să depună cererea pentru subvenții dar conform directorilor de la 2 centre APIA din țară pe care Agrointeligența-AGROINTEL.RO i-a chestionat, fermierii nu se ”înghesuie„ în ultima zi astfel că la unul dintre centre până la orele prânzului nu era nicio cerere înregistrată cu data de astăzi.

    Comparativ cu estimarea efectuată de MADR, de 142,08 lei/cap, care a fost trecută și în Hotărârea de Guvern pentru aprobarea ajutorului COVID, calculele APIA nu anunță schimbări majore la cuantumul care va fi plătit pe cap de animal.

    Despre estimarea MADR, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: MADR: 142,08 lei/cap și 232,3 lei/tonă – cuantumuri minime la Ajutorul COVID pentru bovine

    APIA a raportat că până la data de 6 august au fost depuse 89.166 cereri pentru un număr total de 1.247.904 capete și o cantitate de lapte de 78.244,54 tone.

    Cuantumul pe tona de lapte, dublu față de cel notificat de MADR la Bruxelles

    În cazul plăților pentru tona de lapte există o creștere majoră la cuantumul simulat de APIA și cel pe care MADR l-a trecut în proiectul de hotărâre de Guvern care a fost aprobat de Comisia Europeană. Dacă în cazul MADR s-a simulat o sumă de 232,3 lei pe tonă, calculele APIA făcute conform cererilor depuse de crescători indică un cuantum de 519 lei/ tonă.

    MADR specifica în proiectul de lege privind ajutorul COVID că, cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone iar ”realitatea” de la APIA, conform cererilor depuse la data de 6 august, arată că s-au cerut bani doar pentru 78.244,54 tone. 

    Reamintim că ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

    a) să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021 înregistrate în RNE. Plata ajutorului de stat se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de 31 ianuarie 2021;

    b) să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de lapte în luna ianuarie 2021. Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine deținut la data de 31 ianuarie 2021 pot solicita și ajutor de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct în luna ianuarie 2021.

    Citiți și: Ajutor COVID bovine 2021: condiții, documente, sume și plăți

    Fermierii care solicită ajutorul pentru tona de lapte trebuie obligatoriu să respecte și să solicite și subvenția pe cap de animal, astfel că vorbim despre o subvenție adunată estimată la 659 lei/fermă, cap de animal și tona de lapte.

    De menționat că acest ajutor este parte din schema de Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) pentru care MADR prin APIA a plătit o sumă simbolică de 1 euro pe cap de animal. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713,79 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

    Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) arată într-un Ghid lansat pentru fermierii care vor să acceseze Ajutorul COVID pentru sectorul bovin, că plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021, în baza cererilor autorizate la plată de către centrele județene/locale APIA.

    Ajutor de stat se cumulează, fără a depăși echivalentul în lei a 225.000 euro pentru același beneficiar, și cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu secțiunea 3.1 din Comunicarea CE respectiv:
    – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.19/2021;
    – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.20/2021;
    – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată cu modificări prin Legea nr.21/2021;
    – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 205/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată prin Legea nr.122/2021,
    sau cu
    – Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepţional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID-19 din cadrul PNDR 2014-2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!