• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG aprobată de Guvern! Reguli noi pentru românii care încasează ajutoare sociale!

    agrointeligenta.ro -

    Reguli noi pentru ajutoarele sociale! Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care vrea să-i stimuleze pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească. Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni. De asemenea, acele persoane vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua sansă”. Primarii sunt obligați să facă anchete în acest sens, în caz contrar riscând amenzi între 1.000 de lei și 5.000 de lei.

    O modificare importantă în legislație este să nu se va mai acorda ”bonusul„ de 15% la ajutorul de șomaj. Astfel, prin OUG se abrogă un articol important din Legea 416/2001: ”Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial”, conform hotnews.ro.

    Ajutor social și după angajare, timp de 6 luni

    Proiectul adoptat de Guvern în ședința de miercuri, 15 septembrie, mai prevede menținerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiția încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. Propunerea are ca motivație stimularea participării pe piața muncii a persoanelor beneficiare de ajutor social și prevenirea dependenți de acest beneficiu.

    Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni ori de câte ori sunt solicitați de acesta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după 12 luni.

    Se reglementează încetarea dreptului la ajutorul social după finalizarea celor 6 luni sau dacă raportul de muncă încetează după această perioadă.

    Persoanele apte de muncă care beneficiază de ajutor social vor trebui să se înscrie în programul educațional de tip “A doua șansă”, la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare.

    Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca și în cazul refuzului unui loc de muncă. În situația în care numărul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor sociale depășește numărul de locuri disponibile pentru programul „A doua șansă”, inspectoratele școlare pot aproba noi formațiuni pentru anul școlar următor.

    Transport decontat pentru deplasarea la cursuri

    Pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social se va putea deconta transportul, dacă e vorba de o distanță mai mare de 5 km, în cazul celor care urmează cursurile.

    Astfel, se propune decontarea de către autoritățile locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile teritoriale.

    Nivelul minim garantat – 142 lei/persoană

    Nivelul venitului minim garantat este 142 lei pentru persoana singură, fiind neschimbat din 2014. De asemenea, este 255 lei pentru familia formată din 2 persoane, 375 lei pentru cea formată din 3 persoane, 442 lei pentru cea formată din 4, 572 lei pentru cea fin 5, iar pentru fiecare persoană din familiile cu mai mult de 5 persoane se adaugă câte 37 de lei la fiecare persoană.

    Proiectul mai prevede și modificarea legii 76/2002. Este vorba despre modificarea definitiei tinerilor NEET, în sensul modificării limitei de vârstă. Dacă acum este vorba despre peroanele de 16-25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare, după modificări grupa de vârstă va fi 16-30 de ani. Din nota de fundamentare înțelegem că se întâmplă asta pentru programul POCU, în sensul accesării mai multor fonduri europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru