Bulbi de toamnă – plantare toamna. Când și cum se plantează bulbii de flori
agrointeligenta.ro -Plantarea bulbilor de flori în toamnă este o lucrare pe care grădinarii pasionați o pregătesc din timp. Care este perioada optimă pentru plantarea bulbilor de flori, dar și cum se plantează corect bulbii, veți afla din acest articol cu sfaturi utile.
- Plantarea bulbi de flori toamna – perioada optimă
- Bulbi de flori care se plantează toamna
- Când se plantează bulbii de flori toamna
- Pregătirea solului pentru plantarea bulbilor de flori
- Cum se plantează bulbii de flori toamna
- Plantarea bulbilor de lalele toamna
- Plantarea bulbilor de zambile toamna
- Plantarea bulbilor de narcise toamna
- Plantarea bulbilor de ghiocei toamna
- Plantarea bulbilor de iriși toamna
- Plantarea bulbilor de lăcrămioare toamna
- Îngrijirea bulbilor de flori după plantare
- Udarea bulbilor de flori
- Protejarea bulbilor de toamnă de ger și îngheț
- Protejarea bulbilor de toamnă de rozătoare
Înainte de a vedea care sunt sfaturile pentru plantarea bulbilor de toamnă, este bine să știm diferența între plantele perene, cele anuale și cele bienale.
Plantele perene sunt plantele care au o durată de viață mai mare de doi ani. Sunt plante nelemnoase care cresc și înfloresc în timpul primăverii și verii, și se trec, mor, când vine toamna. Plantele perene își reiau vegetația în primăvara următoare. Înmulțirea lor se face prin reproducere vegetativă, adică prin bulbi, tuberculi, rădăcini sau rizomi.
Plantele anuale sunt acele plante care, așa cum le spune și numele, au doar un ciclu de viață într-un an. Ciclul de viață al plantelor anuale începe de regulă primăvara și se încheie toamna sau chiar iarna, în același an.
CITIȚI ȘI: Flori care se plantează toamna: sfaturi pentru sădirea bulbilor
Plantele bienale au un ciclu de viață de doi ani. În primul an își dezvoltă rădăcinile, tulpinile și frunzele, apoi intră în repaus vegetativ la venirea iernii. În anul următor, plantele bienale își reiau vegetația, înfloresc și fac semințe, apoi mor.
Bulbi de flori care se plantează toamna
Plantare bulbi de flori toamna. Bulbii de flori care se plantează toamnă sunt de la plante perene. Principalele flori cu bulbi ce se plantează toamna sunt : lalelele, zambilele, narcisele, crinii, ghioceii, irisul, lăcrămioarele, frezia. Acestea sunt flori care își fac apariția primăvara, când vremea începe să se încălzească.
Plantarea bulbi de flori toamna – perioada optimă
Plantarea bulbilor de flori de toamnă se poate face începând cu finele lunii septembrie, până în luna noiembrie. Se poate face plantarea bulbilor și la începutul lunii decembrie, dar numai dacă toamna este lungă nu a venit încă primul îngheț.
Când se plantează bulbii de flori toamna
Perioada optimă pentru plantarea bulbilor de flori toamna este finalul lunii septembrie și tot parcursul lunii octombrie.
Pregătirea solului pentru plantarea bulbilor de flori
Pregătirea solului pentru plantarea bulbilor de flori se face cu puțin timp înainte. Este nevoie de o curățare a buruienilor – se poate face și manual. Nu este nevoie să se sape locul, ci doar ca pământul să fie destul de afânat pentru a face ușor gropile în care se vor planta bulbii.
Plantare bulbi de flori toamna. Lucrarea principală de pregătire a solului pentru plantarea bulbilor de flori este săparea gropilor. Gropile în care se pun bulbii trebuie să aibă în vedere dimensiunea acestora, dar și ce tipul florilor.
Pentru bulbii mai mari se fac gropi adânci de 20 cm, cu o distanță între ele de 15 cm.
La bulbii mai mici de flori, adâncimea gropii poate fi de 10-15 cm, iar distanța între gropi de 10-7 cm.
Pe fundul gropii se mărunțește pământul.
Cum se plantează bulbii de flori toamna
Plantarea bulbilor de flori se face manual sau cu ajutorul unui plantator.
Cele mai bune rezultate se obțin la plantarea manuală care oferă posibilitatea de a manevra cu grijă bulbii și de a-i poziționa cât mai bine în pământ.
Plantarea bulbilor de lalele toamna
Plantarea bulbilor de lalele se face toamna începând din luna septembrie și până în luna decembrie.
Bulbii de lalele se pun în gropi de 10-12 cm adâncime, se fixează în pământul mărunțit de la baza gropii, apoi se acoperă groapa cu pământ fertil.
Distanța care se lasă între bulbii de lalele la plantare este de 10-20 cm.
Plantarea bulbilor de zambile toamna
Plantarea bulbilor de zambile se poate face începând cu mijlocul lunii septembrie.
Bulbii de zambile se pun în gropi de 12-15 cm, între care se lasă o distanță de 10 cm.
Plantarea bulbilor de narcise toamna
Plantarea bulbilor de narcise de face la începutul toamnei. Narcisele preferă locurile însorite sau cu puțină umbră.
Gropile pentru plantarea bulbilor de narcisă trebuie să aibă 12-15 cm și se lasă între ele o distanță de 10 cm.
Plantarea bulbilor de ghiocei toamna
Plantarea bulbilor de ghiocei de face toamna, din septembrie până în noiembrie, înainte de venirea iernii. Ghioceii preferă locurile cu umbră și umezeală.
Bulbii de ghiocei sunt mai mici, așa că pentru ei se sapă gropi de 8-10 cm.
Ghioceii au nevoie de un sol bine drenat pentru că bulbii lor pot putrezi ușor la umezeală ridicată.
Plantarea bulbilor de iriși toamna
Bulbii de iriși sau stânjenel se plantează toamna, până în decembrie.
Plantarea bulbilor de iris de face în gropi mai adânci, de 15 cm, și se lasă o distanță de 30-45 de cm între ele pentru a oferi plantelor spațiu să se dezvolte.
Irișii au nevoie de un sol fertil și se recomandă să se pună în groapă și turbă, care să ofere un start mai bun fiecărei plante.
Plantarea bulbilor de lăcrămioare toamna
Lăcrămioarele iubesc zonele cu umbră și cu umiditate. Plantarea bulbilor de lăcrămioare se face toamna, în soluri bine drenate, care nu rețin apă. Se fac gropi de 10-12 cm adâncime, iar între ele se lasă un loc de minim 10 cm.
Îngrijirea bulbilor de flori după plantare
Plantare bulbi de flori toamna. Îngrijirea bulbilor de toamnă după plantare nu necesită eforturi prea mari. Odată plantați, bulbii vor intra în repaus vegetativ până la primăvară.
Dacă solul este unul sărac, se poate veni cu o fertilizare cu gunoi de grajd, însă încorporarea nu trebuie să afecteze bulbii deja plantați.
Mulcirea este o lucrare recomandată după plantarea bulbilor de flori. Se pune un strat de mulci de 5 cm grosime care să păstreze apa în sol și să nu permită dezvoltarea buruienilor. De asemenea, mulciul are și rolul de a proteja bulbii de îngheț pe perioada iernii.
Udarea bulbilor de flori
După plantarea bulbilor, udarea lor este obligatorie. Se udă bine locul unde s-au plantat bulbii, dar trebuie avut grijă ca apa să nu băltească.
La fiecare 3-5 zile se face o verificare a grădinii, iar dacă nu plouă și solul e urcat, se mai fac udări, dar nu în exces. Nu se fac udări dacă temperaturile scad foarte mult și există risc de îngheț.
Protejarea bulbilor de toamnă de ger și îngheț
Protejarea bulbilor de flori de ger și de îngheț se face prin stratul de mulci. Acesta se poate realiza din frunze, din rumeguș, crengi uscate și tocate sau chiar din folie.
Protejarea bulbilor de toamnă de rozătoare
Atacul rozătoarelor este un pericol pentru bulbii de flori de toamnă. Pentru a proteja bulbii de atacul rozătoarelor, plantarea lor se poate face în coșuri sau la suprafață se poate pune o plasă.