Subvenții APIA 2022: Lista comunelor unde fermierii pierd subvențiile bonus!
Roxana Dobre -Subvenții APIA 2022: Lista comunelor unde fermierii pierd subvențiile bonus în acest an. Producătorii agricoli din mai multe zone ale țării au fost scoși de la subvenția pentru zone defavorizate deoarece localitățile unde lucrează terenul agricole și-au ”corectat” prin diverse metode deficitul de care sufereau Unitatea Administrativ Teritorială (UAT).
Fermierii din mai multe zone agricole pierd subvențiile suplimentare pentru zonele defavorizate pentru 287.520 ha, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii în draftul Ghidului informativ pentru beneficiarii Măsurii 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice. Astfel, în 2022 ca urmare a aplicării exerciţiului de ajustare (fine tuning) au fost eliminate o serie de unităţi administrativ-teritoriale în care constrângerile naturale au fost înlăturate cu ajutorul unor investiții (irigaţii) sau prin activitate economică (vii şi livezi sau unde productivitatea normală a terenurilor prin sistemele agricole compensează pierderile de venit sau costurile suplimentare).
Astfel, un număr de 757 localități au fost incluse în această categorie, suprafața agricolă fiind de 4.372.108 ha. Suprafaţa agricolă exclusă din zonele eligibile în urma procesului de ajustare este de 287.520 ha, fiind situată pe teritoriul a 45 UAT. Din aceasta, 245.903 ha sunt situate în 34 localități aflate în zone unde constrângerile naturale au fost depăşite prin irigaţii, 41.617 ha situate în 11 localități aflate în zone în care peste 20% din suprafaţa agricolă este acoperită de vii sau livezi și 20.070 ha situate în 3 localități aflate în zone unde producțiile medii (grâu și porumb) depășesc media la nivel european.
Lista localităților unde fermierii nu mai primesc din acest an subvenția pentru zonele defavorizate
Au fost eliminate următoarele UAT-uri din lista UAT-urilor eligibile pentru sub-măsura 13.2:
Suprafața eligibilă este stabilită având în vedere încadrarea în zonele eligibile stabilite la nivel de sub-măsură:
Subvenția pentru zonele defavorizate este o plată anuală pe hectar efectuată de APIA dacă fermierul se angajează să își continue activitatea agricolă pe terenurile agricole situate în zonele afectate de constrângeri naturale. Fermierii care cer plata trebuie să fie utilizatori au unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, încadrată în zonele eligibile stabilite la nivel de sub-măsură, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă.
În plus, agricultorii trebuie să dețină o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha – pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole, sere și solarii) și să se încadreze în categoria fermierilor activi, conform Ordonanței de urgență nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.
Document util pentru subvenții: Ghid-Masura-13-forma-consultare-publica