Zoltan Haller, ACVBR-SIM: Ordinul MADR vine să legalizeze ilegalitățile de la ANZ! Nicio propunere din partea fermierilor nu se regăsește în ”noul” proiect!
Angelica Lefter -Ordinul MADR care vine să legalizeze ilegalitățile săvârșite la Agenția Națională pentru Zootehnie în ultima perioadă și nicio propunere venită din partea asociațiilor de crescători de animale, deși agreată la discuții, nu se regăsește în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Fermierii acuză un ”simulacru” al dezbaterii publice, iar noul ordin propus de MADR și ANZ, după demisia lui Adrian Oros, va fi cu siguranță atacat, din nou, în instanță, de către asociațiile de fermieri care au deschis deja MADR și ANZ ”cel puțin 15 sau 17 procese”.
Despre ”noul” ordin pus în dezbatere de către MADR pe site-ul propriu am discutat cu Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), organizație membră a Asociației Forța Fermierilor. ”Este un ordin care prima dată a apărut în luna mai pe site-ul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) spre consultare. La acel moment noi am spus foarte clar că dorim o întâlnire de lucru ca să discutăm punctual articolele din acea propunere de ordin. Întâlnirea a avut loc pe 24 august, deci la 3 luni după, în prezența mai multor organizații. A fost o întâlnire doar cu crescătorii de taurine la momentul respectiv, cu o zi înainte au fost și oierii și nu au ajuns la nicio concluzie. Au fost și organizațiile de cabaline care iarăși au contestat și au desființat acea propunere de ordin. Noi am zis foarte clar că nu există un aviz tehnic și legal din partea Ministerului, deci avizul de legalitate nu este dat de către Minister. De ce ne întâlnim să discutăm pe o propunere unde poate Ministerul o să spună exact altfel, pentru că problemele de legalitate pe Regulamentul 1012 și pe legislația națională noi le-am semnalat și toată lumea le putea observa”, ne-a explicat Zoltan Haller.
În cadrul discuțiilor avute cu conducerea ANZ, fermierilor li s-a spus că ”că nu-i interesează de propunerea celor de la minister pentru că ei sunt inițiatorii și ei (n.r conducerea ANZ) decid, taie și spânzură. Acestea sunt cuvintele directorului general încă în viață și în funcție Vaida Bela. Am intrat după aceea pe discuții punctuale, toate articolele aproape au fost propuse a fi reformulate. S-a convenit de la bun început că se scrie o minută a respectivei întâlniri. Când s-a cerut respectiva minută a spus: stai ca nu s-a scris că am înregistrat toată ședința și o să transcriem și vă dăm la semnat. Nici până în ziua de astăzi nu s-a întâmplat asta. Minuta trebuia să ajungă la toți cei care au fost prezenți în sală. Acolo trebuia să se regăsească toate propunerile și ale noastre și ale colegilor noștri”, a mai spus Zoltan Haller.
Crescătorii de animale consideră că republicarea ordinului, în forma inițială, fără propunerile venite din partea fermierilor și agreate la discuții, reprezintă un nou abuz al directorului general al ANZ care își face ”ambiția”. ”În mod ordinar, acest director general, Vaida Bela, a postat pe site-ul Ministerului ca să își facă ambiția idioată de a mai începe încă un proces cu ANZ-ul și asociațiile profesionale. Mai mult de atât, în cadrul acestui ordin sunt o grămadă de articole, de lucruri care deja sunt contestate în instanță: pe partea cu confirmările de paternitate, obligația aceasta 100% de animal…acel ordin, cred că 180, care este contestat în instanță de către oieri, sunt aberații de genul nu pot să recunosc pe o asociație ca societate de ameliorare pe regulamentul european, atunci o să-l recunosc în baza acestei proceduri. Deci și-a făcut niște formulări să se scoată din toate procesele pe care le are acum ANZ și cu noi, și cu oierii, și cu mai mulți și să încerce în ultima sută de metri să-și facă niște probe pe care să le folosească în instanță. Nu ține, pentru că sunt total ilegale!”, a semnalat reprezentantul ACVBR-SIM.
Fermierii sunt nemulțumiți că nota de la ședința la care au participat nu le-a fost transmisă și nici nu a fost făcută public pentru a se vedea exact ce s-a discutat și ulterior ce nu se regăsește în actul normativ propus. ”Corect ar fi fost să trimită nota de ședință și în propunerea pe care a transmis-o la minister și a postat-o pe site-ul ministerului, să se regăsească deja acele modificări, pentru că au fost și modificări care au fost agreate de comun acord. Discuțiile au fost, am spus de atunci că este un simulacru de întâlnire unde apus la dispoziția tuturor un tabel de prezență și probabil o să se justifice, că vezi doamne, toată lumea este de acord cu acel Ordin. Dar noi nu am semnat acel tabel, noi nu suntem de acord, pentru că nu se poate ca ordinăriile acestea să continue și ilegalitățile să continue în acest hal. Nu poți să vii acum, nici măcar pe ultima sută de metri, pe ultimii 2-3 metri…Oricum o să acționă, nu numai noi, toate speciile, reprezentanții crescătorilor se vor revolta, este o ambiție să facă haos în sistem ca în urma haosului să poată să facă jocurile la unii și la alții”, a mai spus Zoltan Haller, care a concluzionat: ”Acest ordin, din punct de vedere al formulării, încearcă să legalizeze ilegalitățile pe care le-a făcut în ultimul an acest director general și pentru care sunt cel puțin 15 sau 17 procese deschise, aceasta este esența acestui ordin, să legalizeze ilegalitățile. Este un Ordin făcut pentru persoana lui, el vrea să-și albească toate ilegalitățile, iar aceste ilegalități sunt girate de ministrul demisionar!”.
Vă reamintim că miercuri, 29 septembrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în dezbatere publică un draft privind Ordinul pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare. Actul se află în dezbatere publică timp de 10 zile, interval în care fermierii și asociațiile din zootehnie pot transmite propuneri de modificare a prevederilor.
Actul normativ propus se află în dezbatere publică timp de 10 zile.