• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Liviu Harbuz: ”Grupurile de Acțiune Locală vor fi motorul dezvoltării rurale și în noul PNDR”

  agrointeligenta.ro -

  Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 nu trebuie văzut doar prin prisma finanțărilor pentru activitățile agricole, consideră parlamentarul PSD Liviu Harbuz, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților. Alesul din Piatra Neamț atrage atenția că la fel de importante sunt și ideile, soluțiile, strategiile, legislația și deciziile ce se vor lua în perioada următoare și care vor avea un impact în agricultură și, cel mai important, asupra celor 45% dintre români, acei oameni care locuiesc în satele și comunele țării.

  Harbuz atrage atenția că nu toată populația care locuiește în mediul rural are îndeletniciri agricole. ”Mai sunt necesare activități non-agricole, ca cele de procesare, servicii, turism rural, dar și activități tradiționale – meșteșuguri, artizanat. (…) De legislație și de decizii ferme și rapide este nevoie ca satul românesc să renască și motorul dezvoltării agriculturii să aibă aceeași viteză ca în țările dezvoltate ale Uniunii Europene”, face Harbuz un apel printr-o declarație politică rostită în Camera Deputaților.

  Parlamentarul apreciază că o atenție sporită trebuie dată programului LEADER, care are un mare potențial în următorul exercițiu financiar, chiar dacă suma alocată nu va fi pe măsura nevoilor. „Programul LEADER propune și susține dezvoltarea echilibrată a teritoriilor rurale, iar acest deziderat se poate atinge prin guvernare locală și strategii pe termen lung. (…) Implementarea cu succes a PNDR 2014–2020 nu va depinde numai de existența sprijinului financiar – și în acest sens am solicitat 1 miliard de euro sprijin de la Ministerul Agriculturii, apreciind disponibilitatea domnului ministru Daniel Constantin dar și a comisarului Dacian Cioloș -, ci va depinde, de asemenea, și de existența de idei, de soluții și  proiecte care să lanseze și să promoveze dezvoltarea afacerilor rurale și a comunităților rurale”, crede Harbuz.

  Cele enumerate s-au realizat prin puterea de asociere, prin deschiderea comunităților rurale către lume, către viitor, mai spune Harbuz, care atrage atenția că așa s-a născut, după model european, Grupul de Acțiune Locală (GAL), formă prin care mai multe comunități locale fac parteneriat public-privat, pun idei și soluții cap la cap, formează specialiști, folosesc experți în managementul de proiecte, lansează și susțin proiecte locale specifice unei arii mai largi de interese și locuitorii unei zone geografice extinse au acces la dezvoltarea durabilă.

  163 de GAL-uri funcționează în cele 8 regiuni ale țării

  ”Am atins circa 70% din capacitatea de asociere de tip GAL, prin formarea celor 163 de GAL-uri în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Iar prin aceste GAL-uri s-au accesat, în perioada 2007-2013, circa 445 milioane de euro, afacerile și serviciile furnizate locuitorilor din aceste zone rurale fiind cu mult mai valoroase, altfel. Succesul, cred, este altfel dimensionat: am câștigat încredere, experiență, avem experți, un sistem instituțional funcțional și credibil, avem probe concrete că se poate”, exemplifică Harbuz succesul înregistrat de GAL-uri în  vechiul PNDR.

  Potrivit parlamentarului social-democrat, ”motorul dezvoltării durabile a fost pornit, trebuie mărită viteza și dezvoltate abilitățile, de la cele tehnice – de consiliere, management, finanțare, exploatare, cercetare, marketing-până la cele de comunicare”. ”O corectă stabilire a priorităților garantează succesul și că un om informat face cât doi”, își încheie Liviu Harbuz declarația politică.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Au început noi controale în teren! Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermieri! Ministerul de Interne: Atacurile urșilor și lupilor vor fi considerate situație specială de urgență! Legume crescute în apă. Ferma viitorului a fost pusă pe picioare la Pleșoiu!

  Căutare în articole