• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar pentru îngrijirea trandafirilor. Ce lucrări se fac în fiecare lună

    agrointeligenta.ro -

    Calendar cu lucrările de îngrijire a trandafirilor în fiecare lună din an. Grădinarii cu experiență știu că de la momentul plantării, rozele au nevoie de atenție. De la fertilizare, la tăieri sau stropiri, lucrările la trandafiri sunt făcute la timp dacă se ține un calendar al îngrijirii trandafirilor.

    Calendar îngrijirea trandafirilor

    Îngrijirea trandafirilor în fiecare lună, de-a lungul unui an, vă asigură tufe bogate în flori și sănătoase. Rozele sunt au nevoie de soare, dar și de apă. Nu trebuie însă să exagerați cu udările. De regulă, în lunile în care se face irigare, trandafirii se udă de două ori pe săptămână.

    O altă problemă la trandafiri este reprezentată de buruieni. Se recomandă mulcirea trandafirilor cu rumeguș, cu lemn tăiat și mărunțit sau chiar cu iarbă uscată.

    Pe timpul iernii, trandafirii trebuie protejați cu materiale care să prevină înghețul plantelor.

    Fertilizarea trandafirilor se poate începe de primăvara și se recomandă aportul nutritiv prin fertilizanți lichizi. Se poate face și fertilizare foliară pe toată perioada de vegetație a trandafirilor.

    Îngrijirea trandafirilor pe timpul iernii

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în ianuarie

    În luna ianuarie, trandafirii se află în perioada de repaus vegetativ. Pe perioada iernării, plantele de trandafir au nevoie să fie protejate de ger și de umiditate extremă.

    Dacă sunt ninsori, se va curăța zăpada și se verifică mereu ca apa să nu se infiltreze prin materialul de acoperire cu care protejați plantele pe timpul iernii.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în februarie

    Luna februarie în îngrijirea trandafirilor nu aduce modificări importante față de luna ianuarie.

    Trandafirii trebuie monitorizați atent, mai ales dacă sunt înghețuri.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în martie

    Luna martie este de regulă momentul în care vremea se mai încălzește și plantele ies din repausul vegetativ. De regulă, în prima lună de primăvară, dacă mai ninge, se va îndepărta stratul de zăpadă pentru a proteja trandafirii.

    Când temperaturile sunt pozitive, la trandafiri se poate găuri materialul de protecție pentru a se lăsa aerul să pătrundă.

    Îngrijirea trandafirilor în luna martie implică o verificare a tufișurilor. Nu interveniți nici dacă vedeți lăstari înnegriți, aceștia nu vor fi îndepărtați mai târziu și în locul lor veți avea lăstari noi, sănătoși.

    În luna martie se pot planta butași noi de trandafiri. Se vor alege locurile însorite și se vor face plantările numai după ce nu mai există risc de îngheț târziu. După sădire, butașii de trandafir au nevoie de apă, așa că trebuie udați dacă nu sunt ploi.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în aprilie

    Îngrijirea trandafirilor în luna aprilie începe cu îndepărtarea cu grijă a materialului de protecție. Din cauza temperaturilor încă scăzute, mai ales pe timpul iernii, tufișurile de roze au nevoie să fie protejate la nivelul solului cu pământ afânat sau cu un material special – precum este agrilul.

    În aprilie se pot face primele tăieri la trandafiri. Se taie crenguțele uscate, apoi se face un tratament antifungic, cu fungicide, pentru a proteja plantele de îmbolnăvire.

    Aplicarea îngrășămintelor la trandafiri poate începe din luna aprilie când se dă plantelor un fertilizant recomandat pentru roze sau flori în general.

    CITIȚI ȘI: Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în mai

    Îngrijirea trandafirilor în luna mai implică o curățenie generală la nivelul grădinii. Se îndepărtează buruienile uscate, crenguțele și orice alte resturi vegetale.

    Se poate continua aplicarea îngrășămintelor la trandafiri.

    Dacă în perioada de înmugurire observați că apar dăunători, se pot aplica tratamente cu insecticide. Acestea se pot folosi și cu rol preventiv, mai ales dacă în anul anterior ați avut probleme cu dăunătorii în grădină.

    Îngrijirea trandafirilor în luna iunie

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în iunie

    Îngrijirea trandafirilor în luna iunie implică mai ales suportul acordat plantelor înflorite. Trandafirii au nevoie de apă, iar dacă nu plouă, se face o irigare intensă – cam 15 litri la o tufă de trandafiri, o dată la câteva zile. Reveniți cu aportul de apă când vedeți că solul este uscat la baza plantei, de regulă de două ori pe săptămână.

    Trandafirii înfloriți trebuie monitorizați. La nivelul florilor pot apărea atacuri ale dăunătorilor. Semnele care trebuie să vă îngrijoreze sunt apariția pânzelor de păianjen sau petele maronii pe tulpini. De asemenea, dacă mugurii încep să cadă, de asemenea e semn de boală. Se vor aplica acum fungicide și insecticide pentru a stopa boala sau atacul.

    CITIȚI ȘI: Îngrijirea trandafirilor pe timp de vară

    Îngrijirea trandafirilor în luna august

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în iulie

    Îngrijirea trandafirilor în luna iulie trebuie să aibă în vedere necesarul de apă. Trandafirii se stropesc seara, pentru ca apa să se absoarbă până de dimineață.

    În mijlocul verii, după înflorire, se vor îndepărta inflorescențele trecute (articol despre tăierilor de vară la trandafiri)

    Tot în luna iulie puteți recolta butașii pentru noi plante de trandafir. Lăstarii sănătoși se taie dimineața devreme sau seara, la o dimensiune de circa 15-20 cm. Foarfeca folosită trebuie să fie sterilizată înainte de fiecare tăiere pentru a se evita transmiterea bolilor.

    Se va acorda în continuare atenție îndepărtării buruienilor.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în august

    Îngrijirea trandafirilor în luna august implică atenție în continuare aportului de apă. Se mai reduc cantitățile, iar tăierile lăstarilor cu flori trecute se răresc.

    În luna august se poate aplica o nouă fertilizare a trandafirilor. Puteți opta pentru o fertilizare cu un produs lichid care se pune la rădăcină, dar și o fertilizare foliară.

    Butașii înrădăcinați se pun în ghivece și se țin în casă, protejați de temperaturile foarte ridicate.

    CITIȚI ȘI: Cum se prepară maceratul de urzică pentru stropirea plantelor

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în septembrie

    Îngrijirea trandafirilor în luna septembrie, prima lună de toamnă, vine cu tăieri ale lăstarilor nou apăruți. Aceștia consumă multă hrană și pun presiune pe plantă.

    Udările la trandafiri se reduc mult în luna septembrie, mai ales dacă vremea este ploioasă.

    În luna septembrie se pot planta în grădină butașii de trandafir. Se va opta pentru o zi uscată, însorită, iar plantarea trandafirilor se va face cu mare grijă. După sădirea butașilor, se va asigura o irigare corespunzătoare timp de 2 săptămâni pentru ca butașii să se prindă. (articol despre plantarea butașilor de trandafir)

    Îngrijirea trandafirilor în luna octombrie

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în octombrie

    Îngrijirea trandafirilor în luna octombrie este marcată de pregătirea tufelor pentru iernare. Ramurile de trandafir se îndoaie cu grijă către sol, iar ramurile care nu se îndoaie se pot tăia.

    CITIȚI ȘI: Cum se realizează corect tăierea trandafirilor toamna

    Solul se acoperă cu mulci, iar dacă plouă, trandafirii se pot acoperi parțial, lăsând părțile superioare libere, pentru a se usca.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în noiembrie

    Îngrijirea trandafirilor în luna noiembrie vine să finalizeze pregătirea rozelor pentru iernare. Se vor monitoriza plantele pentru a se evita un atac al rozătoarelor.

    Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în decembrie

    Îngrijirea trandafirilor în luna decembrie nu implică lucrări în grădină, în afară de curățarea zăpezii, dacă este cazul. Aveți grijă ca vântul să nu îndepărteze materialul de protecție de pe trandafirii din grădină.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență