• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Calendar pentru îngrijirea trandafirilor. Ce lucrări se fac în fiecare lună

  agrointeligenta.ro -

  Calendar cu lucrările de îngrijire a trandafirilor în fiecare lună din an. Grădinarii cu experiență știu că de la momentul plantării, rozele au nevoie de atenție. De la fertilizare, la tăieri sau stropiri, lucrările la trandafiri sunt făcute la timp dacă se ține un calendar al îngrijirii trandafirilor.

  Calendar îngrijirea trandafirilor

  Îngrijirea trandafirilor în fiecare lună, de-a lungul unui an, vă asigură tufe bogate în flori și sănătoase. Rozele sunt au nevoie de soare, dar și de apă. Nu trebuie însă să exagerați cu udările. De regulă, în lunile în care se face irigare, trandafirii se udă de două ori pe săptămână.

  O altă problemă la trandafiri este reprezentată de buruieni. Se recomandă mulcirea trandafirilor cu rumeguș, cu lemn tăiat și mărunțit sau chiar cu iarbă uscată.

  Pe timpul iernii, trandafirii trebuie protejați cu materiale care să prevină înghețul plantelor.

  Fertilizarea trandafirilor se poate începe de primăvara și se recomandă aportul nutritiv prin fertilizanți lichizi. Se poate face și fertilizare foliară pe toată perioada de vegetație a trandafirilor.

  Îngrijirea trandafirilor pe timpul iernii

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în ianuarie

  În luna ianuarie, trandafirii se află în perioada de repaus vegetativ. Pe perioada iernării, plantele de trandafir au nevoie să fie protejate de ger și de umiditate extremă.

  Dacă sunt ninsori, se va curăța zăpada și se verifică mereu ca apa să nu se infiltreze prin materialul de acoperire cu care protejați plantele pe timpul iernii.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în februarie

  Luna februarie în îngrijirea trandafirilor nu aduce modificări importante față de luna ianuarie.

  Trandafirii trebuie monitorizați atent, mai ales dacă sunt înghețuri.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în martie

  Luna martie este de regulă momentul în care vremea se mai încălzește și plantele ies din repausul vegetativ. De regulă, în prima lună de primăvară, dacă mai ninge, se va îndepărta stratul de zăpadă pentru a proteja trandafirii.

  Când temperaturile sunt pozitive, la trandafiri se poate găuri materialul de protecție pentru a se lăsa aerul să pătrundă.

  Îngrijirea trandafirilor în luna martie implică o verificare a tufișurilor. Nu interveniți nici dacă vedeți lăstari înnegriți, aceștia nu vor fi îndepărtați mai târziu și în locul lor veți avea lăstari noi, sănătoși.

  În luna martie se pot planta butași noi de trandafiri. Se vor alege locurile însorite și se vor face plantările numai după ce nu mai există risc de îngheț târziu. După sădire, butașii de trandafir au nevoie de apă, așa că trebuie udați dacă nu sunt ploi.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în aprilie

  Îngrijirea trandafirilor în luna aprilie începe cu îndepărtarea cu grijă a materialului de protecție. Din cauza temperaturilor încă scăzute, mai ales pe timpul iernii, tufișurile de roze au nevoie să fie protejate la nivelul solului cu pământ afânat sau cu un material special – precum este agrilul.

  În aprilie se pot face primele tăieri la trandafiri. Se taie crenguțele uscate, apoi se face un tratament antifungic, cu fungicide, pentru a proteja plantele de îmbolnăvire.

  Aplicarea îngrășămintelor la trandafiri poate începe din luna aprilie când se dă plantelor un fertilizant recomandat pentru roze sau flori în general.

  CITIȚI ȘI: Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în mai

  Îngrijirea trandafirilor în luna mai implică o curățenie generală la nivelul grădinii. Se îndepărtează buruienile uscate, crenguțele și orice alte resturi vegetale.

  Se poate continua aplicarea îngrășămintelor la trandafiri.

  Dacă în perioada de înmugurire observați că apar dăunători, se pot aplica tratamente cu insecticide. Acestea se pot folosi și cu rol preventiv, mai ales dacă în anul anterior ați avut probleme cu dăunătorii în grădină.

  Îngrijirea trandafirilor în luna iunie

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în iunie

  Îngrijirea trandafirilor în luna iunie implică mai ales suportul acordat plantelor înflorite. Trandafirii au nevoie de apă, iar dacă nu plouă, se face o irigare intensă – cam 15 litri la o tufă de trandafiri, o dată la câteva zile. Reveniți cu aportul de apă când vedeți că solul este uscat la baza plantei, de regulă de două ori pe săptămână.

  Trandafirii înfloriți trebuie monitorizați. La nivelul florilor pot apărea atacuri ale dăunătorilor. Semnele care trebuie să vă îngrijoreze sunt apariția pânzelor de păianjen sau petele maronii pe tulpini. De asemenea, dacă mugurii încep să cadă, de asemenea e semn de boală. Se vor aplica acum fungicide și insecticide pentru a stopa boala sau atacul.

  CITIȚI ȘI: Îngrijirea trandafirilor pe timp de vară

  Îngrijirea trandafirilor în luna august

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în iulie

  Îngrijirea trandafirilor în luna iulie trebuie să aibă în vedere necesarul de apă. Trandafirii se stropesc seara, pentru ca apa să se absoarbă până de dimineață.

  În mijlocul verii, după înflorire, se vor îndepărta inflorescențele trecute (articol despre tăierilor de vară la trandafiri)

  Tot în luna iulie puteți recolta butașii pentru noi plante de trandafir. Lăstarii sănătoși se taie dimineața devreme sau seara, la o dimensiune de circa 15-20 cm. Foarfeca folosită trebuie să fie sterilizată înainte de fiecare tăiere pentru a se evita transmiterea bolilor.

  Se va acorda în continuare atenție îndepărtării buruienilor.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în august

  Îngrijirea trandafirilor în luna august implică atenție în continuare aportului de apă. Se mai reduc cantitățile, iar tăierile lăstarilor cu flori trecute se răresc.

  În luna august se poate aplica o nouă fertilizare a trandafirilor. Puteți opta pentru o fertilizare cu un produs lichid care se pune la rădăcină, dar și o fertilizare foliară.

  Butașii înrădăcinați se pun în ghivece și se țin în casă, protejați de temperaturile foarte ridicate.

  CITIȚI ȘI: Cum se prepară maceratul de urzică pentru stropirea plantelor

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în septembrie

  Îngrijirea trandafirilor în luna septembrie, prima lună de toamnă, vine cu tăieri ale lăstarilor nou apăruți. Aceștia consumă multă hrană și pun presiune pe plantă.

  Udările la trandafiri se reduc mult în luna septembrie, mai ales dacă vremea este ploioasă.

  În luna septembrie se pot planta în grădină butașii de trandafir. Se va opta pentru o zi uscată, însorită, iar plantarea trandafirilor se va face cu mare grijă. După sădirea butașilor, se va asigura o irigare corespunzătoare timp de 2 săptămâni pentru ca butașii să se prindă. (articol despre plantarea butașilor de trandafir)

  Îngrijirea trandafirilor în luna octombrie

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în octombrie

  Îngrijirea trandafirilor în luna octombrie este marcată de pregătirea tufelor pentru iernare. Ramurile de trandafir se îndoaie cu grijă către sol, iar ramurile care nu se îndoaie se pot tăia.

  CITIȚI ȘI: Cum se realizează corect tăierea trandafirilor toamna

  Solul se acoperă cu mulci, iar dacă plouă, trandafirii se pot acoperi parțial, lăsând părțile superioare libere, pentru a se usca.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în noiembrie

  Îngrijirea trandafirilor în luna noiembrie vine să finalizeze pregătirea rozelor pentru iernare. Se vor monitoriza plantele pentru a se evita un atac al rozătoarelor.

  Calendar îngrijirea trandafirilor. Lucrări în decembrie

  Îngrijirea trandafirilor în luna decembrie nu implică lucrări în grădină, în afară de curățarea zăpezii, dacă este cazul. Aveți grijă ca vântul să nu îndepărteze materialul de protecție de pe trandafirii din grădină.


  Te-ar mai putea interesa

  Pete pe trandafiri. Cauze, soluții Dr. ing. Călin Cristian, Stațiunea Didactică USV Timișoara: Anul acesta producem 40.000 de puieți! Legume care se seamănă sau se plantează după ceapă

  Ultimele știri

  Plățile pentru Tomata, aproape de start. Guvernul a aprobat banii fermierilor CICh Năvodari: soluții eficiente pentru deblocarea fosforului și pierderile de azot Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării