• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Criză de îngrășăminte: Prețurile au explodat, iar distribuitorii renunță să mai facă stocuri

  agrointeligenta.ro -

  Piața îngrășămintelor agricole – de la prețuri care cresc de la o zi la alta, la stocuri limitate și producții reduse de către producători. Fermierii semnalează situația gravă în care deja apar cazuri în care agricultorii nu își mai permit sau chiar nu mai găsesc să cumpere fertilizanți.

  În Germania, prețul îngrășămintelor a crescut cu 150 de euro în câteva zile și, cu toate acestea, fermierii reclamă că nu mai au de unde să se aprovizioneze, conform unei analize publicate de Agraheute.com.

  Criză agricolă cu multiple consecințe

  Explozia prețurilor la îngrășămintele pe bază de azot a creat o criză agricolă cu multiple consecințe. În primul rând, tot mai mulți producători își reduc producția. De asemenea, tot mai mulți distribuitori decid să nu mai facă stocuri din cauza costurilor uriașe. Rezultatul: tot mai mulți fermieri nu mai au de unde să cumpere îngrășăminte, depozitele fiind goale.

  Distribuitorii nu își mai asumă riscuri

  La acest moment au rămas puțini distribuitori care își mai asumă riscurile stocării la prețuri atât de mari. Situația s-a înrăutățit mai ales după cel mai mare producător german de amoniac, SWK Piesteritz a anunțat că vrea să reducă producția cu 20% din cauza prețurilor majorate la gaz. ”Nivelul atins acum nu mai permite o producție viabilă din punct de vedere economic, astfel încât suntem obligați să facem acest pas”, a spus președintele companiei, Petr Cingr.

  Cotații record la îngrășăminte și în SUA

  Situația este întâlnită la nivel mondial, inclusiv pe piața din SUA fiind înregistrate cotații record pentru uree, spre exemplu, iar prețurile la îngrășăminte sunt în creștere.

  În porturile din Egipt de unde provine o importantă parte de fertilizanți de pe piața UE, deja prețul ureei a atins 810 dolari pe tonă, cu plată în avans pentru cantitățile livrate în luna noiembrie. Este o situație fără precedent, spun analiștii. Iar pentru lunile următoare, prețurile pentru uree pe bursă sunt chiar mai mari.

  Creșteri de până la 150 de euro/tonă de la o săptămână la alta

  Specialiștii germani au analizat saltul la prețurile îngrășămintelor care în numai o săptămână au înregistrat creșteri între 75 și 150 de euro pentru cei mai importanți fertilizanți pe bază de azot. Astfel, la cel mai important îngrășământ cu azot folosit de fermierii germani – azotatul de calciu și amoniu (KAS), prețul la sfârșitul primei săptămâni din octombrie este de 475 de euro pe tonă, cu 80 de euro pe tonă mai mult decât în săptămâna anterioară.

  Un preț de 475 de euro pe tonă a înregistrat și soluția de nitrat de amoniu și uree, la care creșterea a fost de 150 de euro față de săptămâna anterioară.

  Pentru uree, clienții din porturi achită 750 de euro pe tonă, cu 150 de euro mai mult decât acum o săptămână.

  Și prețul celorlalte îngrășăminte s-a majorat. De exemplu, DAP a ajuns să fie puțin sub 660 de euro pe tonă (creștere de 30 de euro într-o săptămână).

  Anterior acestui val de scumpiri record, mai mulți furnizori importanți de îngrășăminte și-au redus producția, inclusiv BASF și producătorul norvegian YARA.


  Te-ar mai putea interesa

  Eurodeputat: Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro, iar un litru de lapte 20 de euro Nou permis de conducere a tractorului recunoscut în toate țările UE Șeful ADS: Fermierii au investit 7.000 lei/ha la grâu și scot 1.500 kg/ha. E nevoie de Canalul Siret Bărăgan!

  Ultimele știri

  Slujbe pentru ploaie în mai multe comune unde culturile s-au pârjolit pe câmp, iar fântânile au secat Vin zile de foc! Alertă ANM emisă astăzi, în vigoare până marți! Fiasco cu microgranturile! Au rămas bani necheltuiți în loc să fie alocați pentru fermierii eligibili din listă