• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu scapăm de ciuma porcilor! ANSVSA: Sunt încă 602 focare active la nivel național!

    Angelica Lefter -

    Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) se menține extrem de ridicat și în această săptămână, semn că România este departe de a deveni o țară ”liberă” de ciuma porcilor. Potrivit datelor Autorității Naționale Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA), în ultima săptămână au fost stinse un număr de 50 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populației, iar la data de 7 octombrie erau active 602 focare de PPA, față de 606 câte erau la data de 1 octombrie.

    Din totalul focarelor active de PPA, 20 se regăsesc în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, iar 347.323 porcine au fost afectate.

    Foto: ANSVSA

    În perioada 2019 și până în prezent au fost stinse 3.567 de focare de pestă porcină africană:

    Foto: ANSVSA

    Astfel, în perioada 1 octombrie – 7 octombrie 2021 au fost înregistrate 45 focare noi de PPA în următoarele județe:

    Potrivit informațiilor transmise de ANSVSA au fost stinse 50 focare în ultima săptămână:

    De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.878 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
    Potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

    Situația cazurilor pozitive la mistreți se prezintă astfel:

    Dintre acestea, în intervalul 1 octombrie – 7 octombrie 2021 au fost înregistrate 2 cazuri noi de PPA la mistreți în judetul Satu-Mare, dintre care 1 mistreț vânat și 1 mistreț găsit mort.

    Foto: ANSVSA

    ANSVSA reamintește crescătorilor de suine principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA:

    – intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
    – scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
    – sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
    – nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
    –  de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
    – nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB, se arată în informarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA