Prognoze meteo

Marii agricultori nu cred că producțiile bune din 2013 se vor repeta și anul acesta: ”Solul este uscat şi are nevoie de irigaţii”

Recoltele bogate raportate de fermieri în 2013 au șanse mici să se repete și anul acesta. Mai mulți mari cultivatori de cereale au declarat pentru bursa.ro că solul este uscat pentru această perioadă a anului și că este nevoie de irigații pentru a se obține producții bune.

Marcel Cucu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat pentru bursa.ro că, în Bărăgan, culturile de cereale sunt în stare bună, însă problema lipsei infrastructurii de irigaţii rămâne constantă.

La rândul său, Petrică Azoiţei, directorul general al societăţii Agroind Focşani, a precizat că este de acord cu vocile analiștilor care vorbesc despre efectele secetei asupra producţiei de cereale din acest an. Potrivit lui Azoiței, în judeţul Vrancea, solul este “destul de uscat”, iar vremea caldă a susţinut creşterea în avans a culturilor de cereale care sunt deja în perioada în care au nevoie de irigaţii. “Solul este uscat şi are nevoie de irigaţii, cei care nu îşi pot permite sau nu au acces la infrastructură, nu pot decât să se roage pentru precipitaţii”, a spus Petrică Azoţei.

Tot de o uscăciune a solului a vorbit și Culiţă Tărâţă, latifundiarul care controlează compania agricolă TCE 3 Brazi. El a declarat că pământul are nevoie de irigaţii sau de ploaie, în caz contrat existând riscul reducerii randamentului la hectar, din cauza evaporării fertilizatorilor.

Citiți mai multe declarații pe www.bursa.ro

Foto: flickr.com/Souvik Das Gupta


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!