• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce s-a întâmplat ieri în Parlament cu proiectul de lege ”Prima intabulare” și care mai sunt șansele ca inițiativa să treacă

  agrointeligenta.ro -

  Prima zi a lunii aprilie ar fi putut deveni și ziua istorică în care chestiunea cadastrului național agricol s-ar fi putut rezolva.  Din păcate, solicitarea deputaților liberali de urgentare a dezbaterii inițiativei legislative privind intabularea gratuită a terenurilor agricole nu a întrunit suficiente voturi, iar propunerea ar putea ajunge la votul final abia săptămâna viitoare.

  După ce de mai bine de patru luni, ”Prima intabulare” a fost blocată din lipsa unui raport ce trebuia depus de Comisia juridică, luni – 1 aprilie, inițiativa susținută de liberali figura pe Ordinea de zi a Camerei Deputaților la poziția 21. Parlamentarii PNL au solicitat ca proiectul să fie considerat prioritar și să fie mutat pe o poziție care să permită luarea unei decizii chiar în această săptămână. Din păcate, când cererea a fost supusă la vot, au lipsit cinci voturi ”pentru” ca ”Prima intabulare” să intre la pachetul legislativ ”tranșat” ieri.

  S-ar putea să fie trimis înapoi la comisii

  Se pare că intabularea gratuită a terenurilor agricole a devenit o miză electorală, iar noua majoritate va continua să facă toate eforturile pentru a pune bețe în roate proiectului de lege susținut public de PNL, dar care are un inițiator și de la PSD, pe deputatul Ioan Dîrzu. Potrivit surselor Agrointeligența, nu este exclus ca săptămâna viitoare, când pe Ordinea de zi se va ajunge la ”Prima intabulare”, reprezentanți ai Puterii să solicite retrimiterea la comisii a inițiativei care stârnește deja pasiuni politice. Procedura ar însemna o amânare ce poate ajunge la câteva luni.

  Uneori, costurile intabulării, mai mari decât valoarea terenului

  În prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole. Din păcate, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective.

  În ceea ce priveşte taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.39/2009. Problema rămasă şi care se doreşte a fi reglementată prin prezenta iniţiativă legislativă este cea referitoare la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali.

  Proiectul de lege inițiat de senatorul Atanasiu stipulează faptul că sumele necesare primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor vor fi suportate din fonduri europene prevăzute în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru terenuri agricole şi forestiere din mediul rural.

  Pentru terenurile agricole şi forestiere din mediul urban, cheltuielile vor fi suportate prin parteneriat public privat, în limita sumei de 400 de lei pe proprietate. Mai mult, iniţiativa liberală oferă cadrul legal ca bugetul de stat să suplimenteze sumele necesare pentru onorariile experţilor cadastrali.

  Aceste costuri reprezintă, de fapt, onorariile experţilor cadastrali, cheltuieli pe care o mare parte a populaţiei nu şi le permite. Totodată, adoptarea iniţiativei va rezolva un blocaj pe piaţa imobiliară pentru că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin, dar nu fac agricultură (poate le-au moştenit, sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat) vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii.

  Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului de lege referitor la intabularea gratuită a terenului agricol și forestier.

  Foto: Facebook/Camera Deputatilor – pagina oficiala


  Te-ar mai putea interesa

  Încă o lovitură în plină criză energetică! Se anunță una dintre cele mai geroase ierni, săracă în precipitații! Hibrizii de floarea-soarelui de la Donau Saat: genetică de ultimă generație pentru producții stabile În Grădina Danei. Ediția de săptămâna aceasta, 29 septembrie 2022

  Ultimele știri

  George Chiriță este noul director general al AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Comisia de agricultură a decis! Contractele de arendă – durată de minim 10 ani! Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie)