• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tăieri în verde la pomii fructiferi – avantaje. Când și cum se execută aceste tăieri în livadă

  CS Ing. Cristian Caliniță, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa -

  Tăierile în verde la pomii fructiferi: ce sunt, beneficiile lor în livadă și perioadele în care se recomandă a fi aplicate pentru fiecare specie pomicolă. Avantajele tăierilor în verde aplicate la pomii fructiferi sunt explicate în acest articol util, alături de informații privind tipurile și executarea acestor tăieri importante în orice livadă.

  Ce sunt tăierile în verde

  Tăierile în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în ciclul biologic anual al pomilor, începând chiar cu momentul formării coroanei pomilor.

  La ce specii de pomi se pot aplica tăieri în verde

  La ce specii se pot aplica tăierile în verde

  Tăierile în verde se aplică la toate speciile pomicole.

  În ce perioadă este recomandat să se execute tăierile în verde

  Tăierile în verde se pot efectua în 1-2 etape, între lunile Mai și August, diferențiat în funcție de vârsta pomului, specie, soi, vigoare, portaltoi și starea fiziologică generală. Ele trebuie încheiate cu cel puțin 2-4 săptămâni înainte de încetinirea creșterii lăstarilor terminali; în caz contrar, nu au efectul așteptat. Nu se recomandă efectuarea de tăieri în verde în primul an de la plantare, masa foliară fiindu-le necesară depășirii stresului plantării. Cu toate acestea se pot ciupi vârfurile lăstarilor concurenți dacă aceștia au 15-20 cm.

  Deosebit de importantă este și alegerea datei la care se vor efectua operațiile în verde.

  La cireș, perioada optimă este a II-a jumătate a lunii mai până la sfârșitul lunii iunie, deoarece cireșul își încheie perioada de vegetație destul de devreme.

  La măr, de exemplu, perioada optimă este sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. La această dată mugurii terminali ai mlădițelor scurte își încetează creșterea.

  La cais, momentul optim de aplicare a tăierilor în verde este fenofaza creșterii intense a lăstarilor, calendaristic la mijlocul lunii iunie. Anticipaţii formaţi în acest moment diferenţiază un număr mai mare de muguri de rod.

  Care sunt beneficiile tăierilor în verde

  Tăierile în verde prezintă o serie de beneficii pentru pomicultori și îi ajută pe aceștia să obțină fructe de o calitate mai bună, o uniformitate a coroanei și o recoltă constantă, corect normată pe fiecare pom. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile tăierilor în verde la pomii fructiferi, pe care le regăsiți mai jos:

  – Crește calitatea fructelor (mărime, zaharuri, culoare);
  – Echilibrează uniformitatea coroanei;
  – Ajută la garnisirea zonelor golașe ale coroanei;
  – Favorizează iluminarea și aerisirea coroanei;
  – Păstrează echilibrul între creșterea și dezvoltarea pomului;
  – Ajută la obținerea de producții constante și controlate;
  – Ajută la normarea încărcăturii pe pom/ramură.

  Tipuri de tăieri în verde la pomii fructiferi

  Care sunt metodele de realizare a tăierilor în verde

  Ciupitul lăstarilor

  Reprezintă scurtarea vârfurilor erbacee cu 4-8 frunze noi în funcție de creșterile anuale. Efectuarea lor începe in Iunie la cireș și se poate încheia în August la soiurile târzii de cais și la măr. Efectul favorabil al acestor tăieri este ramificarea, adică formarea lăstarilor anticipaţi și cicatrizarea rănilor până la apariția temperaturilor scăzute creând rezistență mai bună la temperaturile scăzute din perioada de repaus profund a mugurilor de rod, dar în principal la temperaturile scăzută apărute primăvara târziu.

  Plivitul lăstarilor

  Se face atât la pomii tineri cât şi la cei pe rod și reprezintă lucrarea de îndepărtare a lăstarilor ce nu sunt utilizați în formarea scheletului și în primul rând lăstarii de pe trunchi și portaltoi, lăstarii concurenți ai prelungirii șarpantelor sau subșarpantelor, lăstarii defectuos amplasați în coroana pomilor cu creștere interioară sau lăstarii ce îndesesc coroana.

  Momentul optim pentru intervenție este în luna mai, când lăstarii nu depășesc 12-15 cm, adică înainte de lignificarea lor, astfel încât îndepărtarea să se realizeze ușor cu mâna fără a forma răni.

  Rărirea lăstarilor

  Aceasta se recomandă mai ales în plantațiile comerciale unde calitatea și mărimea fructelor contează foarte mult, favorizând creșterea fructelor, cantitatea de zaharuri acumulată, dar și forma și culoarea.

  Principalele specii la care se execută este mărul și piersicul, dar ea se întâlnește și la celelalte specii precum părul, caisul, prunul și cireșul.

  Modificarea poziției ramurilor

  Aceasta se realizează prin înclinare, arcuire și dresare.

  Înclinarea este aplecarea ramurilor până spre orizontală pentru a forța emiterea unui număr mare de lăstari ce se vor transforma în ramuri roditoare.

  Arcuirea presupune aplecarea vârfului ramurei sub poziția de orizontală având ca efect forțarea de creșteri în partea superioară a curburii și forțarea rodirii pe vârfuri.

  Dresarea este opusul celor două, aceasta constă în verticalizarea lăstarului pentru a favoriza creșteri puternice spre vârf și se folosește pentru echilibrarea șarpantelor subdezvoltate.

  Tăierea la cep

  Se realizează prin scurtări sau reducții și pot fi de la 4-5 cm până la 70 de cm în funcție de specie, formă de coroană și dispunerea ramurei în coroană. Scurtarea este intervenția asupra ramurilor anuale ce sunt scurtate cu 1/3, 1/2 sau chiar 2/3 din lungime. Reducțiile sunt asemănătoare scurtărilor, dar se realizează pe ramurile mai vechi de 1 an; cu cât sunt mai severe cu atât generează creșteri mai puternice.

  Suprimarea ramurilor

  Se referă la eliminarea de la punctul de inserţie (inelul de creştere) a ramurilor anuale sau multianuale. În funcţie de numărul şi mărimea ramurilor suprimate, efectul în anul ce urmează, este o intensificare a creşterilor generalizate pe întreg pomul, iar ca efect multianual, o reducere a volumului coroanei.

  Alte intervenții ce se pot aplica în verde sunt incizia transversală și longitudinală, torsionarea și suprimarea mugurilor.

  Incizia transversală constă în execuția de tăieturi cu briceagul la ramurile tinere și cu fierăstrăul la cele lemnificate și constă în întreruperea vaselor liberiene deasupra sau dedesuptul unei ramuri sau al unui mugure pentru a forța creșterea sau pentru a o încetini.

  Incizia longitudinală se execută ca și cea transversală doar că pe lungimea ramurei și are rol de a frâna creșterea și favoriza fructificarea fiind executată de obicei pentru echilibrarea șarpantelor.

  Torsionarea constă în răsucirea unei ramuri anuale astfel încât se frâng o parte din vasele liberiene şi lemnoase, având ca efect apoi reducerea vigorii de creştere a lăstarului.

  Suprimarea mugurilor se execută prin ruperea mugurilor din care se formează de obicei ramuri concurente sau a căror creștere îndesește prea mult coroana, reducând din faza incipient necesitatea efectuării plivirii lăstarilor nedoriți.

  Recomandări pentru aplicarea tăierilor în verde la pomii fructiferi

  Dacă nu se cunoaște foarte bine starea fitosanitară a culturii, este bine ca după fiecare pom tăiat să se dezinfecteze uneltele folosite pentru a evita transmiterea virozelor între pomi.

  De preferat, este ca, după efectuarea tăierii în verde, pomii să fie ajutați cu apă și îngrășăminte pentru a se vindeca mai repede.
  De asemenea, trebuie efectuat un tratament pe bază de cupru pentru a sigila rănile noi făcute.


  Te-ar mai putea interesa

  Germania, la un pas să introducă o taxă de 0,40 de euro pe kilogramul de carne vândut în magazine și piețe Bani pentru fermieri la rectificarea bugetară. Sumele pentru Ministerul Agriculturii Garda de Mediu le răspunde celor deranjați de mirosul provenit de la fertilizările cu gunoi de grajd

  Ultimele știri

  Un legumicultor din județul Olt, impresionat de biostimulatorii pe care îi folosește Îndemnul ministrului Daea pentru șefii DAJ: Mergeți în teren, sprijiniți fermieri! Medicii veterinari din Polonia pregătesc un protest pe tema salariilor