• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata avansului APIA – din această noapte! Sumele și fermierii la prima tranșă din subvenții!

    Roxana Dobre -

    Plata avansului APIA începe din această noapte conform unei decizii luate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Este vizată prima tranșă din subvențiile APIA pe acest an, atât pentru schemele pe hectar dar și cap de animal.

    Directorul instituției de plăți, Adrian Pintea, a anunțat că autorizarea la plată a primelor cereri va începe ca și în anii trecuți încă din prima secundă după miezul nopții de luni, 18 octombrie.

    ”Începem de la miezul nopții de luni 18 octombrie, nu vrem să pierdem vreo secundă. Luni vreau să avem deja la prima oră ordine de plată duse la trezorerie”, a declarat directorul APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Plata avansului se derulează în intervalul 18 octombrie-30 noiembrie la plată urmând să intre fermierii care au vegetal și crescătorii de ovine care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Autorizările se desfășoară concomitent la nivel național, conform listelor transmise la APIA Central de către centrele județene și locale. Nu primesc avans fermierii care s-au aflat în eșantionul de control clasic și nu au finalizate toate procedurile, fermierii care sunt la teledetecție și unde nu s-a închis procedura de verificare și interpretare, fermierii care figurează cu datorii la APIA, fermierii aflați în anumite litigii cu APIA, fermierii care nu au semnat cererea unică de plată până la data de 1 octombrie. De asemenea, nu se achită avans din subvențiile pe cap de bovină sau bubalină.

    Ce sume se plătesc la hectar la avansul APIA

    Avansul APIA se achită în primul rând din plățile pe suprafață. Sumele ajung la 70% din cuantumurile stabilite pentru schemele de plăți directe și până la 85% la sumele din schemele de plăți compensatorii.

    ”Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03”, a anunțat anterior APIA, instituție condusă de director general Adrian Pintea.

    La data de 30 septembrie, Banca Centrală Europeană a stabilit un curs de 4,9475 lei/euro.

    La acest moment, fermierii știu cuantumurile stabilite pentru scheme ”de bază”, care intră și la plata avansului APIA începând din 18 octombrie 2021, aprobate de Guvern:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha
    Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha
    Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha
    Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha

    De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite, astfel:

    Avans din Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 330,6541 lei/ha
    Avans din Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 17,3162 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv:  166,7405 lei/ha
    Avans din Plata pentru înverzire: 200,4982 lei/ha
    Avans din Plata pentru tinerii fermieri: 140,0933 lei/ha

    De asemenea, fermierii primesc avans și din plățile compensatorii, în cuantum de până la 85% din sumele stabilite, în funcție de angajamentele multianuale asumate de fermieri în cadrul cererii depuse la APIA.

    Nu se achită la avans schemele de sprijin cuplat vegetal, precum nici din ajutoarele naționale tranzitorii.

    Ce crescători de animale primesc avans APIA

    Avansul din subvenția pe cap de animal se achită numai pentru ovine și caprine unde s-a depășit termenul de 100 de zile pentru retenția animalelor în fermă după închiderea campaniei de cereri la APIA.

    În prima fază a avansului APIA, nu pot intra la plată pentru prima tranșă din SCZ crescătorii de bovine și bubaline la care perioada de retenție a animalelor în fermă este de 6 luni de la închiderea campaniei de depunere a cererilor, iar acest termen expiră abia pe 15 noiembrie.

    Cât se plătește avans la APIA pentru animale

    Crescătorii de ovine și de caprine beneficiază de avans din sprijinul cuplat zootehnic actualizat la un cuantum de 17,2430 euro/cap de animal eligibil – echivalentul a 85,3097 lei/cap de animal. Din această sumă, cuantumul de 70% este de 59,7168 lei/cap de animal.

    După data de 30 noiembrie, adică din data de 2 decembrie, APIA demarează plata regulară pentru subvențiile pe 2021. Termenul pentru finalizarea plăților este 30 iunie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: bolile depistate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție