• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gândacul de Colorado a dezvoltat rezistență la peste 54 de insecticide diferite

    agrointeligenta.ro -

    Gândacul de Colorado este cel mai de temut dăunător al culturii de cartof, astfel că eforturile cercetătorilor se îndreaptă către găsirea de soluții pentru combaterea lui. Misiunea este tot mai dificilă în contextul în care gândacul este foarte adaptabil și dezvoltă rapid rezistență la erbicidele clasice.

    Un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Boyai, România, atrage atenția asupra amenințării tot mai mari pe care o reprezintă gândacul de Colorado. Acesta este considerat în prezent unul dintre cei mai persistenți dăunători ai culturilor, deoarece se adaptează ușor și dezvoltă rapid rezistența la insecticide. Se pare că această rezistență a ajuns deja să fie recunoscută pentru cel puțin 54 de insecticide diferite!

    În absența unor alternative competitive, fermierii trebuie să mărească numărul de tratamente cu pesticide folosind substanțe chimice cu diferite mecanisme de acțiune. Fără protecția plantelor, aproape 75% din producția de cartofi s-ar pierde.

    Mai multe țări importante producătoare de cartofi, cum ar fi Rusia, Ucraina, Polonia și alte țări din Europa de Est, au raportat pierderi mari de recolte din cauza invaziei gândacului de cartof din Colorado.

    De peste 125 de ani, gestionarea gândacului din cartoful Colorado s-a bazat în primul rând pe combaterea dăunătorilor chimici. În Europa, culturile de cartofi sunt tratate cu insecticide de 3-4 ori pe an pentru a obține randamentul scontat.

    Creșterea dozei oferă doar o ameliorare pe termen scurt și contribuie semnificativ la dezvoltarea rezistenței. Astfel, în prezent, gândacul de Colorado a devenit și mai dificil de controlat din cauza dezvoltării rapide a rezistenței la majoritatea insecticidelor – atât a rezistenței încrucișate, cât și rezistenței multiple la diferiți compuși. Acest lucru este valabil și pentru piretroizi și neonicotinoizi.

    În Statele Unite, mai multe populații ale gândacului din Colorado sunt deja rezistente la piretroizi, în timp ce în Europa, în timp ce combaterea dăunătorilor cu piretroizi este încă eficientă, a existat și o scădere a sensibilității dăunătorilor la substanța chimică.

    De când a apărut rezistența la piretroizi în populațiile de dăunători, insecticidele neonicotinoide au devenit o piatră de temelie a controlului câmpului de cartofi. Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a neonicotinoizilor în ultimele decenii a dus la dezvoltarea unor populații stabile.

    O strategie pur pesticidă crește riscul de otrăvire de către organismele nețintă și duce la poluarea mediului, crescând amprenta de carbon. Mai mult, nu este durabil pe termen lung.

    În 2009, Comisia Europeană a Parlamentului European a propus un plan de transformare a sistemului agricol al Uniunii Europene într-unul mai durabil și mai sănătos. Conform planului, obiectivul principal este reducerea riscurilor și consecințelor utilizării excesive a pesticidelor (obiectivul este reducerea cu 50% în următorul deceniu), pe lângă promovarea utilizării metodelor alternative (de exemplu, controlul biologic, mecanic) și respectarea principiilor gestionării integrate a dăunătorilor. Cu toate acestea, vânzările de insecticide au crescut semnificativ în ultimii ani în aproximativ 60% din statele membre ale țărilor europene.

    Germania, Italia și Spania sunt principalii consumatori de insecticide din țările europene, în timp ce Franța, Ucraina și România utilizează majoritatea piretroizilor pentru combaterea dăunătorilor, inclusiv gândacul Colorado. Franța este pe primul loc în utilizarea insecticidelor pentru producția de cartofi.

    Astfel, a sosit momentul reformării metodelor existente de cultivare a cartofilor.

    Metodele alternative indirecte sunt rotația culturilor, mulci de paie, culturi capcane sau rezistența varietală. Cu toate acestea, rotația culturilor în sine nu este suficient de eficientă, aceasta doar încetinind creșterea populației de gândaci de Colorado. Totodată, există foarte puține soiuri cu un anumit grad de rezistență (de exemplu, soiul Dakota Diamond).

    Metodele alternative directe includ intervenții comportamentale, control fizic și mecanic: aspiratoare de recoltare a gândacilor, prădători naturali, extracte de insecticide botanice.

    Din nou, în Europa există doar câțiva prădători naturali ai gândacului de Colorado și chiar și atunci cu eficiență nedovedită în domeniu. Acestea sunt gândacii măcinați Pterostichus melanarius Illiger și dantelă , muște parazitoide Myiopharus aberrans L.

    Dezavantajele introducerii prădătorilor sunt bine cunoscute. În primul rând, speciile de prădători nou introduse pot avea un impact necunoscut asupra ecosistemului global, în plus, întreținerea și producția lor în cantități suficiente este costisitoare și, nu în ultimul rând, achiziționarea de echipamente suplimentare (distribuitoare mecanice) este necesară pentru eliberarea prădătorilor .

    Mai multe specii de Bacillus, inclusiv B. pumilus L. , B. cereus , B. megaterium de Bary și B. thuringiensis Berliner ( Bt ), cresc mortalitatea gândacului de Colorado. Dar toxina Bt produsă de aceste microorganisme funcționează numai atunci când este înghițită. Experimentele pe teren arată că pulverizarea cu Bt este cea mai eficientă împotriva larvelor nou eclozate, deci ar trebui folosită în câmpuri în această perioadă.

    Se pare că rămâne o speranță doar pentru metode de editare a genelor: hibridizare somatică, interferență ARN (ARNi) sau CRISPR-Cas pentru a induce rezistența plantei gazdă la dăunător.

    Hibridarea somatică cu specii înrudite sălbatice prin electrofuziune cu protoplast ar putea oferi noi soiuri de cartofi.

    Avantajele acestei abordări biotehnologice sunt: ​​(1) hibridizarea speciilor incompatibile sexual, dar înrudite, care este imposibil sau dificil de implementat folosind metode clasice, (2) transferul poligenelor implicate în rezistență și / sau trăsături de rezistență multiplă, (3) plantele hibride somatice, obținute cu această tehnologie nu sunt considerate OMG-uri în Europa.

    Crearea unui sistem de control statistic unificat în toate țările europene este văzută ca fiind obligatorie pentru a evalua corect situația cu utilizarea pesticidelor și pentru a controla cu precizie riscul asociat cu pesticidele.

    În conformitate cu situația actuală, țările UE sunt obligate să raporteze statistici privind utilizarea pesticidelor agricole pentru culturile selectate la fiecare 5 ani, deși aceste rapoarte nu sunt uniforme, detaliate și, din păcate, actualizate corespunzător. Organismul executiv al UE încearcă să ajusteze statisticile privind pesticidele până în 2023 pentru a umple astfel de lacune de date.

    Pe baza unui articol al unui grup de autori (Imola Molnar, Elena Rakosy-Tikan), publicat în Agronomy 2021, pe portalul www.mdpi.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till